De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk

2 Een stad van veel culturen
Rome werd niet alleen militair machtig en het economische hart van de wereld, maar was ook het bruisend middelpunt van de wereld. Met meer dan 1 miljoen mensen!! Op het forum troffen mensen uit alle windstreken elkaar aan om Te handelen Naar toespraken te luisteren Naar de tempels te gaan Over het bestuur van de stad en rijk te praten Het was een echte multiculturele samenleving

3 Forum Romana

4 Regels in de chaos Hoe functioneerde de multiculturele stad eigenlijk. Voor het goed functioneren moesten haar inwoners en bezoekers zich aan bepaalden spelregelen houden Zo was de voertaal het Latijn Er golden allerlei wetten en regels, waaronder de Twaalf Tafelen Iedere burger van het Rijk had duidelijke rechten én plichten. Let op! Iedere Romeinse Burger was inwoner en het Rijk, maar niet iedere inwoner van het Rijk was Romeins burger Deze wetten en regels waren allen opgeschreven en golden in het hele rijk Er waren twee soorten wetten I: Wetten die met het bestuur te maken hadden II: Wetten voor de burger; het zogenaamde burgerrecht.

5 De Twaalf Tafelen Reconstructie en stukje archeologica

6 Het Burgerrecht Het burgerrecht kende plichten en rechten.
Zo kon je bij een geschil tussen burgers naar een rechtbank stappen. Als je de wet overtrad moest je ook voor een rechtbank verschijnen voor de rechter. Je mocht nooit veroordeeld worden zonder een proces. Daar mocht je je laten verdedigingen door een advocaat (vb. JC) Waar lijkt dit op [klas]?

7 Huiswerk Lees: par 3A Maak par 3: 1 & 2


Download ppt "Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk"

Verwante presentaties


Ads door Google