De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pfälzer Weine Vincoeur 26-11-2013. DUITSE WIJNREGIO’S 13 kwaliteitswijnstreken: – Ahr – Mittelrhein – Mosel-Saar-Ruwer – Rheingau – Nahe – Rheinhessen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pfälzer Weine Vincoeur 26-11-2013. DUITSE WIJNREGIO’S 13 kwaliteitswijnstreken: – Ahr – Mittelrhein – Mosel-Saar-Ruwer – Rheingau – Nahe – Rheinhessen."— Transcript van de presentatie:

1 Pfälzer Weine Vincoeur

2 DUITSE WIJNREGIO’S 13 kwaliteitswijnstreken: – Ahr – Mittelrhein – Mosel-Saar-Ruwer – Rheingau – Nahe – Rheinhessen – Pfalz – Hess. Bergstrassse – Franken – Würtemberg; – Baden – Saale-Unstrut – Sachsen Regio  Bereiche  Grosslagen (150)  Einzellage 102,000 hectare 2/3 wit; 1/3 rood Bron: www. algemenewijninfo.be

3 DRUIVENRASSEN ± 100 rassen, van A (Acolon) tot Z (Zweigeltrebe) 12 witte rassen hebben echt betekenis: – Riesling – Müller-Thurgau (Rivaner) – Silvaner – Kerner – Weissburgunder – Grauburgunder – Gewürzstraminer – Chardonnay – Sauvignon Blanc – Scheurebe – Gutedel – Elbling Bron: www. duitsewijn.be 12 rode rassen hebben echt betekenis: – Spätburgunder – Dornfelder – Portugieser – Trollinger – Schwarzriesling – Lembergen – Regent – Sankt-Laurenz – Acolon – Dunkelfelder – Merlot – Cabernet Sauvignon

4 DUITS ETIKET = PASPOORT Bron: www. duitsewijn.be 1. De naam en het adres van het wijndomein (Weingut) 2. De jaargang, het jaar waarin de druiven werden geoogst 3. De druivensoort 4. Het kwaliteitsniveau van de wijn, duidend op de rijpheid van de druiven bij de oogst 5. De stijl van de wijn 6. De naam van de gemeente (+ ‘er’) en de wijngaard 7. De productieregio 8. ‘Erzeugerabfüllung’ - ‘Gutsabfüllung’ -‘Abfüller’ 9. Kwaliteitscontrolenummer

5 KWALITEITSKLASSEN EN -NIVEAUS Bron: www. duitsewijn.be Landwein Deutscher Wein ohne Herkunftsbezeichnung (Tafelwein) Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (Q.b.A) vormt de grootste groep Duitse wijnen. Deze kwaliteitswijnen moeten voor de volle 100% uit een van de 13 Duitse wijnbouwgebieden (Anbaugebiete) afkomstig zijn Prädikatsweine de strengste eisen ten aanzien van duivenras, rijpheid, harmonie en elegantie. Bij deze wijnen mag geen suiker toegevoegd worden.

6 PRÄDIKATSWEINE Bron: www. duitsewijn.be – Kabinett: fijne, lichte wijnen uit rijpe druiven met weinig alcohol. – Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit, die wat later geoogst worden. – Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd. – Beerenauslese: volle, fruitige wijnen uit overrijpe druiven met edele rotting; de botrytis (edele rotting) draagt bij aan de kwaliteit; dergelijke wijnen kunnen niet ieder jaar geoogst worden, maar ze kunnen tientallen jaren bewaard worden. – Trockenbeerenauslese: uit verschrompelde, rozijnachtige druiven met edele rotting, top van de kwaliteitspiramide, zoet en honingachtig, extreem lang te bewaren. – Eiswein: gemaakt van druiven met eenzelfde minimum mostgewicht als een Beerenauslese, in bevroren bij minimaal 7 graden onder nul geplukt en in bevroren toestand geperst, zodat alleen het fruitconcentraat overblijft

7 CLASSIC & SELECTION Bron: www. duitsewijn.be Sinds 2000 Classic: – gebiedstypisch druivenras gaat, – hoge kwaliteitseis – vol, krachtig, aromatisch en droog van smaak Selection: – superieure kwaliteit – uitgelezen wijngaarden – lage opbrengst – pluk met de hand – Selectionwijnen mogen op zijn vroegst op 1 september van het jaar na de oogst gebotteld worden – opbrengst is beperkt tot 60 hl/ha

