De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Where innovation starts Vakken eerste jaar Sustainable Innovation.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Where innovation starts Vakken eerste jaar Sustainable Innovation."— Transcript van de presentatie:

1 Where innovation starts Vakken eerste jaar Sustainable Innovation

2 In de major Sustainable Innovation bestudeer je duurzame innovaties vanuit technische, economische en sociale wetenschappen. Deze kennis gebruik je om oplossingen aan te reiken die bijdragen aan een duurzame samenleving. Daarnaast heb je binnen je bacheloropleiding een keuzeruimte waarmee je je kunt verdiepen of juist verbreden door vakken uit een ander vakgebied te volgen. In deze brochure lees je meer over de vakken en de keuzeruimte in het eerste jaar van de opleiding Sustainable Innovation. Sustainable Living of Sustainable Energy Voor de start van je major kies je de richting Sustainable Living of Sustainable Energy. Deze keuze is bepalend voor de basisvakken (Calculus, Physics, Design en Engineering) die je gaat volgen. Voor Sustainable Living wordt aangeraden aan te sluiten bij de bouwkunde- variant van de basisvakken. Voor de richting Sustainable Energy wordt aangeraden om aan te sluiten bij de variant van Werktuigbouwkunde. Eerste halfjaar In het eerste halfjaar volg je drie vakken van de major Sustainable Innovation: Sustainable Development in a Global Context Dit is een inleidend vak. Je krijgt kennis aangereikt over duurzame ontwikkeling, globalisering en de samenhang tussen ecologische en sociale aspecten. Je werkt aan verschillende casestudies die je inzicht geven in de rol van twee belangrijke leerlijnen van de major (Economics of Innovation en Science, Technology and Society) en twee belangrijke toepassingsgebieden van de major (Sustainable Living en Sustainable Energy). Economics of Innovation In dit vak staan economische theorieën op het gebied van innovatie centraal. Belangrijke onderwerpen zijn de creatie van innovaties, de protectie van innovaties en de verspreiding van innovaties. Je leert economische theorieën toe te passen op vraagstukken op het gebied van innovatiebeleid en innovatiemanagement. Technology in Society In dit vak staat de onderlinge verwevenheid van technologie en maatschappij centraal. We gaan in op de uitdagingen daarvan voor duurzame innovatie en de voor- en nadelen van open innovatie voor een duurzame innovatiestrategie. Naast deze majorvakken is er ruimte voor één keuzevak. Voor studenten van de major Sustainable Innovation wordt het vak ‘Techniek in Actie: de rol van technologie en ingenieurs bij technologisch maatschappelijke problemen’ sterk aanbevolen.

3 Vakken eerste jaar Sustainable Innovation Techniek in Actie Dit project leert je een technisch vraagstuk van verschillende kanten te bekijken. Samen met je groepsgenoten onderzoek je bijvoorbeeld de haalbaarheid van CO 2 -opslag in de grond of wonen op het water. Daarbij kijk je onder andere naar de techniek, relevante partijen, de historische ontwikkeling, de effecten en maatschappelijke factoren. Je leert een eigen standpunt te bepalen in een maatschappelijk spanningsveld en leert wat de rol is van een ingenieur in de samenleving. Tweede halfjaar In het tweede halfjaar volg je twee verplichte majorvakken. Daarnaast kies je voor een technisch vak in de richting Sustainable Living of Sustainable Energy. Research Methods In dit vak maak je kennis met wetenschappelijk onderzoek en de onderzoeksmethode die hoort bij empirisch onderzoek. Je leert hoe je een onderzoeksvraag opstelt, welke soorten onderzoek je daarbij kunt toepassen en hoe je de resultaten van een eenvoudig onderzoek kunt verwerken en interpreteren. Je ontwikkelt vaardigheden om dit zelf uit te voeren. Industrial Ecology Wat is de relatie tussen massastromen, het dagelijks leven en de economie? Deze vraag staat centraal in het vak Industrial Ecology, waarbij massastromen van-de-wieg-tot-het-graf worden bestudeerd. Je maakt kennis met de verschillende voor- en nadelen van o.a. life-cycle analysis, ecological footprint en input-output analysis. Ook leer je argumenteren over deze concepten met specialisten in het veld. Technisch vak voor Sustainable Living Het technisch vak voor de richting Sustainable Living is het vak ‘Constructief Ontwerpen’ van de faculteit Bouwkunde. De eigenschappen en kwaliteit van bouwmaterialen worden besproken. Daarnaast leer je welke materialen voor welke toepassingen geschikt zijn. Dit vak is het eerste van vier verplichte technische vakken. Tijdens deze vakken doe je essentiële kennis en competenties op voor de analyse en het ontwerp van innovatie in de duurzame bouw. Technisch vak voor Sustainable Energy Het technisch vak voor de richting Sustainable Energy is het vak OGO (Ontwerpgericht Onderwijs) Propeller van de faculteit Werktuigbouwkunde. Tijdens dit OGO ben je in groepjes bezig met ontwerpopdrachten, zoals het ontwerp van roterende filters en de analyse van een mechanisch trillend systeem. Dit vak is het eerste van vier verplichte technische vakken.

