De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3 Havo H 2 Paragraaf 7+8. Geologische tijdschaal.

Verwante presentaties


Presentatie over: "3 Havo H 2 Paragraaf 7+8. Geologische tijdschaal."— Transcript van de presentatie:

1 3 Havo H 2 Paragraaf 7+8

2 Geologische tijdschaal

3

4 Basisbegrippen Landschap: zichtbare deel aardoppervlak Geologie: ontstaansgeschiedenis aardkorst Fossielen: afdruk/versteend restant plant/dier Hoe weten we dat Nederland zo op die plekken heeft gelegen?

5

6 Nederland…

7 Pleistoceen

8 Pleistoceen Water, ijs en wind vormt het landschap

9 Tot waar komt het ijs? HUN-lijn : Glaciaal

10 PreglaciaalSaalienEemienWeichselHoloceen

11 Fluvioglaciale afzetting Keileem PreglaciaalSaalienEemienWeichselHoloceen

12

13

14 Holoceen

15 De ondergrond van Nederland weerspiegelt de klimaatomstandigheden van de plaats op aarde Carboon tropisch moerassen In de steenkool komen afdrukken voor van tropische moerasplanten. Perm woestijn- omstandigheden versteende duinafzettingen Perm ondiepe zeeën onder woestijn- omstandigheden Steenzout Het water verdampte en het zout bleef achter. Krijt subtropische zeeën Kalksteen, de overblijfselen van ontelbare kalkskeletjes en schelpen van diertjes die in zee hebben geleefd.

16 Delfstoffen in de diepte Voor een klein land is Nederland zeer rijk aan delfstoffen. Het voorkomen en de verspreiding kun je alleen verklaren m.b.v. de geologische opbouw en geschiedenis van de ondergrond!

17 Delfstoffen in de diepte: steenkool inkolingsproces veen steenkool Als veen steeds meer wegzakt en bedekt raakt met lagen sediment wordt al het water en gas eruit geperst: plantenresten veranderen zo in steenkool.

18 Vergelijk de kaart en de doorsnede: welke uitspraken zijn juist? 1 Steenkool komt alleen in Limburg voor op winbare diepte. 2 Steenkool komt overal in de Nederlandse ondergrond voor. 3 Steenkool wordt gewonnen in Zuid-Limburg. Delfstoffen in de diepte: steenkool

19 Delfstoffen in de diepte: aardgas Aardgas wordt gewonnen in de noordelijke helft van Nederland. Maar hoe ontstaat aardgas en wat verklaart de spreiding?

20 Delfstoffen in de diepte: aardgas watergas Aardgas is een bijproduct van het inkolingsproces. Aangezien gas licht is, wordt het uit het gesteente geperst, stijgt op en verdwijnt in de … atmosfeer.

21 Delfstoffen in de diepte: aardgas watergas Tenzij het gas in de ondergrond wordt tegengehouden door een ondoordringbare laag. Aardgas is een bijproduct van het inkolingsproces. Aangezien gas licht is, wordt het uit het gesteente geperst, stijgt het op en verdwijnt het in de atmosfeer.

22 Delfstoffen in de diepte: aardgas Op een aantal plaatsen in Nederland zijn de steenkoollagen bedekt met lagen zandsteen en zout. (Perm – ondoordringbaar) zout ► (Perm – poreus) zandsteen ► (Carboon– ondoordringbaar) steenkool ► reservoir- gesteente moeder- gesteente

23 Delfstoffen in de diepte: aardgas (Perm – ondoordringbaar) zout ► (Perm – poreus) zandsteen ► steenkool ► (Carboon– ondoordringbaar)

24 Delfstoffen in de diepte: steenkool Perm Carboon Waarom komt aardgas alleen in de noordelijke helft van Nederland voor? Welke uitspraken zijn juist? In het zuiden… A ontbreekt het moedergesteente. B ontbreekt het reservoirgesteente. C ontbreekt de zoutlaag. D zit het moedergesteente te diep.

25 Delfstoffen in de diepte: aardolie Aardolie komt in de Nederlandse ondergrond maar weinig voor. De wijze van ontstaan lijkt op die van aardgas.

26 Delfstoffen in de diepte: aardolie (Jura - micro-organisme uit zee) moedergesteente ► (Krijt - zandsteen) reservoirgesteente ► (Krijt - schalie) reservoirgesteente ►

27 Delfstofwinning: de gevolgen


Download ppt "3 Havo H 2 Paragraaf 7+8. Geologische tijdschaal."

Verwante presentaties


Ads door Google