De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 Occasionele assistent-scheidsrechters Voetbalseizoen 2010 - 2011.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 Occasionele assistent-scheidsrechters Voetbalseizoen 2010 - 2011."— Transcript van de presentatie:

1 1 Occasionele assistent-scheidsrechters Voetbalseizoen 2010 - 2011

2 2 Inhoud  Doelstelling van deze cursus.  Plaatsing en verplaatsing  Bal in en uit het spel  Signalisatie  Buitenspelpositie en buitenspel  Samenwerking met de scheidsrechter  Vragen

3 3 Doelstelling van deze curcus  Instructies geven aan alle collega’s die als (kandidaat) assistent-scheidsrechter occasioneel willen aantreden in 3 de provinciale (klimmen en dalen).  Hierdoor willen we bereiken: Kwaliteit van de prestaties verhogen. Uniformiteit in het aantreden als ass.-scheids. Correcte samenwerking met de scheidsrechter.

4 4 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing bij beginschop

5 5 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing gedurende de wedstrijd

6 6 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing bij doelschop 123

7 7 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing bij strafschop

8 8 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing bij hoekschop kant assistentoverkant assistent

9 9 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing bij inworp (1)

10 10 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing bij inworp (2)

11 11 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing bij vrijschop in nabijheid van het doel

12 12 Plaatsing en verplaatsing Plaatsing tijdens het spel blijf op gelijke hoogte met de voorlaatste verdediger

13 13 Plaatsing en verplaatsing Verplaatsing  Continu proces concentratie op de bewegingen van de voorlaatste verdediger, vermijd dat je te veel het spel gaat volgen.  Beweging Verplaats je steeds ter hoogte van voorlaatste verdediger. Zoveel mogelijk en oordeelkundig zijwaarts bewegen. Bij verplaatsing steeds de bal in het gezichtsveld houden.  Fysische paraatheid Wij verwachten van de assistent scheidsrechter dat hij fysisch in orde is in staat is tot snelle ritmeveranderingen en demarrages. zich soepel beweegt, voor, zij- en achterwaarts. over voldoende uithouding beschikt om een volledige wedstrijd zich steeds accuraat te verplaatsen. Goede fysiek door regelmatige training. Dit is een zeer belangrijk aspect voor een goede voorbereiding op een wedstrijd.

14 14 Bal in en uit het spel De bal moet geheel en al over de doel- of zijlijn zijn

15 15 Signalisatie  Steeds met aangezicht naar speelveld  Neem uw verantwoordelijkheid: Niet aarzelen, toon overtuiging.  Wijze van signalisatie: Inworp: In één tijd, vanuit stilstand, afwisselend met de arm gelijk aan de richting van de aanduiding.

16 16 Signalisatie Hoekschop, zowel op deel speelveld tussen zijlijn en doel, als op het andere deel: Vanuit stilstand (niet lopend) met vlag 45° naar beneden gericht. Indien men zeer dicht bij hoekschopvlag staat, een stapje achteruit gaan en dan aanduiden.

17 17 Signalisatie Doelschop, zowel op deel speelveld tussen zijlijn, als op het andere deel: Vanuit stilstand (niet lopend) met vlag 90° naar voor gericht in de richting van het speelveld.

18 18 Signalisatie Buitenspel Steeds in twee tijden: 1: Vlag verticaal, om aan te duiden dat het buitenspel is, tot scheidsrechter heeft gefloten. 2: Vlag, voor het lichaam in de richting van het speelveld, volgens de zone waar het buitenspel was.

19 19 Buitenspelpositie en buitenspel Buitenspelpositie  Definitie zich op de speelhelft (*) van de tegenstander dichter bij de doellijn bevinden dan  de bal  de voorlaatste verdediger  Nooit bij doelschop hoekschop inworp (*) exclusief de middenlijn

20 20 Buitenspelpositie en buitenspel Buitenspel  Het kan slechts buitenspel zijn als men vanuit buitenspelpositie vertrekt en hetzij actief deelneemt aan het spel het spel van de tegenstander beïnvloed voordeel haalt uit zijn buitenspelpositie  In de praktijk oordeel bij het vertrek van de bal staat de speler in positiebuitenspel ? indien ja pas eerst de wait and see toe om te bepalen of het buitenspel is indien buitenspel aanduiding in 2 tijden

21 21 Buitenspelpositie en buitenspel Voorzet van een ploegmaat

22 22 Buitenspelpositie en buitenspel Voorzet van een ploegmaat

23 23 Buitenspelpositie en buitenspel Schot op doel

24 24 Buitenspelpositie en buitenspel Het spel van de tegenstrever hinderen

25 25 Buitenspelpositie en buitenspel Terugkaatsende bal van de doelverdediger

26 26 Samenwerking met de scheidsrechter  Afspraken maken voor de wedstrijd. Vraag altijd naar instructies van de scheidsrechter, ook wanneer hij het niet automatisch uit zichzelf doet. De scheidsrechter zal met zijn instructies aangeven wat hij van jou als assistent verwacht en wat niet! Algemene en belangrijkste taak is dat je de scheidsrechter helpt en niet zelf beslissingen (fouten tijdens het spel) gaat nemen.  Tijdens de wedstrijd: STEEDS VISUEEL CONTACT HOUDEN MET DE SCHEIDSRECHTER. Tegenstrijdige beslissingen met de scheidsrechter vermijden.

27 27 Samenwerking met de scheidsrechter  Andere taken als assistent-scheidsrechter: Procedure vervangingen: Speler moet klaar staan, in uitrusting, aan de middenlijn. Eventueel scheidsrechter er attent opmaken via signalisatie. Controle op juwelen, beenbeschermers en voetbalschoenen. Signaleren van brutaliteiten buiten gezichtsveld scheidsrechter: Wees hier zeer voorzichtig, enkel voor ernstige feiten. Tracht te beoordelen dat er geen overdreven reacties zijn (uitlokken van fouten). Voel de sfeer van de wedstrijd aan. Gebruik hiervoor het noodsignaal. Neutrale zone: Wees hier preventief, niet agressief. Gezag opbouwen: (non) verbaal, discreet en wanneer nodig scheidsrechter roepen. Doe dit enkel bij een spelstilstand.

28 28 Vragen Bemerkingen

29 29 Een schitterend seizoen 2010-2011 toegewenst


Download ppt "1 Occasionele assistent-scheidsrechters Voetbalseizoen 2010 - 2011."

Verwante presentaties


Ads door Google