De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ganzendries onderzoekt Inquire project (met de steun van de Europese Gemeenschap onder voogdij van de “Nationale Plantentuin van België”)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ganzendries onderzoekt Inquire project (met de steun van de Europese Gemeenschap onder voogdij van de “Nationale Plantentuin van België”)"— Transcript van de presentatie:

1 Ganzendries onderzoekt Inquire project (met de steun van de Europese Gemeenschap onder voogdij van de “Nationale Plantentuin van België”)

2

3 Het project INQUIRE wil de exploratiegerichte wetenschapseducatie in Europa een nieuwe boost geven! Na de vaststelling dat er in de landen van de Europese Gemeenschap een dalende interesse is van studenten om zich in te schrijven in een wetenschappelijke richting, blijkt na onderzoek dat de oorzaak daarvan misschien gezocht moet worden in de wijze waarop jonge kinderen in het lager onderwijs geconfronteerd worden met exacte wetenschappen.

4 inquire based sciense education (onderzoek gerichte wetenschapseducatie) Het project wordt getrokken door de botanische tuinen van 11 landen. Het opzet is door met exploratiegerichte wetenschapseducatie jonge mensen te motiveren om voor wetenschappen te kiezen en zo hun steentje bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit en het stoppen van de klimaatveranderingen.

5 Concretisering van dit project op Ganzendries 1. Onderzoek naar de voortplanting bij bomen Hoe komt het dat bij heel wat bomen er wel zaden en vruchten groeien maar dat deze eigenlijk op het eerste zicht geen bloemen dragen. Of toch wel?? Daar zijn we met de klas van juf Jill naar op zoek gegaan.

6 Al in het vroege voorjaar zijn we de tuin ingetrokken want er hangen vreemde dingen aan de hazelaars.

7 Dat zijn we nader gaan bekijken.

8 We hebben vreemde dingen gezien, en alles genoteerd, misschien vinden we er later wel een verklaring voor.

9 Half maart hebben we dat nog eens gedaan, en zijn we de elzen gaan bekijken.

10 Einde april tenslotte, hebben we de berk en de haagbeuk nader onderzocht.

11

12

13 Ondertussen waren de lessen over bloemen en voortplanting bij planten gegeven en kon al het vorige onderzoek gekaderd worden.

14 Conclusie: alle onderzochte bomen hebben wel bloemen, al zien ze er anders uit dan wat we aanvankelijk dachten.

15 Concretisering van dit project op Ganzendries 2.Voorjaarsbloemen Als de lente zijn intrede doet, en alles ongedurig zit te wachten om terug te LEVEN, is er eigenlijk al heel wat aan de gang in de natuur. De typische lenteflora die zich al volop heeft ontwikkeld hebben we samen gebracht in een plantenbak.

16 Eerst moest er natuurlijk gewerkt worden: passen, meten, horizontaal leggen…

17 ….vullen met aarde, en van planten voorzien.

18 Een serieuze job,…. voor sommige toch

19 Regelmatig is er bij geplant, zodat er nu 24 soorten in staan te groeien en bloeien

20 Aanvankelijk was deze plantenverzameling bedoeld als uitbreiding van de lessen “determinatie”. Hij is zo opgebouwd dat hij met de zoekkaart “voorjaarsflora van bossen op rijke bodems” uitgegeven door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie kan gebruikt worden. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden om te gebruiken dan deze en buiten dat,.. is het ook gewoon mooi.

21 Concretisering van dit project op Ganzendries 3. Kieming welke zijn de beste omstandigheden waaraan moet voldaan worden om zaad (bonen in ons geval) te laten kiemen? Om daar achter te komen hebben we een proef opgezet.

22 Eerst hebben we de grond klaargemaakt, van onkruid ontdaan, losgemaakt en bemest.

23 en dan overgegaan naar de orde van de dag namelijk zaaien onder verschillende omstandigheden: droog, nat,warm, koud

24 Droog: zaad uit het pakje zonder toevoeging van water nat: de zaden zijn vooraf geweekt in water en worden begoten warm/koud: een deel worden bedekt met een petfles welke fungeert als een kleine serre, en een ander deel niet.

25 Ik ben benieuwd wat onze bonen nodig hebben om te groeien. Warmte en vocht, of eerder droogte en kou…. We zullen het te weten komen


Download ppt "Ganzendries onderzoekt Inquire project (met de steun van de Europese Gemeenschap onder voogdij van de “Nationale Plantentuin van België”)"

Verwante presentaties


Ads door Google