De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het koudste dorp op aarde

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het koudste dorp op aarde"— Transcript van de presentatie:

1 Het koudste dorp op aarde
Oymyakon Het koudste dorp op aarde Le village le plus froid de la terre

2

3 Le matin à votre levé que diriez-vous en constatant que la température extérieur est de 71°c.
C’est ce qui arriverais si vous viviez à Oymyakon. Il faut spécifié que cette température extrème fut atteinte une seule fois en 1926. Wat zou je er van denken als je ‘s morgens bij het ontbijt ontdekt dat de buiten temperatuur -71°c is? Dit zou je meemaken als je in Oymyakon zou wonen. Er moet wel worden opgemerkt dat deze extreme temperatuur maar één keer werd bereikt in 1926.

4 Monument opgericht ter nagedachtenis aan het record voor de laagste temperatuur bereikt in een bevolkt gebied

5

6

7 De plaats bevindt zich in het noord oosten van het Russisch Siberië
De plaats bevindt zich in het noord oosten van het Russisch Siberië. Op een vlakte gelegen op 750 m boven de zeespiegel. De winter duurt daar 9 maanden en meer. Het extreme klimaat is te wijten aan de bergketens rond het dorp die beletten dat de koude luchtmassas uit het dal ontsnappen

8

9 De 2200 inwoners leven ver van de voorzieningen die de grote steden bieden.
De kinderen gaan maar naar school als de temperatuur niet onder de -52°c. zakt.

10

11

12

13

14 Gedurende negen maanden blijft Oymyakon met sneeuw bedekt, in een bevroren landschap.

15 Bij de visvangst is de vis reeds met ijs bedekt als hij uit het water komt. Dertig seconden volstaan om hem volledig te bevriezen. Een andere curiositeit op deze plaats is dat je er geen melk in vloeibare toestand kunt vinden, maar wel onder de vorm van een bevroren cremekleurig blok.

16

17 Gratis diepvries. Drie seconden na de vissen uit het water zijn, zijn ze al zo hard als steen.

18

19 Met dit beeld, kan je je voorstellen wat het maken van een wandeling door het dorp betekent.

20

21

22 Eigenaardig de naam Oymyakon betekent: « water dat nooit bevriest ».
De regering besloot tot het aanleggen van het dorp wegens de aanwezigheid van thermische waterbronnen in het dal. Bovendien bevindt Oymyakon zich in een dal omgeven door hoge bergen die de wind tegen houden. Dat maakt de zeer lage temperaturen dragelijker in de winter en tijdens de korte zomer als de temperatuur +35°c. bereikt (Kan u zich deze grote temperatuursverschillen voorstellen.?)

23

24

25 In het begin van de XXe eeuw werd het gebied gebruikt voor rendieren
In het begin van de XXe eeuw werd het gebied gebruikt voor rendieren. Later in zijn glansperiode, heeft het sovjetregime een dorp gebouwd met alle nodige voorzieningen. Het verwachtte een belangrijke ontwikkeling dank zij de ondergrond van de bergen rondom waarin goud, zilver, platina en andere kostbare metalen werden gevonden. Nochtans leeft het merendeel van de bevolking nauwelijks boven de armoede grens.

26 Vandaag is in het dorp te overleven door middel van lokale bronnen, zoals landbouw, jacht, voorouderlijke visserij en toerisme, want het is de bestemming voor avonturiers en excentriekelingen Na 2 uur tot -52°C.

27

28

29

30 -56 ° C De burgemeester levert aan elke toerist die het dorp bezoekt dit certificaat van bezoek af aan het koudste punt op aarde.

31

32

33

34

35

36 Sinds dien, is de autoroute Kolyma gekend als weg van de beenderen.
Om Oymyakon te bereiken, moeten we de autoroute Kolyma nemen aangelegd op bevel van Stalin door veroordeelden en politieke gevangenen. Een duizendtal onder hen vonden er hun dood en werden onder het asfalt begraven. Sinds dien, is de autoroute Kolyma gekend als weg van de beenderen.

37

38 Zoals je kan zien op de vorige dia ligt de sneeuw in de winter op de weg soms zo dik dat veel kamions zich vast rijden in de sneeuw. In de zomer verandert de weg in een modderpoel waarin de voertuigen dikwijls vastrijden.

39 De voertuigen die aankomen in Oymyakon zijn voorzien van dubbele beglazing om het aanvriezen binnen de cabine te vermijden. De motor moet blijven draaien zoniet zou de brandstof onmiddellijk bevriezen.

40

41 De dieren in de streek hebben zich aangepast aan de strenge weersomstandigheden De paarden in Oymyakon zijn zeer robust, met korte benen en een dikke pels. Zij werden gebruikt in talrijke pool expedities Het zijn half wilde paarden die niet houden van bereden te worden. Ze worden gebruikt als lastdieren en hun vlees wordt zeer geapprecieerd door de dorpsbewoners, die zeer weinig groenten eten omdat de lage temperaturen al het fruit en groenten beschadigen.

42

43

44

45 Beschermde stal voor koeien
Beschermde stal voor koeien. De meeste mensen werken met koeien en paarden

46

47 De waterboy

48

49


Download ppt "Het koudste dorp op aarde"

Verwante presentaties


Ads door Google