De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Goed voorbereid naar de Pabo!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Goed voorbereid naar de Pabo!"— Transcript van de presentatie:

1 Goed voorbereid naar de Pabo!
Studiemateriaal: - Studiopabo - Studiewijzer

2 Nieuwjaarswens

3 Wat is blijven hangen? B.6 Tijd van vorsten en regenten (1600- 1700)
B.6.1 De aspirant-student kan verbanden leggen tussen de overzeese expansie, het handelskapitalisme en het ontstaan van een wereldeconomie.

4 Onderbelicht: Karel V Fillips II

5 Tijdvak 6 (1600-1700) Film Moedernegotie
Wat is moedernegotie en wat heeft dit te maken met de Gouden Eeuw? Bedrijven gebouwd op kapitaal: VOC (handelskapitalisme) Hoe krijgen we de macht over handelsposities in Nederlands Indie? (historische waarden) Pietersz Coen

6 Kern van de les B.6.2 De aspirant-student kan burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in het Nederland van de 17e eeuw herkennen en beschrijven. B.6.3 De aspirant-student kan uitleggen waarin de staatsinrichting van de Republiek zich onderscheidde van die in andere landen.

7 Opdracht: Wie/wat ben ik? Lees bladzijde 71 t/m 75
Kies een begrip of persoon en zoek hierbij zoveel mogelijk informatie uit. Je hebt hiervoor 15 minuten, wanneer je eerder klaar bent kun je verder met de opgaven op bladzijde 77. Daarna klassikaal.

8 Bestuur in de republiek
7 gewesten met eigen bestuur: Maar ook centraal. Belangrijkste personen: Maurits / Oldenbarneveld Zie figuur 6.6 blz 73

9 Grachtengordels met pakhuizen

10 Wetenschap en kunst Kunst: realisme en nieuwe opdrachtgevers

11 Cultuur: redelijk tolerant
Religie

12 tolerantie Migratie Gelovigen (hugenoten / joden)
Vanwege economie (belemmeren van Antwerpen) Nieuwe migranten brengen kennis en kapitaal

13 Deze les B.6.2 De aspirant-student kan burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in het Nederland van de 17e eeuw herkennen en beschrijven. Behorend bij kenmerkend aspect: Burgerlijk bestuur, stedelijke cultuur in Nederland Behorend bij canonvenster: Statenbijbel, De grachtengordel, Hugo de Groot, Rembrandt en De Republiek Gouden Eeuw, grachtengordel, Atlassen van Blaeu, Statenbijbel, tolerantie, protestants geloof dominant, katholieken gedoogd (schuilkerken), bloei van kunst en wetenschap, uitvindingen (telescoop, microscoop), Rembrandt, Christiaans Huygens, Spinoza, Hugo de Groot B.6.3 De aspirant-student kan uitleggen waarin de staatsinrichting van de Republiek zich onderscheidde van die in andere landen. Behorend bij canonvenster: De Republiek en Hugo de Groot Staatkundig: Republiek der Verenigde Nederlanden, Vrede van Münster (1648), stadhouder, raadpensionaris en Staten-Generaal, regenten, gewest Holland dominant

14 Huiswerk Opgaven bladzijde 77


Download ppt "Goed voorbereid naar de Pabo!"

Verwante presentaties


Ads door Google