De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Uitwerking van Argumenteren – H1 – Opdracht 12 – p. 132

Verwante presentaties


Presentatie over: "Uitwerking van Argumenteren – H1 – Opdracht 12 – p. 132"— Transcript van de presentatie:

1 Uitwerking van Argumenteren – H1 – Opdracht 12 – p. 132
Tekst 2 – Afgestudeerde moeder zit zelden thuis bij kroost 1

2 Vraag 1-2 – argumentatie alinea 1
[1] Vrouwen die niet werken, krijgen het steeds vaker voor de kiezen. De Partij van de Arbeid wil niet-werkende vrouwen financieel aanpakken om alle vrouwen aan het werk te krijgen. Want alleen zo is de verzorgingsstaat betaalbaar te houden en de vergrijzing op te vangen. Dinsdag opende het PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma de aanval op hoogopgeleide moeders die hun kostbare studie vergooien omdat ze liever thuis blijven bij de kinderen. Dijksma wil deze vrouwen dwingen hun studieschuld af te betalen, ook al hebben ze geen eigen inkomen. [1] Vrouwen die niet werken, krijgen het steeds vaker voor de kiezen. De Partij van de Arbeid wil niet-werkende vrouwen financieel aanpakken om alle vrouwen aan het werk te krijgen. Want alleen zo is de verzorgingsstaat betaalbaar te houden en de vergrijzing op te vangen. Dinsdag opende het PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma de aanval op hoogopgeleide moeders die hun kostbare studie vergooien omdat ze liever thuis blijven bij de kinderen. Dijksma wil deze vrouwen dwingen hun studieschuld af te betalen, ook al hebben ze geen eigen inkomen. Alle vrouwen moeten gaan werken. Alleen zo is de verzorgingsstaat betaalbaar te houden. Alleen zo is de vergrijzing op te vangen.

3 Vraag 3-4 – argumentatie alinea 2
[2] Er zullen niet veel vrouwen nerveus worden van dit plan. Want er zitten weinig hoogopgeleide vrouwen werkloos thuis. Het zijn veelal de laag opgeleide vrouwen die kiezen voor het huisvrouwschap. Zij verdienen immers niet veel als ze gaan werken. Van hen zit dan ook de helft thuis, blijkt uit cijfers van het CBS. [2] Er zullen niet veel vrouwen nerveus worden van dit plan. Want er zitten weinig hoogopgeleide vrouwen werkloos thuis. Het zijn veelal de laag opgeleide vrouwen die kiezen voor het huisvrouwschap. Zij verdienen immers niet veel als ze gaan werken. Van hen zit dan ook de helft thuis, blijkt uit cijfers van het CBS. [2] Er zullen niet veel vrouwen nerveus worden van dit plan. Want er zitten weinig hoogopgeleide vrouwen werkloos thuis. Het zijn veelal de laag opgeleide vrouwen die kiezen voor het huisvrouwschap. Zij verdienen immers niet veel als ze gaan werken. Van hen zit dan ook de helft thuis, blijkt uit cijfers van het CBS. [2] Er zullen niet veel vrouwen nerveus worden van dit plan. Want er zitten weinig hoogopgeleide vrouwen werkloos thuis. Het zijn veelal de laag opgeleide vrouwen die kiezen voor het huisvrouwschap. Zij verdienen immers niet veel als ze gaan werken. Van hen zit dan ook de helft thuis, blijkt uit cijfers van het CBS. Er zullen niet veel vrouwen nerveus worden van dit plan. Er zitten weinig hoogopgeleide vrouwen werkloos thuis. Het zijn veelal de laag opgeleide vrouwen die kiezen voor het huisvrouwschap. Soort argumentatie: meervoudig onderschikkende argumentatie Zij verdienen immers niet veel als ze gaan werken.

4 Vraag 5 – argument Marc Vermeulen
Zie alinea 4: [4] ‘De groep is veel te klein om apart beleid op te voeren,’ vindt Marc Vermeulen, directeur van het Iva, het instituut voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Hij noemt het plan ‘symboolpolitiek’. Antwoord: De groep is veel te klein om apart beleid op te voeren. Zie alinea 4: [4] ‘De groep is veel te klein om apart beleid op te voeren,’ vindt Marc Vermeulen, directeur van het Iva, het instituut voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Hij noemt het plan ‘symboolpolitiek’.

