De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H5 Koude Oorlog §3 DUITSLAND VERDEELD.  Duitsland werd na de oorlog verdeeld in 4 bezettingszones.  Sovjet zone  Franse zone  Britse zone  Amerikaanse.

Verwante presentaties


Presentatie over: "H5 Koude Oorlog §3 DUITSLAND VERDEELD.  Duitsland werd na de oorlog verdeeld in 4 bezettingszones.  Sovjet zone  Franse zone  Britse zone  Amerikaanse."— Transcript van de presentatie:

1 H5 Koude Oorlog §3 DUITSLAND VERDEELD

2  Duitsland werd na de oorlog verdeeld in 4 bezettingszones.  Sovjet zone  Franse zone  Britse zone  Amerikaanse zone  Zo kon Duitsland in de gaten gehouden worden.

3

4  De hoofdstad Berlijn (Oostzone) werd ook verdeeld in bezettingszones.  De geallieerden waren het oneens over de schadevergoeding die Duitsland moest betalen.  De Sovjet-Unie wilde Duitsland harder aanpakken dan de VS.

5  Op bevel van Stalin werd in de Sovjetzone het communisme ingevoerd.  Met staatsbedrijven en een planeconomie.  Er gingen ook Duitse goederen als herstelbetalingen naar de Sovjet-Unie.  Hierdoor was de economische groei in de Sovjetzone laag.

6  In de drie westelijke bezettingszones was de economie niet communistisch, maar kapitalistisch.  De westelijke geallieerden zagen het communisme als een groot gevaar.  Zij wilden dat de Duitse economie ging groeien:  Hoe groter de welvaart, hoe minder kans voor het communisme.

7 Marshallplan  1947  De VS gaven miljarden dollars aan West-Europese landen.  Om de economie op gang te brengen.  Met het geld konden er goederen gekocht worden in de VS.  En op deze manier kon het communisme gestopt worden.

8 Marshallplan  De Duitse Westzone kreeg ook Marshallhulp.  Hierdoor groeide de West-Duitse economie wonderbaarlijk snel.  Mensen profiteerden van dit Wirtschaftswunder (economisch wonder).  Ze konden allerlei luxe artikelen kopen.

9 Marshallplan  De Duitse Oostzone mocht de Marshallhulp van Stalin niet aannemen.  Ook de andere Oost-Europese landen mochten dit niet.  De economie groeide bijna niet.

10 Marshallplan  Er kwam een nieuwe Duitse mark als betaalmiddel in de westzone en West-Berlijn.  De oude munt was waardeloos geworden.  Duitsland was geen economische eenheid meer! (afspraak Jalta)  Stalin was woedend.

11  Deel 2

12 Blokkade van Berlijn  Toen de nieuwe mark werd ingevoerd, gaf Stalin in 1948 opdracht om alle toegangswegen naar West-Berlijn te sluiten:  Daarmee begon de blokkade van Berlijn.  De Sovjet-Unie wilde de Westzone van Berlijn uithongeren.  Zodat de andere geallieerden de stad zouden verlaten.

13 Blokkade van Berlijn  Maar het Westen wilde Berlijn niet opgeven.  Ze bevoorraadde de stad een jaar lang met vliegtuigen.  In mei 1949 stopte Stalin met de blokkade.  West-Berlijn bleef bij de Westzone en kreeg ook Marshallhulp.

14 Twee aparte staten  Na de blokkade van Berlijn ontstonden er twee aparte staten.  West-Duitsland en Oost-Duitsland.  Vanaf mei 1949 heette West-Duitsland de Bondsrepubliek Duitsland (BRD).  In oktober 1949 werd de Oostzone omgedoopt tot de Duitse Democratische Republiek (DDR)

15

16  Na 1945 raakte Europa dus steeds verder verdeeld.  In Oost-Europa kwamen met hulp van de Sovjet-Unie communistische partijen aan de macht.  Andere politieke partijen werden verboden.  Kritiek op het communisme was strafbaar.  West-Europa stond onder invloed van de Verenigde Staten.

17 IJzeren Gordijn  De grens tussen West- en Oost-Europa.  Bestond uit prikkeldraad, wachtposten en mijnenvelden.  Liep dwars door Duitsland.

18 IJzeren Gordijn

19  Deel 3

20  De DDR en de BRD werden totaal verschillende samenlevingen:

21 DDR  Communistisch.  Geen democratie.  Fabrieken, banken en grootgrondbezit werden onteigend.  Burgers moesten hun eigendommen afstaan aan de staat.  Net als in de Sovjet-Unie werd er een planeconomie ingevoerd.

22 DDR  De Sovjet-Unie bepaalde wat de staatsbedrijven moesten produceren.  De Oost-Duitse economie was zwak.  Mede door de herstelbetalingen aan de Sovjet-Unie.  De leiding van de DDR bestond uit communisten die luisterden naar de Sovjet-Unie.

23 DDR  Kritiek leidde tot opsluiting en marteling of zelfs de doodstraf.  Stakingen en demonstraties werden met geweld neergeslagen.  De Stasi controleerde de samenleving.  Met een systeem van verklikkers en spionage werd verzet onderdrukt.

24 BRD  Hoorde bij West-Europa en de Verenigde Staten.  Democratie.  Vrijheid van meningsuiting.  Kapitalisme.  Ook in West-Berlijn.

25 Gat in het IJzeren Gordijn  Via Berlijn konden Oost-Duitsers naar het Westen vluchten.  Berlijn was namelijk niet afgegrendeld.  Tussen 1945 en 1961 waren er miljoenen Oost-Duitsers gevlucht.  Oost-Duitsland dreigde leeg te lopen.

26 Berlijnse Muur  Het gat in het IJzeren gordijn moest dicht:  1961.  Bouw Berlijnse Muur om West-Berlijn.  In opdracht van de Sovjet-Unie en Oost-Duitsland.  Muur stond op Oost-Duits grondgebied.


Download ppt "H5 Koude Oorlog §3 DUITSLAND VERDEELD.  Duitsland werd na de oorlog verdeeld in 4 bezettingszones.  Sovjet zone  Franse zone  Britse zone  Amerikaanse."

Verwante presentaties


Ads door Google