De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

energie gaat nooit verloren

Verwante presentaties


Presentatie over: "energie gaat nooit verloren"— Transcript van de presentatie:

1 energie gaat nooit verloren
Energiebalans energie gaat nooit verloren

2 Energiebalans van een mens
Energie in Opslag Energie uit Welke energie gaat erin? Hoe raakt een mens energie kwijt? Wat gebeurt er als Ein > Euit ?

3 …een voorbeeld uit een tekst
De hoeveelheid primaire energie die nodig is om een windturbine te fabriceren, plaatsen, onderhouden en na 20 jaar te verwijderen en te recyclen, wordt door die windturbine in 4 tot 8 maanden (afhankelijk van de windsnelheid) uit de wind teruggewonnen. De energiebalans van een windturbine Vraag: Klopt de energiebalans voor windmolens wel als je kijkt naar de energiekosten om zo'n molen te fabriceren samen met de kosten voor onderhoud aan de ene kant en de opbrengst aan de andere kant? Antwoord: De vraag over de energie-terugverdientijd is tercht: zou het meer energie kosten om de turbine te maken dan dat deze oplevert, dan is het onzin om windenergie toe te passen. De energieterugverdientijd is in 1997 uitgerekend volgens de methodes van het Deense Bureau voor Statistiek (Denemarken is het land met de meeste windturbine-bedrijven). Hierbij is de productie van (sub)componenten meegenomen, de bouw van de fabrieken (gebouwen en machines) en alle overige stappen in het proces, tot en met het ontmantelen en recyclen. Kortom: een levens-cyclus analyse. Hier komt uit dat een moderne windturbine bij normale condities in ongeveer drie maanden de energie produceert die nodig was voor het maken van de turbine. De technische levensduur is twintig jaar, dus de 'energiebalans' is 1 op 80. Voor de oudere windturbines ligt deze verhouding wat ongunstiger. Bijna al het materiaal waarvan een turbine is gemaakt is herbruikbaar. Voor de wieken kan dit nog beter. Het glasvezel materiaal wordt na de sloop van de turbine vermalen en dan of verbrand of hergeruikt in sommige productieprocessen. Dit is 'laagwaardig' hergebruik. Prof. Gijs van Kuik, windenergieonderzoeksinstituut DUWIND TU Delft. (Uit: De Telegraaf 11 mei 2002, rubriek 'OverMorgen') Kun je spreken over energie balans bij een windmolen? Wat gaat erin, wat komt eruit?

4 De energiebalans van de aarde …
Welke getallen veranderen de laatste jaren door het broeikas-effect?

5 Energiebalans van een huis (1)
Vul in Zon-instraling (..) Ventilatieverlies (..) Infiltratieverlies (..) Warmwaterverlies (..) Transmissieverlies (..) Gas en elektriciteit (..) 1 2 3 4 5 6 Energiebalans: =

6 Energiebalans van een huis (2)
Bron:

7 Besparen op energie doe je zo:
Drie stappen naar een zo duurzaam mogelijke energievoorziening. Dit wordt ook wel de Trias Energetica genoemd. De stappen moeten ook in deze volgorde worden gezet…. 1) Beperk de vraag naar energie 2) Gebruik zoveel mogelijk duurzame energiebronnen om de energie die nog nodig is op te wekken; 3) Zet efficiënte technieken in om het resterende energieverbruik op te wekken.

8 Samenvatting en opdracht
De energiebalans van een huis geeft aan hoeveel, en welk soort, energie er in en uit een huis stroomt. Besparen betekent bezuinigen op de instroom, en dus moet je de uitstroom beperken. Opdracht: Workshop Isoleren en materialen Je leert wat de U-waarde, de Rc-waarde en de λ-waarde zijn. Je leert op deze website hoe je daarmee kunt werken, en wat de invloed van deze materiaal- en constructie- eigenschappen is op de energiebalans. Daarna kun je ze toepassen bij het onderzoek naar je eigen woning.


Download ppt "energie gaat nooit verloren"

Verwante presentaties


Ads door Google