5 Vraag 6 – argumentatie alinea 5
[5] Ook het Sociaal Cultureel Planbureau voelt er niets voor hoogopgeleide vrouwen die (een tijdje) thuisblijven het vuur aan de schenen te leggen. ‘Vrouwen worden overstelpt met tegengestelde opdrachten,’ constateert Wil Portegijs van het SCP. ‘Moeders moeten betaald werk doen. Liefst fulltime. Maar oh wee als je de kinderen fulltime naar de crèche brengt. Dan ben je weer geen goede moeder.’ [5] Ook het Sociaal Cultureel Planbureau voelt er niets voor hoogopgeleide vrouwen die (een tijdje) thuisblijven het vuur aan de schenen te leggen. ‘Vrouwen worden overstelpt met tegengestelde opdrachten,’ constateert Wil Portegijs van het SCP. ‘Moeders moeten betaald werk doen. Liefst fulltime. Maar oh wee als je de kinderen fulltime naar de crèche brengt. Dan ben je weer geen goede moeder.’ [5] Ook het Sociaal Cultureel Planbureau voelt er niets voor hoogopgeleide vrouwen die (een tijdje) thuisblijven het vuur aan de schenen te leggen. ‘Vrouwen worden overstelpt met tegengestelde opdrachten,’ constateert Wil Portegijs van het SCP. ‘Moeders moeten betaald werk doen. Liefst fulltime. Maar oh wee als je de kinderen fulltime naar de crèche brengt. Dan ben je weer geen goede moeder.’ [5] Ook het Sociaal Cultureel Planbureau voelt er niets voor hoogopgeleide vrouwen die (een tijdje) thuisblijven het vuur aan de schenen te leggen. ‘Vrouwen worden overstelpt met tegengestelde opdrachten,’ constateert Wil Portegijs van het SCP. ‘Moeders moeten betaald werk doen. Liefst fulltime. Maar oh wee als je de kinderen fulltime naar de crèche brengt. Dan ben je weer geen goede moeder.’ [5] Ook het Sociaal Cultureel Planbureau voelt er niets voor hoogopgeleide vrouwen die (een tijdje) thuisblijven het vuur aan de schenen te leggen. ‘Vrouwen worden overstelpt met tegengestelde opdrachten,’ constateert Wil Portegijs van het SCP. ‘Moeders moeten betaald werk doen. Liefst fulltime. Maar oh wee als je de kinderen fulltime naar de crèche brengt. Dan ben je weer geen goede moeder.’ We moeten hoogopgeleide vrouwen die thuisblijven niet het vuur aan de schenen leggen. Vrouwen worden overstelpt met tegengestelde opdrachten. Moeders moeten betaald werk doen. Liefst fulltime. Maar oh wee als je de kinderen fulltime naar de crèche brengt. Dan ben je weer geen goede moeder.’

6 Vraag 7 – argumentatie alinea 6
[6] Portegijs vindt het ook te vroeg voor strafmaatregelen. ‘Daarvoor heeft het beleid dat tot nu toe gevoerd wordt, te veel succes. Vroeger stopten alle vrouwen met werken zodra ze moeder werden. Nu heeft tweederde van de moeders met kinderen van nul tot 12 een betaalde baan van 12 uur of meer.’ [6] Portegijs vindt het ook te vroeg voor strafmaatregelen. ‘Daarvoor heeft het beleid dat tot nu toe gevoerd wordt, te veel succes. Vroeger stopten alle vrouwen met werken zodra ze moeder werden. Nu heeft tweederde van de moeders met kinderen van nul tot 12 een betaalde baan van 12 uur of meer.’ [6] Portegijs vindt het ook te vroeg voor strafmaatregelen. ‘Daarvoor heeft het beleid dat tot nu toe gevoerd wordt, te veel succes. Vroeger stopten alle vrouwen met werken zodra ze moeder werden. Nu heeft tweederde van de moeders met kinderen van nul tot 12 een betaalde baan van 12 uur of meer.’ [6] Portegijs vindt het ook te vroeg voor strafmaatregelen. ‘Daarvoor heeft het beleid dat tot nu toe gevoerd wordt, te veel succes. Vroeger stopten alle vrouwen met werken zodra ze moeder werden. Nu heeft tweederde van de moeders met kinderen van nul tot 12 een betaalde baan van 12 uur of meer.’ [6] Portegijs vindt het ook te vroeg voor strafmaatregelen. ‘Daarvoor heeft het beleid dat tot nu toe gevoerd wordt, te veel succes. Vroeger stopten alle vrouwen met werken zodra ze moeder werden. Nu heeft tweederde van de moeders met kinderen van nul tot 12 een betaalde baan van 12 uur of meer.’ Het is te vroeg voor strafmaatregelen. Het beleid dat tot nu toe gevoerd wordt, heeft te veel succes. Vroeger stopten alle vrouwen met werken zodra ze moeder werden. Nu heeft tweederde van de moeders met kinderen van nul tot 12 een betaalde baan van 12 uur of meer.

