De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zelfs Romeinen hebben BV’s.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zelfs Romeinen hebben BV’s."— Transcript van de presentatie:

1 Zelfs Romeinen hebben BV’s.
Hier zijn er enkele. De rock’nroll sterren van hun tijd.

2 Caesar Gaius Julius Caesar. ° 100 v. Chr
Legde het parcours af van pontifex, aedilis, preator, propraetor…net als alle beginnende politici to be. Werd in 58 v. Chr proconsul (gouverneur) van Gallië. Werd door zijn veroveringen Gallië rijk. Veroverde Gallië in 9 jaar tijd. Verwezenlijkingen: Veroverde Gallië. Schreef De Bello Gallico. Sloeg de Egyptische koningin Cleopatra aan de haak en kreeg een zoon met haar. † 15 maart 44 v. Chr: ondanks alle waarschuwingen werd Julius Caesar in de Senaat vermoord.

3 Caesar’s oneliners. Et te, Brute. (Jij ook, Brutus.)
Alea iacta est. (De teerling is geworpen.) Horum omnium fortissimi sunt Belgae. (Van alle volkeren zijn de Belgen het dapperst) Veni, vidi, vici. (Ik kwam, ik zag en ik overwon.)

4 Marcus Antonius ° 83 v. Chr. Was een vertrouweling van Julius Caesar.
Trouwde liefst 4 maal:één keer met de zus van Augustus en na de dood van Caesar met Cleopatra. Zat in het triumviraat van 43 v. Chr met Octavianus ( Augustus)en Lepidus. Verliest in 31 v. Chr. de slag bij Actium. Pleegt het jaar erna zelfmoord. Cleopatra volgt snel.

5 Marcus Tullius Cicero. Was politicus, advocaat, filosoof..
Werd in 43 v. Chr in opdracht van Marcus Antonius vermoord. Na de moord werden Cicero’s hoofd en handen tentoongesteld bij de Senaat. Was geen vriend van Marcus Antonius. Koos de kant van Pompeius tijdens de 2de Burgeroorlog, maar werd door Caesar gratie verleend.

6 Caligula Keizer van 37 tot 41. Opvolger van keizer Tiberius.
Zou zijn paard tot senator benoemd hebben. Voerde voor 4 jaar een terreur bewind. Vermoord door de Preatoriaanse garde.

7 Nero. Neef van Caligula. Opvolger van Keizer Claudius.
Keizer van 54 tot 68. Had aanvankelijk een goed bewind maar dit veranderde. Pleegde zelfmoord en zei Qualis artifex pereo . (Welke kunstenaar sterft er met mij?) Liet zijn eigen moeder ombrengen. Zou Rome in brand hebben gestoken.

8 Trajanus. Keizer van 98 tot 117.
Onder hem bereikte het Romeinse Rijk zijn grootste omvang. Senaat noemde hem Optimus, de beste. Versloeg de Daciers (huidig Roemenië). Veroverde Mesopotamië. Zijn opvolger,Hadrianus, gaf Mesopotamië terug aan de oorspronkelijke regering.


Download ppt "Zelfs Romeinen hebben BV’s."

Verwante presentaties


Ads door Google