8 (NOG) NIET OFFICIËLE BENAMINGEN Bron: www. duitsewijn.be Grosses Gewächs (Grand-Cru): Droge wijnen uit topwijngaarden herkomst is beperkt tot de beste, nauwkeurig afgebakende percelen van geklasseerde wijngaarden beperkte keuze aan druivenrassen maximum opbrengst: 50 hl/ha wijnen moeten volgens traditionele methoden geproduceerd worden wijngaarden, kelders en wijnen zijn onderworpen aan aanvullende strenge inspecties minimum mostgewicht moet gelijk zijn aan dat voor Spätlese selectieve pluk met de hand verplichte rijping voor de verkoop: een jaar voor witte wijnen, twee jaar voor rode verpakking: het logo met de 1 staat op het etiket en/of is op de fles gegraveerd; capsules dragen het VDP logo – een gestileerde adelaar met een druiventros; de naam van de door VDP geklasseerde wijngaard staat op het etiket Riesling S

9 DIE PFALZ Bron: www. duitsewijn.be Ligging: Ten zuiden van Worms tot aan de Franse grens en van de hellingen van het Pfälzer Wald tot in de Rijnvlakte Klimaat: Veel zonnedagen; gemiddelde jaartemperatuur 11º C Bodem: Bontzandsteen, kalkhoudende leem- en kleibodems, mergel en keuper met muschelkalk; geïsoleerd graniet, porfier en kleileisteen Aanplant: Ca hectare, 2 Bereiche, 25 Grosslagen, 323 Einzellagen Druivenrassen: Riesling, Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner, Weissburgunder, Grauburgunder, Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder

10 EERST ROOD: SPÄTBURGUNDER Bron: www. duitsewijn.be Spätburgunder = Pinot Noir In DE: ha, in de Pfalz ha Edel en zeer oud ras, gedij t het beste in zgn. Rieslinganlagen (beste locaties) Vinificatie: Voornamelijk droge rode wijn, soms ook rosé en sekt In het glas: fruitig aroma met beetje amandel; vol en zacht van smaak; typisch ruikend naar rijp rood fruit, van aardbeien tot kersen, of zwart fruit van bramen tot bessen; ingeval van barrique wijnen komt daar vanille en kaneel bij Klassieke: uit zeer rijpe druiven, roestige tint, geen intense tint, mild van smaak en weinig tannine Moderne: krachtige rode kleur, meer tannine, minder zuren, vaak korte lagering kleine houten vaten

11 Bron: Kalkmergel Trocken 13,5% Gekenmerkt kalkmergellaag van minstens 20 cm Geur/Smaak: Rood fruit, rijpe bosbessen, veel kracht en body Appellatie: Spätlese Druif: Spätburgunder (Pinot Noir)

12 Bron: Rebholz - Wijnbouwer van het jaar – Im Sonnenschein 2 jaar op kleine vaten, nadien 3 jaar op de fles 14% Geur/Smaak: Kruidig, houtachtig, rijpe rode & zwarte bessen, noot-en kruidenachtige tonen, aardachtig Appellatie: Grosses Gewächs Druif: Spätburgunder Gault Millau wijngids 2013: 95/100  hoogste score voor duitse chardonnay dit jaar

13 JETZT GEHT’S LOS … 6 x Wit: – 6 x Monocépage – Keuze uit 3 druiven: Riesling, Weissburgunder (Pinot Blanc) en Chardonnay – Van elke ras zit er minstens 1 in – 1x Kabinett, 2x Spätlese, 1x Grosses Gewächs SUCCES !!

14 Bron: www. duitsewijn.be 2012 – Mineral Perceel gekend voor Lössbodem (Quarz – Kalk) Trocken 12,5% Geur: Vegetaal, citrus, pitvrucht, aards, noten Smaak: klaar, scherp, fruit; levendige, fijne zuren; groen- plantachtig Appellatie: - Druif: Weissburgunder (Pinot Blanc)

15 WEISSBURGUNDER Bron: www. duitsewijn.be Basis: Spätburgunder (Pinot Noir)  Knopmutatie: Grauburgunder (Pinot Gris)  verdere mutatie: Weissburgunder In DE toenemende populariteit: 3500ha (800ha in Pfalz), op plaatsen waar het voor Riesling te warm is Teelt: diepe en krachtige bodems, op droge en warme locaties. Gemakkelijke druif Vinificatie: bleek- tot lichtgeel, geur zacht en ingetogen. Kenmerkend is licht nootachtig aroma. Wordt vooral droog gevinifieerd met medium tot krachtige body. Voor Spät- en Auslese ook barriques In het glas: – Elegante, droge Weissburgunders met frisse zuren en fijn fruit – gamma reikt van lichte zomerwijnen tot krachtige droge Auslese – Weissburgunder is niet al te alcoholisch – beschaafd aroma dat vaak doet denken aan groene noten, appel, peer, kweepeer, abrikoos, citrusvruchten of verse ananas – medium body en een aangenaam frisse zuurgraad maken hem veelzijdig inzetbaar aan tafel