7 Vraag 8 – argumentatie alinea 8
[8] De financiële prikkel die van het plan uitgaat, is gering. De gemiddelde student heeft een studieschuld van slechts 7700 euro, die in 15 jaar moet worden terugbetaald. ‘Hoger opgeleide vrouwen zijn getrouwd met nog hoger opgeleide mannen. In deze inkomensgroep zijn dit soort bedragen niet doorslaggevend bij de beslissing om wel of niet te gaan werken,’ meent Vermeulen. Daar komt nog bij dat getrouwde vrouwen ook nu al geacht worden hun studieschuld op enig moment af te lossen. [8] De financiële prikkel die van het plan uitgaat, is gering. De gemiddelde student heeft een studieschuld van slechts 7700 euro, die in 15 jaar moet worden terugbetaald. ‘Hoger opgeleide vrouwen zijn getrouwd met nog hoger opgeleide mannen. In deze inkomensgroep zijn dit soort bedragen niet doorslaggevend bij de beslissing om wel of niet te gaan werken,’ meent Vermeulen. Daar komt nog bij dat getrouwde vrouwen ook nu al geacht worden hun studieschuld op enig moment af te lossen. [8] De financiële prikkel die van het plan uitgaat, is gering. De gemiddelde student heeft een studieschuld van slechts 7700 euro, die in 15 jaar moet worden terugbetaald. ‘Hoger opgeleide vrouwen zijn getrouwd met nog hoger opgeleide mannen. In deze inkomensgroep zijn dit soort bedragen niet doorslaggevend bij de beslissing om wel of niet te gaan werken,’ meent Vermeulen. Daar komt nog bij dat getrouwde vrouwen ook nu al geacht worden hun studieschuld op enig moment af te lossen. [8] De financiële prikkel die van het plan uitgaat, is gering. De gemiddelde student heeft een studieschuld van slechts 7700 euro, die in 15 jaar moet worden terugbetaald. ‘Hoger opgeleide vrouwen zijn getrouwd met nog hoger opgeleide mannen. In deze inkomensgroep zijn dit soort bedragen niet doorslaggevend bij de beslissing om wel of niet te gaan werken,’ meent Vermeulen. Daar komt nog bij dat getrouwde vrouwen ook nu al geacht worden hun studieschuld op enig moment af te lossen. [8] De financiële prikkel die van het plan uitgaat, is gering. De gemiddelde student heeft een studieschuld van slechts 7700 euro, die in 15 jaar moet worden terugbetaald. ‘Hoger opgeleide vrouwen zijn getrouwd met nog hoger opgeleide mannen. In deze inkomensgroep zijn dit soort bedragen niet doorslaggevend bij de beslissing om wel of niet te gaan werken,’ meent Vermeulen. Daar komt nog bij dat getrouwde vrouwen ook nu al geacht worden hun studieschuld op enig moment af te lossen. [8] De financiële prikkel die van het plan uitgaat, is gering. De gemiddelde student heeft een studieschuld van slechts 7700 euro, die in 15 jaar moet worden terugbetaald. ‘Hoger opgeleide vrouwen zijn getrouwd met nog hoger opgeleide mannen. In deze inkomensgroep zijn dit soort bedragen niet doorslaggevend bij de beslissing om wel of niet te gaan werken,’ meent Vermeulen. Daar komt nog bij dat getrouwde vrouwen ook nu al geacht worden hun studieschuld op enig moment af te lossen. De financiële prikkel die van het plan uitgaat, is gering. De gemiddelde student heeft een studieschuld van slechts 7700 euro die in 15 jaar moet worden terugbetaald. Hoger opgeleide vrouwen zijn getrouwd met nog hoger opgeleide mannen. In deze inkomensgroep zijn dit soort bedragen niet doorslaggevend bij de beslissing om wel of niet te gaan werken. Getrouwde vrouwen worden ook nu al geacht hun studieschuld op enig moment af te lossen.


Download ppt "Uitwerking van Argumenteren – H1 – Opdracht 12 – p. 132"

Verwante presentaties


Ads door Google