De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door : Lotte Steffi yade

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door : Lotte Steffi yade"— Transcript van de presentatie:

1 Door : Lotte Steffi yade
De zintuigen Door : Lotte Steffi yade r

2 We hebben 5 zintuigen: Je ogen Je neus Je oren Je tong Je huid
De zintuigen nemen waar en geven telkens het signaal door aan de hersenen die het signaal interpreteren, Bv, mmm, dat ruikt lekker of waaw dat is mooi of bah, dat lust ik niet,,,

3 Je ogen Wist je dat: Je ogen alles eigenlijk omgekeerd zien
Vanaf het moment dat je wakker wordt tot aan het moment dat je gaat slapen, verzamelen je ogen informatie die ze aan je hersenen doorgeven om te interpeteren. Je ogen zijn fijn gevoelige en kwetsbare instrumenten. Besherm ze goed tegen zonlicht en bij gevaarlijke (sport-)activiteiten, Wist je dat: Je ogen alles eigenlijk omgekeerd zien en je hersenen het dan weer recht zetten ?

4 Aan de buitenkant van het oog zijn er ook aanpassingen
om het oog te beschermen. → de wimpers Je wimpers dienen om stof tegen te houden zodanig dat er geen stof op je ogen komt → de wenkbrauwen De wenkbrauwen moeten er voor zorgen dat zweet, vuil en andere kleine voorwerpen in het oog terechtkomen. De wenkbrauwen hebben ook een belangrijke functie in de lichaamstaal. → het ooglid Het ooglid is een huidplooi die de ogen beschermt tegen vuil en vocht. Elk oog heeft een bovenste ooglid en een onderste ooglid. Sommige dieren hebben een derde ooglid (bv de hond).

5 Je neus Je neus is een onderdeel van het ademhalingsstelsel. De lucht die je via je neus inademt, wordt verwarmd en bevochtigd. De trilhaartjes in je neus reinigen en filteren de lucht. Als je dus je neus snuit is dat dit stof en vuil dat je er terug uitsnuit. Als de lucht vervolgens hoger in je neus komt, passeert het sensoren die informatie over de geur aan onze hersenen doorgeven. Zo kunnen we bijvoorbeeld iets lekkers waarnemen, maar ook gevaarlijke brandlucht.

6 Je oren Onze oren gebruiken we om te horen. Als jij iets luid tegen mij zegt of er is luide muziek, dan trillen er eigenlijk grote onzichtbare golven tot in mijn oor. Alle geluiden zijn eigenlijk golven. Via de gehoorgang komen ze je oor binnen en daar worden ze doorgegeven aan de hersenen die het geluid op die manier kunnen waarnemen. Golven die te luid zijn kunnen je oor vanbinnen beschadigen, dan word je doof. Een gehoorapparaat neemt dan het werk van het oor over. WIST JE DAT ? Het trommelvlies is ongeveer zo groot als je pinknagel maar dunner dan een blad papier

7 Je tong Op je tong liggen er smaakpapillen. Dat zijn precies kleine bubbeltjes. De tong kan verdeeld worden in 6 zones. Elke zone proeft een bepaalde smaak: zoet – bitter – zout - zuur Ook nu weer geven de papillen een signaal naar de hersenen die de smaak dan onderscheiden.

8 Je huid We hebben huid over ons hele lichaam.
Onze huid bestaat uit verschillende laagjes: de opperhuid, de lederhuid en de bindweefsellaag. Daarin zitten ook haartjes die de huid onder andere warm moeten houden. Je huid vervult meerdere functies: - Beschermend omhulsel van je lichaam. - Voorkomen van oververhitting. - Voorkomen van onderkoeling. - Voorkomen van uitdroging. - Tastgevoel. - Herkenbaar maken van mensen.  - Signalering van pijn, warmte en kou. 

9 Dank je voor het luisteren
The end Dank je voor het luisteren


Download ppt "Door : Lotte Steffi yade"

Verwante presentaties


Ads door Google