De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Wat is epilepsie?  Wat zijn de symptomen en hoe kun je ze herkennen?  De behandeling van epilepsie?  Omgang als hulpverlener.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Wat is epilepsie?  Wat zijn de symptomen en hoe kun je ze herkennen?  De behandeling van epilepsie?  Omgang als hulpverlener."— Transcript van de presentatie:

1

2  Wat is epilepsie?  Wat zijn de symptomen en hoe kun je ze herkennen?  De behandeling van epilepsie?  Omgang als hulpverlener

3  Vallende ziekte  Stoornis in je hersenen  Kortsluiting  Spierkramp  Verliest het bewust zijn

4  Een deel ligt bij een verworven hersenaandoening  Een deel is erfelijk  Een deel komt door plotseling optredende externe (uitlokkende) omstandigheden

5  Tijdelijke verwardheid.  Een starende blik.  Ongecontroleerde bewegingen van armen en benen.  Volledig verlies van bewustzijn.

6  Anti-epileptica/medicijnen  Operatie  Ketogeen dieet  Nervus vagus stimulatie

7  Hoe ziet de aanval eruit?  Voelt iemand de aanval aankomen?  Komt iemand zelf uit de aanval?  Wanneer treden de aanvallen meestal op?  Zijn er mensen om je heen die je kunnen helpen?  Worden de aanvallen uitgelokt door stress, slaaptekort, flitslicht of andere duidelijke factoren?  Wat moet je precies doen http://www.leefmetepilepsie.nl/home

8  Tonisch-clonische aanvallen (grote aanvallen)  Bij aanvallen met bewusteloosheid, schokken of wilde bewegingen, kunnen verwondingen ontstaan wanneer er obstakels in de buurt zijn.  Het is dan belangrijk ruimte te maken in de omgeving zodat de persoon zich niet verwond.

9  Tongbeet  Het voorkómen van tongbeet tijdens tonisch- clonische aanvallen is alleen goed mogelijk wanneer u de aanval enige tijd van tevoren ziet of voelt aankomen. Wanneer dit niet het geval is, is het kwaad vaak al geschied voordat u iets hebt kunnen doen. Bovendien zijn de kaken dan inmiddels zo sterk op elkaar geklemd, dat het meestal niet meer lukt om nog iets tussen de kiezen te krijgen.

10  Harde voorwerpen zijn taboe, omdat hierdoor gemakkelijk kiezen of tanden kunnen breken.  De wonden aan de tong die door tongbeet ontstaan, zijn enkele dagen pijnlijk, maar zij genezen altijd snel en zonder problemen.  In het algemeen is het dus beter geen maatregelen te nemen om tongbeet te voorkomen.

11  Na de tonisch-clonische aanval  Na een tonisch-clonische aanval komt de ademhaling snel weer op gang, en is meestal diep en rochelend door het overmatige speeksel.  Om te voorkomen dat er speeksel in de luchtpijp komt, is het goed mensen in stabiele zijligging te brengen. Tijdens de aanval is het door de krampen niet mogelijk de persoon in deze positie te brengen.

12  Wanneer een aanval langer duurt dan vijf minuten of wanneer de ervaring leert dat na de eerste aanval er meestal nog één of meer volgen, is het nuttig om geneesmiddelen te geven die de aanval stoppen (couperen) of de direct volgende aanvallen voorkomen.  Er kan anders sprake zijn van een (dreigende) status epilepticus. Het medicijn dat in eerste instantie gebruikt kan worden is een rectiole, een tubetje met een vloeibaar medicijn dat via de anus kan worden toegediend.

13  http://www.youtube.com/watch?v=L3qt- pgwHEU http://www.youtube.com/watch?v=L3qt- pgwHEU  http://www.epilepsie.nl/leven_met_epilepsie /


Download ppt " Wat is epilepsie?  Wat zijn de symptomen en hoe kun je ze herkennen?  De behandeling van epilepsie?  Omgang als hulpverlener."

Verwante presentaties


Ads door Google