De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 Budget Challenge Workshop 2015 mbo 1-2. 2 Schulden Oorzaken, gevolgen en oplossingen van schulden Pauze Het voorkomen van schulden Uitgaven en inkomsten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 Budget Challenge Workshop 2015 mbo 1-2. 2 Schulden Oorzaken, gevolgen en oplossingen van schulden Pauze Het voorkomen van schulden Uitgaven en inkomsten."— Transcript van de presentatie:

1 1 Budget Challenge Workshop 2015 mbo 1-2

2 2 Schulden Oorzaken, gevolgen en oplossingen van schulden Pauze Het voorkomen van schulden Uitgaven en inkomsten op een rijtje Actieplan Wat gaan we doen?

3 3 Je hebt een schuld als je… …rood staat …geld leent van vrienden …op afbetaling koopt …met een creditcard betaalt …een studielening hebt …achterstallige betalingen hebt Wanneer heb je een schuld?

4 4 Je schuld is een probleem als… … je die niet meer kunt betalen In Nederland hebben 150.000 jongeren tussen de 18 en 25 jaar schulden »Dat zijn 9 uitverkochte stadions Is een schuld altijd een probleem?

5 5 Film 1: Schulden, hoe kwam het zo?

6 6 Ken je nog meer oorzaken van schulden? Waardoor komen jongeren in de film in de schulden? Bram Kim Daphne Patrick Denise Cas

7 7 Film 2: Schulden, en toen was het mis…

8 8 Ken je nog meer gevolgen van schulden? Hoe zou jij zulke schulden zelf oplossen? Wat zijn de gevolgen van schulden in de film? Bram Kim Daphne Patrick Denise Cas

9 9 Film 3: Schulden, hoe nu verder?

10 10 Hulp vragen van familie. Website met stappenplan: www.zelfjeschuldenregelen.nl. www.zelfjeschuldenregelen.nl Voorbeeldbrieven om aan schuldeisers te sturen op www.edgie.nl. www.edgie.nl Bezuinigen (niet op vakantie). Vaste lasten verlagen door weer thuis te wonen. Welke oplossingen worden genoemd in de film? Bram Kim Daphne Patrick Denise Cas Zorgtoeslag aanvragen. Maandbedrag DUO verlagen. Naar de gemeente voor hulp. Schuldsaneringstraject. Deeltijd school en werken. Hulp van jongerenwerk Familie die helpt met afbetalen schulden.

11 11 Pauze

12 Opa heeft Cas geholpen met zijn boetes. Toen hebben ze wel afgesproken dat Cas beter op zijn uitgaven moet letten, zodat hij niet opnieuw in de schulden komt. 12 Voorkomen van schulden

13 1.Zet de uitgaven in de juiste categorie 2.Tel de uitgaven op (per categorie) 3.Vergelijk de uitgaven van Cas met een leeftijdsgenoot. Omcirkel of hij: meer | hetzelfde | minder uitgeeft 13 Aan de slag met: het kasboek van Cas 1 3 2

14 14 Tel alle uitgaven van Cas bij elkaar op en zet het totaal in het groene vakje op pagina 3. Hoeveel houdt Cas over?

15 15 Reken dan uit hoeveel Cas deze maand overhoudt. Hoeveel houdt Cas over? 87 127 266 142 26 186 101 935,00

16 16 Welke uitgaven van Cas waren niet echt nodig of heel erg duur? »Wat kan anders? Werk in duo’s Bespaartips voor Cas

17 17 Hoeveel houdt Cas aan het eind van de maand over? Cas wil naar de sportschool. »Wat raad jij aan? Doen of niet doen? »Waarom? Werk in duo’s Houd jij een kasboek bij met je inkomsten en uitgaven? »Wat is het voordeel daarvan? Geef Cas advies….

18 18 Welke situatie herken je het meest voor jezelf? »Kruis die aan op het Actieplan. Bedenk met je buurman of buurvrouw wat je kunt doen dat geen of minder geld kost. »Vul dat in op je Actieplan. Actieplan sporten x

19 19 … erbij wilt horen? … je rot voelt? … je verveelt? Welke acties heb je bedacht om anders te doen als je…

20 20 Over vijf weken is er een volgende workshop: de Phone Challenge workshop. »Zet jouw telefoonkosten van één maand in je telefoon. Op naar de volgende workshop!

21 21 Advies van Jebroer


Download ppt "1 Budget Challenge Workshop 2015 mbo 1-2. 2 Schulden Oorzaken, gevolgen en oplossingen van schulden Pauze Het voorkomen van schulden Uitgaven en inkomsten."

Verwante presentaties


Ads door Google