De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“De Verzamelde Werken” Visserijmuseum ; Oostduinkerke.

Verwante presentaties


Presentatie over: "“De Verzamelde Werken” Visserijmuseum ; Oostduinkerke."— Transcript van de presentatie:

1

2 “De Verzamelde Werken” Visserijmuseum ; Oostduinkerke

3 het originele visserslied in zijn topvorm Koen “pure entertainment”

4 zomerseizoen vrijdagavonden Visserijmuseum

5 dansgroep de “IJslandvaarders”

6 op zee kon de visser enkel dromen van het vrouwtje

7 “Mieke Garnaal” Sanne en Noona ; haar eredames Steffi

8 De Oostendse Visbakkers : reders Marina en Willy Zeedierenjager Ed : “ er waren vissers die, voor ze op zee gingen, met hun vrouw afspraken om bij een zelfde tijdstip aan elkaar te denken en te masturberen.”

9 Robert gewezen directeur : ‘IBIS’ Visserijschool voorzitter : “Vriendenkring Noordzee Aquarium Oostende”

10 Zeedierenjager Ed : “bij mijn weten en dat van vele kameraad vissers waren er geen homosexuelen in ons vak”

11 Gilberte en Elliette tonen hoe men garnaal pelt Sound : “All I Have To Do Is Dream” : The Everly Brothers

12 Norbert toont het kunnen van netten breien Zeedierenjager Ed : als iemand teveel het woord ‘moeten’ uitsprak waren er die zegden: “ als het van moeten is steekt hem tussen de deur”

13 Willem Conservator van het Visserijmuseum

14 een paardenvisser in het museum

15 daar waren Scheldevissers ; begin jaren dertig weken ze uit naar de kust en hielpen de Belgische visserij maken Boekhoute : Oost-Vlaanderen

16 tot in de jaren zestig maakten viskarretjes deel van het straatbeeld te Oostende

17 modernste IJslandvaarder van zijn tijd Op de terugweg liep de matroos van wacht, een beste vriend van me, ongelukkig met het schip op de rotsen. Iedereen werd gered maar de “Lans” was verloren.

18 op 7 de Vissersfeest door het Vissersfeestcomitè, uitgereikt aan het Visserijmuseum ontstaan door menselijke natuur in confrontatie met o.a. zeenatuur laureaat 2002 : “ allen die zich hebben ingezet voor kust en visserij in verband met de windmolens en de zee.” De Waakzame Hondenwacht symbool van : “de strijd voor het voortbestaan van ons met gezonde waakzaamheid en voorzichtigheid”

19 Visserskwartier : Oostende langsheen de Visserskaai

20 zondagmorgen op de Groentenmarkt Sound : Woman : John Lennon

21 Historische visserijaalmoezenier Begon einde 19 de eeuw o.a. een visserijschool nadat hij zag dat jonge vissers vanaf 13 jaar naar de meisjes van plezier gingen. Paster Pype schuilnaam : zeeman

22 café ‘t Fonteintje Reeds begin jaren dertig een visserscafé; waar Engelstalige platen speelden. Kende zijn beste tijd in de jaren zeventig.

23 café Noordzee Cafés in het Visserskwartier waar door vissers, die van een paar weken op zee kwamen, alle dagen feest was. Er waren een dertigtal dergelijke cafés tegen de haven.

24 café Westhinder Het was afgelopen met deze cafés toen de IJslandvisserij werd opgedoekt. Nu zijn de krotten een stille getuigenis van een bloeiperiode in de visserij.

25 Vissersplein ; erachter de gewezen Vismarkt

26 een vroege zondagmorgen

27 Onder de vuurtoren van Oostende 1+3 voormannen kustvissers (1985-2005) met collega’s streden tegen o.a. Nederlandse schepen op de kust. Terwijl anderen hun vrouwtjes tot doelwit kozen en deze hen verlieten. Kort nadien kwamen 4 andere vrouwtjes in hun leven. Na die jaren verwaterde deze strijd ; omdat er velen afhaakten.

