De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Anna Blaman (1905 – 1960).

Verwante presentaties


Presentatie over: "Anna Blaman (1905 – 1960)."— Transcript van de presentatie:

1 Anna Blaman (1905 – 1960)

2 Eenzaam avontuur (1948) ´Kosta zoekt Alide, Alide zoekt de onbekende andere, en Yolande zoekt op haar beurt Kosta. Maar in waarheid blijf je allemaal alleen. Wat wat heeft in feite Kosta met Alide en Alide met die ander en Yolande met die Kosta, en ik met Alide uit te staan? Misschien wel niets. Je bent jezelf, je bent alleen. Zo gaat het ook de ander. Al wat gebeurt, is dat je soms iemand ontmoet die je vervult met fantasieën, geboren uit een eenzaam hongerend verlangen, meer niet.´ (het personage Berthe in Eenzaam avontuur)

3 W.F. Hermans (1921 – 1995)

4

5

6

7 Proces Ik heb altijd gelijk
“De katholieken! Dat is het meest schunnige, belazerde, onderkruiperige, besodemieterde deel van ons volk! Maar die naaien er op los! Die planten zich voort! Als konijnen, ratten, vlooien, luizen! Die emigreren niet! Die blijven wel zitten in Brabant en Limburg met puisten op hun wangen en rotte kiezen van het ouwels vreten!” (Ik heb altijd gelijk (1951))

8 Ik heb altijd gelijk “Daar liggen ze, de protestanten, de katholieken, de gereformeerden en de luthersen! De socialisten en de liberalen. Allemaal hebben ze jullie gestuurd! Daar liggen ze zich wat te verbeelden, daar zijn ze bezig met kinderen maken! Of er nog niet genoeg zijn! Het hoogste kinderaantal van de wereld! Dat hebben zij! Het laagste sterftecijfer! In tien jaar gegroeid van acht op tien miljoen, dat zijn wij! De hoogste bevolkingsdichtheid van Europa, die kun je bij ons vinden! Maar geen huizen! Verrekken kan je in de kou!” (Ik heb altijd gelijk)

9 Gerard Reve (1923 – 2006)

10 Cultfiguur Bijv.: Huldiging in de Amsterdamse Allerheiligste Hartkerk

11 Het Ezelproces Maar het liefste zijn hier de ezels. Dat zijn zulke schatten! Maar ze hebben het heel hard. Ik geef ze altijd mijn suiker, want die gebruik ik niet als ik op terrassen koffie drink. Als God zich opnieuw in de Levende Stof gevangen geeft, zal Hij als Ezel terugkeren, hoogstens in staat een paar lettergrepen te formuleren, miskend en verguisd en geranseld, maar ik zal Hem begrijpen en meteen met Hem naar bed gaan, maar ik doe zwachtels om Zijn hoefjes, dat ik niet te veel schrammen krijg als Hij spartelt bij het klaarkomen. (Brief uit 1963, gepubliceerd in 1965 in Dialoog: tijdschrift voor homofilie en maatschappij)

12 Het Ezelproces ‘Mijn Heer en mijn God! Geloofd weze Uw Naam tot in alle Eeuwigheid! Ik houd zo verschrikkelijk veel van U’, zou ik proberen te zeggen, maar halverwege zou ik al in janken uitbarsten, en Hem beginnen te kussen en naar binnen trekken, en na een geweldige klauterpartij om de trap naar het slaapkamertje op te komen, zou ik Hem drie keer achter elkaar langdurig in Zijn Geheime Opening bezitten (…).’ (uit Nader tot U (1966))


Download ppt "Anna Blaman (1905 – 1960)."

Verwante presentaties


Ads door Google