De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

9 Geschiedenis Pc’s. De eerste pc’s De eerste Personal Computer is de Altair 8800. Deze werd zo genoemd omdat de gebruiker niet langer werkte aan een.

Verwante presentaties


Presentatie over: "9 Geschiedenis Pc’s. De eerste pc’s De eerste Personal Computer is de Altair 8800. Deze werd zo genoemd omdat de gebruiker niet langer werkte aan een."— Transcript van de presentatie:

1 9 Geschiedenis Pc’s

2 De eerste pc’s De eerste Personal Computer is de Altair 8800. Deze werd zo genoemd omdat de gebruiker niet langer werkte aan een terminal die verbonden was met een mainframe, maar een eigen computer op zijn/haar bureau had staan. De ontwikkeling van de microprocessor maakte de weg vrij voor de komst van de personal computer

3 9 Geschiedenis Apple De Intel 8080 8 bit microprocessor uit 1974 kostte destijds $ 370,-. In 1975 bouwden Stephen Wozniak en Steve Jobs daarom een eigen computer met een MOS 6502 processor van slechts $ 20,-. Deze computer werd bekend onder de naam Apple 1. Op de Apple 2, de opvolger van de Apple 1, kon voor het eerst het programma Visicalc gebruikt worden. Dit spreadsheetprogramma droeg bij aan het verkoopsucces van de Apple 2.

4 9 Geschiedenis IBM en Apple -1 Het bedrijf IBM stond lange tijd wantrouwend tegenover pc’s en was overtuigd dat ze hoogstens een ondergeschikte rol zouden spelen. Het succes van Apple bracht ze echter op andere gedachten. In 1981 introduceerden ze de IBM PC. IBM gebruikte bij de fabricage van de PC standaard componenten van verschillende leveranciers. Dankzij slimme marketing werd de IBM PC al na korte tijd de nieuwe industriestandaard. Apple werd langzamerhand van het toneel verdrongen. In 1984 probeerde Apple terug te slaan door de introductie van de Macintosh. De Mac was van het begin een succes. Vier dingen speelden daarbij een rol: –Het Mac OS –Postscript (een universele taal om allerlei printers aan te sturen) –De LaserWriter (de eerste betaalbare laserprinter van Canon) –PageMaker (een opmaakprogramma van de firma Aldus)

5 9 Geschiedenis IBM en Apple -2 Bij de standaard van IBM kon elk fabrikant dezelfde componenten gebruiken als IBM en bij Microsoft een licentie nemen op het besturingssysteem. Het resultaat was een groot aantal ’klonen ” van firma’s als Compaq en Dell. Hierdoor ontstond ook een grote markt voor software-ontwikkelaars. In tegenstelling tot IBM was Apple niet van plan andere fabrikanten Apple “klonen” te laten maken. De Mac werkte met een processor van Motorola en er kon geen licentie genomen worden op Mac OS. Het was dus onmogelijk om een kloon te produceren. Het marktaandeel van de Mac bleef schommelen rond de 10 procent.


Download ppt "9 Geschiedenis Pc’s. De eerste pc’s De eerste Personal Computer is de Altair 8800. Deze werd zo genoemd omdat de gebruiker niet langer werkte aan een."

Verwante presentaties


Ads door Google