De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verwondering over de natuur Religie en wetenschap door de geschiedenis heen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verwondering over de natuur Religie en wetenschap door de geschiedenis heen."— Transcript van de presentatie:

1 Verwondering over de natuur Religie en wetenschap door de geschiedenis heen

2 Religie en wetenschap in de geschiedenis De natuur werd door primitieve volken als goddelijk gezien De kosmos was wereld waar de goden leefden Dit kwam door de regelmatige cycli van verschillende hemellichamen. De twee belangrijkste cycli waren de Zon en de Maan. Alle primitieve culturen hebben de zon en maan als hoofdgod en godin.

3 Religie en wetenschap in de geschiedenis Al vroeg werden er observatoria gebouwd om de zon en maancyclus te bestuderen Tegelijker tijd werden ook de sterren en “dwaal” sterren of planeten bestudeerd en in kaart gebracht Religie en wetenschap waren nog geen verschillende vakgebieden. Er was alleen verwondering en eerbied.

4 Religie en wetenschap in de geschiedenis Stonehenge decoded Pyramide en sterren Maya's wetenschap en religie Verschillende culturen over de wereld, doen hetzelfde de natuur/kosmos zien als goddelijk Via het vereren van hemellichamen als goden, ontstond de wetenschap Geometrie, wiskunde en astronomie werden ontwikkeld om uitspraken te kunnen doen.

5 Religie en wetenschap in de geschiedenis Tot het begin van onze jaartelling bleef de wetenschap onderdeel van de religie. De modellen die door de priesters werden opgesteld werden door de godsdiensten over genomen. Daar kwam verandering in bij de grieken, zij koppelden wetenschap los van religie. Wiskunde, astronomie en chemie werden losse vakken en disciplines.

6 Religie en wetenschap in de geschiedenis Belangrijk was het astronomisch systeem van claudius Ptolemaios, die aarde als middelpunt van het heelal zette en de rest er omheen liet draaien. De Christelijke kerk heeft dit systeem overgenomen, het kwam overeen met de denkwijze over de planeet aarde en de plaats die God aan de aarde toekende

7 Religie en wetenschap in de geschiedenis In het Christendom, in de vroege kerk bleven wetenschap en religie nog steeds hand in hand lopen Buiten de kerk om wetenschap bedrijven was ketters en daarmee diende je de duivel Tot diep in de middeleeuwen bleef deze situatie gehandhaafd. Daarna in het tijdperk van de renaissance zou alles veranderen……


Download ppt "Verwondering over de natuur Religie en wetenschap door de geschiedenis heen."

Verwante presentaties


Ads door Google