4 Keuzeruimte en coaching Tijdens deze vakken doe je essentiële kennis en competenties op voor de analyse en het ontwerp van innovatie in duurzame energie. Naast deze majorvakken is er in het tweede halfjaar ruimte voor één keuzevak. Dit kun je bijvoorbeeld invullen in de door jou gekozen technische richting. Keuzeruimte Naast de vakken op het gebied van Sustainable Innovation heb je binnen je bacheloropleiding een keuzeruimte waarmee je accenten in je opleiding kunt aanbrengen. Je kunt ervoor kiezen om je kennis te verdiepen of juist te verbreden door vakken uit een ander vakgebied te volgen. Voor de opleiding Sustainable Innovation worden keuzepakketten aangeboden op de volgende gebieden (in samenwerking met andere TU/e-opleidingen): Sustainable Energy Technology Smart buildings and Cities Innovation Management Technology for Sustainable Development Psychology & Technology Coaching Al vanaf het eerste jaar start je met jouw keuzeruimte. Bij het maken van jouw keuzes sta je er niet alleen voor. Ervaren coaches van de TU/e geven je van het begin tot het einde van je studie persoonlijk advies en helpen jou bij het samenstellen van je keuzeruimte. Zo stel je zelf je opleiding samen, die aansluit op jouw interessegebieden en ambities. En mocht je er in het eerste jaar achter komen dat een andere TU/e-opleiding beter past, dan kun je samen met je coach kijken hoe je binnen dit jaar van opleiding kunt veranderen. Naast een persoonlijke coach krijg je begeleiding van de studieadviseur en ouderejaarsstudenten. De studenten zijn als mentor verbonden aan het groepje van eerstejaarsstudenten waarin je zit. Zij maken je de eerste periode wegwijs in de studie.

5 Meer weten? Wil je nog meer weten of de sfeer proeven bij Sustainable Innovation? Dan kun je deelnemen aan de volgende activiteiten: Meeloopdagen (voor 5- en 6-vwo): Aanmelden meeloopdag via www.tue.nl/meeloopdag Digitaal Proefstuderen: Aanmelden via: www.digitaalproefstuderen.nl Masterclass: volg een hele dag workshops rondom het thema Life Online. Wil je meer informatie? Kijk dan op www.tue.nl/sustainableinnovation Profielwerkstuk uitvoeren bij Sustainable Innovation www.tue.nl/profielwinkel Vragen? Mail een student: voorlichting.si@tue.nl Meer info over Sustainable Innovation: www.tue.nl/sustainableinnovation Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Uitgave maart 2012.


Download ppt "Where innovation starts Vakken eerste jaar Sustainable Innovation."

Verwante presentaties


Ads door Google