De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stichting Christine de Pisan

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stichting Christine de Pisan"— Transcript van de presentatie:

1 Stichting Christine de Pisan
Catharinadag 2014 Stichting Christine de Pisan

2 Catharina van Alexandrië († 25 - 11 - 307)
Catharina = populaire heilige. Ze kende alle werken van Plato uit haar hoofd toen ze nog maar vijftien was. Ze was Jezus met hart en ziel toegedaan, en beloofde hem haar maagdelijkheid. Keizer Maxentius werd verliefd op haar. Hij stuurde veertig heidense filosofen op haar af om haar te bekeren, maar Catharina bekeerde hen tot het Christendom.

3 Catharina van Alexandrië († 25 - 11 - 307)
Mislukte poging van de keizer haar te verpletteren met een rad Mislukte poging haar te laten verbranden. Uiteindelijk lukte het dan toch haar te onthoofden. Uit haar halswond stroomde melk die de stad van de pest bevrijdde.

4 Catharina van Alexandrië († 25 - 11 - 307)
Haar lichaam werd door engelen naar de Sinaïberg gebracht

5 Toewijding bij Etty Hillesum

6 Etty in het kort Etty (officieel Esther) Hillesum wordt geboren op 15 januari 1914 in Middelburg. Als ze achttien jaar oud is, vertrekt ze naar Amsterdam om daar te gaan studeren. In Amsterdam komt ze in contact met Julius Spier die haar aanraadt een dagboek bij te houden om haar innerlijke veranderingen te registreren. Dit dagboek zal later wereldberoemd worden. Spier zelf wordt Etty's leermeester en tevens haar grote liefde. In 1942 krijgt Etty een baantje bij de Joodse Raad in Amsterdam en daarna werkt ze als sociaal werker in Kamp Westerbork, ook voor de Joodse Raad. Vanuit Westerbork mag ze nog een aantal malen naar Amsterdam terugkeren, maar op 7 september 1943 wordt ze met haar familie vanuit Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz. Haar unieke nalatenschap, het dagboek, wordt in 1981 voor het eerst gepubliceerd onder de titel 'Het verstoorde leven'. Behalve haar dagboek zijn er ook tachtig brieven nagelaten.

7 tot op de grond der dingen luisteren.
Citaat Etty En dan luisteren, overal luisteren, tot op de grond der dingen luisteren.

8 PROGRAMMA 14:00 - 14:10 Binnenkomst en welkom
14: :50 Lezing Ton Jorna 14: :00 Gesprek naar aanleiding hiervan 15: :20 Pauze 15: :30 Lezing Denise de Costa over toewijding in het gezin Hillesum en introductie in de muziek van Mischa Hillesum 15: :50 Muziek van Mischa Hillesum 15: :15 Lezing Denise de Costa over toewijding en spiritualiteit bij Etty Hillesum 16: :30 Gesprek naar aanleiding hiervan, afsluiting & drankje Dagvoorzitter is zuster Tarcies Wijngaard

9 Ton Jorna (www.tonjorna.nl)

10 Etty over de eenvoud Eenvoud, die alleen maar oppervlakkigheid is en eenvoud, verworven door alle gecompliceerdheden heen. Het is heus niet zo eenvoudig met de eenvoud.

11 Mischa Hillesum

12 Etty, vrouw van woorden Als je dan al beweert aan God te geloven, dan moet je ook consequent zijn, dan moet je je helemaal overgeven en vertrouwen. Dan mag je je ook geen zorgen maken voor de dag van morgen.

13 Denise de Costa (www.denisedecosta.nl)

14 Verder kijken en lezen Joods Historisch Museum Etty Hillesum Onderzoekscentrum van de Universiteit Gent Etty Hillesum Centrum Deventer


Download ppt "Stichting Christine de Pisan"

Verwante presentaties


Ads door Google