16 Bron: – Rebholz Lössboden Trocken 13,5% Ecologisch 10 maand gerijpt in Franse eik en Pfalz eik Geur/Smaak: Boterroom, abrikoos, fruitig, exotisch, finesse, druk & contour Appellatie: Spätlese Druif: Chardonnay Gault Millau wijngids 2013: 95/100  hoogste score voor duitse chardonnay dit jaar

17 Bron: Laumersheimer Kapellenberg Trocken 11,5% Gekenmerkt door alluviale, lichte bodem met kiezels en zand Geur/Smaak: minerale toetsen en exotisch fruit, vroeg drinkrijp, toch bewaarpotentieel Appellatie: Kabinett Druif: Riesling

18 RIESLING: KONING DER DUITSE DRUIVEN Bron: www. duitsewijn.be Geschiedenis: – eerst genoemd in 15 e eeuw – groeiwijze, grootte van de druiven, de lange rijpingstijd en vorstbestendigheid duiden op verwantschap met wilde – in de Pfalz bekend uit het einde van de 15e eeuw en uit de eerste helft van de 16 e eeuw Betekenis: ha (5.000 in Pfalz). De aanplant van de Riesling is de afgelopen twintig jaar met ha toegenomen, goed voor het heroveren van de eerste plaats Teelt: – langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur – voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit – hoogste eisen aan de ligging van de wijngaard, maar geringe aan de bodem – Afhankelijk van bodem en microklimaat geeft hij heel uiteenlopende wijnen – Optimale condities bieden de stenige steile hellingen langs de rivierdalen die goed warmte kunnen opslaan.

19 RIESLING: KONING DER DUITSE DRUIVEN Bron: www. duitsewijn.be Vinificatie – Kleur bleekgeel/ groengeel – Geur domineren perzik of appel – Smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur – Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon. – Natuurlijke zuurgraad biedt een goed potentieel voor verwerking tot sekt – Edelzoete Beerenauslesen en Eisweine behoren tot de duurste Duitse wijnen in het buitenland – Pas een jaar na de oogst drinken – bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren – bewaarpotentieel van topwijnen is bijna onbegrensd In het glas: – jonge, lichte Rieslingwijnen: naar smaak droog tot fruitig zoet, zijn ideale zomerwijnen – oudere Spätlesen laten bij eten weer wat van hun jeugdigheid proeven. – droge tot halfdroge Rieslings passen goed bij lichte gerechten – halfdroge tot lieflijke Spätlesen harmoniëren goed met verse kaas – fruitig zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen zijn voortreffelijke begeleiders van fruitdesserts – gerijpte edelzoete Auslesen en Beerenauslesen zijn optimale aperitieven bij feestelijke menu’s

20 Bron: Kallstadt Saumagen Trocken 12,5% De wijngaard “Kallstadter Saumagen” bestaat als sinds 1810/36. Ze ligt aan de westelijke rand van het dorp en wordt beschouwd als de beste locatie van Kallstadt, zelfs als één van de beste locaties in Duitsland. In Saumagen vindt men vooral kalkzandsteen. Geur/Smaak: Appellatie: Spätlese Druif: Riesling

21 Bron: Kalkstein Trocken 13% Perceel Hahnenböhl met zeer kalkachtig terroir Geur/Smaak: Groengeel; Mooie entree met toetsen van vanille, lichte toastaroma’s, geel fruit en peer. Volrijpe druiven met pikante zuren en licht zout Appellatie: Druif: Riesling

22 Bron: Ungstein Weilberg Trocken 13% Perceel Terrarossa/Roterde Geur/Smaak: Mineraal, weidekruiden, abrikoos en honing, lichte toetsen van noot Appellatie: Grosses Gewächs Druif: Riesling

23


Download ppt "Pfälzer Weine Vincoeur 26-11-2013. DUITSE WIJNREGIO’S 13 kwaliteitswijnstreken: – Ahr – Mittelrhein – Mosel-Saar-Ruwer – Rheingau – Nahe – Rheinhessen."

Verwante presentaties


Ads door Google