De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stevigheid en bescherming. Houtvaten geven vooral stevigheid. Maar ook het vocht in de vacuolen. Het vocht van de vacuole drukt tegen de celwand. De celwand.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stevigheid en bescherming. Houtvaten geven vooral stevigheid. Maar ook het vocht in de vacuolen. Het vocht van de vacuole drukt tegen de celwand. De celwand."— Transcript van de presentatie:

1 Stevigheid en bescherming. Houtvaten geven vooral stevigheid. Maar ook het vocht in de vacuolen. Het vocht van de vacuole drukt tegen de celwand. De celwand drukt niet terug. Gevolg : stevigheid. Dit heet TURGOR.

2 Wanneer er meer water verdampt dan er door de wortels wordt opgenomen, verdwijnt er water uit de vacuole. Er is geen druk meer op de celwand. Plant gaat slap hangen.

3 Bescherming. Als een plant veel water verdampt, droogt hij uit. De plant kan zichzelf beschermen door : -Een waslaagje op de opperhuid van stengels en bladeren. -Een waslaagje gaat de verdamping tegen. -Dicht doen van de sluitcellen van de huidmondjes. -Dit gaat d.m.v turgor.

4 http://www.bioplek.org/animaties/fotosynthe se/huidmondjes.htmlwww.bioplek.org/animaties/fotosynthe se/huidmondjes.html

5 De huidmondjes liggen bijna altijd aan de onderzijde van de bladeren. Daardoor kan de wind de waterdamp minder goed afvoeren. Planten in een droge omgeving hebben: -Weinig huidmondjes. -Huidmondjes liggen diep in de bladeren. -Bladeren zijn behaard/stekels


Download ppt "Stevigheid en bescherming. Houtvaten geven vooral stevigheid. Maar ook het vocht in de vacuolen. Het vocht van de vacuole drukt tegen de celwand. De celwand."

Verwante presentaties


Ads door Google