28 zo evolueerde het Belgische vissersvaartuigen onder Nederlandse beheer en bemanning komen hun meerdaagse garnalen, gevangen op de kust, lossen te Oostende.

29 in plastiek zakken in ijs bewaard

30 extra gezeefd

31 industrieel bijgewerkt voor bewaring

32 Lub : matroos Urk zend zijn zonen uit

33 Delle : matroos sympathieke Hollandse gasten

34 na het lossen komt het vaartuig naar de overzijde van het visserijdok

35 waar de brandstofleverancier staat te wachten “ 39 eurocent de liter, verleden jaar was dat het dubbele maar de vis ging toen meer geld ”

36 Lub kijkt anders nu

37 het schip wordt aangemeerd om mazout te laden

38 Albert Oostends reder van drie vissersvaartuigen w.o. een kustvaartuig “Spijtig dat ze de garnaal voor de neus van de mensen (onze kustvissers die dagvers aanvoeren) wegvissen.” The same old song

39 “Marretje Aaltje” ; pas overgebracht uit Canada Belgisch vissersvaartuig onder Nederlands beheer vist met het bordensysteem

40 bezig met ‘rijgen’ : “ zijkanten van bovenste en onderste netgedeelte versterkt en wiskundig met garen aan elkaar lassen “

41 Willem : schipper uit Urk “wij hebben zelf het schip uit Canada overgebracht”

42 havenwerken te Oostende er komen twee lange beschermmuren rond het havenhoofd

43 wilgen matten worden aan elkaar gebonden als fundering voor de stenen

44 de stenen liggen opgeslagen aan de binnenzijde van de duinen

45 alle uren van de dag staan er lijnvissers te vissen op het staketsel te Oostende

46 Georges bij de marine geweest en meegedaan aan de golfoorlog

47 David uit Oostkamp seingevers voor kustvissers ; omdat ze als eersten gewaar worden welke vissoort dichtbij is

48 klein havenverkeer

49 “BI-SI-TI” het sportvaartuigje van Manfred voert binnen

50

51 Oostende, 10 september 2009 Geachte vissersvriend, de taal van Oostendse zeevissers is soms grof maar brengt verheldering. Er is psychologische controle op elkaars spreken! Onze vrijheidsmoraal zorgt er ook voor dat dwang in de visserij nooit werkte en er geen succes kent. Vaders vermaanden hun dochters : “je mag met alles naar huis komen uitgenomen met een visser of een neger.” Vissers houden nochtans met een bepaalde romantiek, van vrouwen. Vanaf 1985 zijn kustvissers, openlijke strijd aangegaan tegen Nederlandse overbevissing van de kust. Intussen is onze kustvisserij miniem geworden ; wie ligt daar wakker van, het is niet zoals met de windmolens. Is het daardoor dat ‘onze geliefde kustvisserij’ bijna is verdwenen? Het psychisch effect is enorm geweest! Ruim veertig jaar hebben kustvissers gereclameerd tegen onrechtmatige ( + 300 PK) bevissing van de kustwateren. Het zette een serieuze domper op de ondernemingsgeest; mits enkelen van de jongste die verder deden en ook verouderen. Het is duidelijk dat deze strijd werd verloren. Misschien in een andere tijd met andere mensen zal onze kustvisserij wederopstaan. Dan zullen dezen blij zijn dat hun voorgangers hebben gestreden voor een gave kust zonder de duizenden vierkante meter stenen funderingen van windmolens. Daarbij niet te vergeten dat visserij een belangrijke troef is voor een kust en dat zo zal blijven. Vriendelijke groeten en het beste, Zeedierenjager Ed


Download ppt "“De Verzamelde Werken” Visserijmuseum ; Oostduinkerke."

Verwante presentaties


Ads door Google