De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Reageren op je omgeving

Verwante presentaties


Presentatie over: "Reageren op je omgeving"— Transcript van de presentatie:

1 Reageren op je omgeving
Paragraaf 1

2 Waarnemen Ieder organisme kan waarnemen (is een levensverschijnsel).
Waarnemen stelt organismen in staat te reageren op hun omgeving. Waarnemen stelt organismen in staat overige levensverschijnselen uit te voeren (te overleven).

3 Zintuigen Zintuigen zijn organen die gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving van een organisme. Cellen in een zintuig vangen prikkels op, en zetten deze om in impulsen. De impulsen worden verstuurd naar de hersenen.

4 Prikkels en impulsen Een prikkel is een invloed uit het milieu op een organisme. Een impuls is een elektrisch signaal (seintje) dat door een zenuwcel wordt afgegeven en dat binnen het zenuwstelsel kan worden doorgegeven.

5 Gehoorzintuig - is gevoelig voor geluid - zintuigcellen liggen in de oren Gezichtszintuig - is gevoelig voor licht - zintuigcellen liggen in de ogen Reukzintuig - is gevoelig voor geuren - zintuigcellen liggen in de neusholte Gevoelszintuig - is gevoelig voor warmte, koude, aanraking - zintuigcellen liggen in de huid Smaakzintuig - is gevoelig voor smaken - zintuigcellen liggen in de tong

6 Zintuigstelsel Mensen hebben diverse zintuigen waarmee verschillende soorten prikkels opgevangen kunnen worden. Al onze zintuigen samen vormen het zintuigenstelsel.

7 Pijn Ook pijn kan worden waargenomen.
Pijnprikkels worden niet opgevangen door zintuigen, maar met behulp van pijnpunten. Pijnpunten zijn de uiteinden van vertakte zenuwen. Pijnpunten komen op allerlei plaatsen in het lichaam voor.

8 Delen van het zenuwstelsel
Het zenuwstelsel bestaat uit: centraal zenuwstelsel grote hersenen kleine hersenen hersenstam ruggenmerg zenuwen

9 Rol van het zenuwstelsel
De hersenen verwerken de impulsen die door zintuigen zijn verstuurd. De hersenen sturen vervolgens impulsen richting spieren en/of klieren die daardoor aan het werk gaan (je reageert op de prikkel).

10 Bewustwording van prikkels
Je wordt je pas bewust van een prikkel als de daardoor ontstane impuls de hersenen heeft bereikt.

11 Zenuwstelsel Het zenuwstelsel:
verwerkt de impulsen die van zenuwen (onder andere in de zintuigen) afkomen. regelt de werking van spieren en klieren.  Het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij waarnemen en gedrag.

12 Reageren op je omgeving
Om te reageren op de omgeving werken de zintuigen, het zenuwstelsel en de spieren (en klieren) samen.


Download ppt "Reageren op je omgeving"

Verwante presentaties


Ads door Google