De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?"— Transcript van de presentatie:

1 Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied? Wat was de toon van deze liedjes?

2 Muziek in de 17e eeuw Deel 2

3 Inleiding In de 16 e eeuw vond de Reformatie (lett. hervorming) plaats. Luther en Calvijn, braken met Katholieke kerk. Orgel werd in Katholieke mis gebruikt, Calvijn verbood het orgel tijdens de dienst. Aanhangers van Calvijn vonden dat de kerk er soberder, kerk mocht geen rijkdom meer hebben. Wilden terug naar de kern van het geloof, via de bijbel.

4 De dienst Orgel werd in Katholieke mis gebruikt, Calvijn verbood het orgel tijdens de dienst. Doel van de dienst was soberheid en eenvoud, in de eerste plaats gericht op God. Geen muziek meer gebruikt, alleen woorden. Ontstaan gemeentezang (zingen van psalmen door de gemeente zelf, in hun eigen taal).

5 Rol van het orgel in de kerk Voor de reformatie hadden veel kerken twee orgels. Het kleine orgel, gebruikt bij de mis en het grote orgel-zeer kostbaar bezit- gebruikt bij concerten en bijzondere gelegenheden. Organisten waren de belangrijkste stadsmusici en hadden veel aanzien.

6 Rol van het orgel in de kerk De kerkraden konden het orgelspel tijdens de dienst wel verbieden, maar buiten de dienst werden de orgels wel bespeeld. Concerten ter recreatie van de burgers en om de burgers de kerk in te lokken, zo kreeg kerk ook andere functie

7 Stadsorganist Sweelinck (1562-1621) Stadsorganist voor de Oude Kerk in Amsterdam. Was zeer populair in zijn tijd, zelfs buiten Nederland. Kwamen leerlingen uit Duitsland om bij hem in de leer te gaan, daardoor grote invloed op orgelspel in Duitsland. http://www.youtube.com/watc h?v=FUuHWuR1SzE&feat ure=related

8 Sweelinck Heeft meer dan 70 stukken voor klavier (toets- instrument) geschreven. Deze werden met de hand overgeschreven en verspreid. Is meest bekend om zijn orgel- en klavecimbel composities, maar vond zelf zijn vocale werken belangrijker. Vocaal: http://www.youtube.com/watch?v=- WDd2I58f0ohttp://www.youtube.com/watch?v=- WDd2I58f0o Vaak in het Frans, was toen taal voor de elite.

9 Sweelinck had hele eigen stijl in zijn orgelmuziek; deze was beinvloed door de Engelse en Spaanse orgel muziek. Bewerkte orgel variaties van o.a. Franse psalmen http://www.youtube.com/watch?v=xKCt QtFHIZk&feature=related


Download ppt "Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?"

Verwante presentaties


Ads door Google