De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vorige keer… Primaire en secundaire geslachtskenmerken Hormonen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vorige keer… Primaire en secundaire geslachtskenmerken Hormonen"— Transcript van de presentatie:

1 Vorige keer… Primaire en secundaire geslachtskenmerken Hormonen
Menstruatiecyclus Zwangerschap Ongewenste kinderloosheid

2 Voortplanting en Ontwikkeling
Basisstof 5:Embryonale ontwikkeling

3 Vóór de innesteling De bevruchte eicel ontwikkelt zich tot een klompje cellen door deling. Hierbij vindt geen groei plaats. Aangekomen in de baarmoeder bevat dit klompje cellen een holte met vocht. In de holte bevindt zich een verdikking waaruit het embryo ontstaat.

4 Na innesteling… Neemt het embryo zuurstof en voedingsstoffen op uit het baarmoederslijmvlies. Daardoor kan het groeien In het baarmoederslijmvlies zitten holten waar het bloed van de moeder doorheen stroomt. Terwijl het embryo zich ontwikkelt, ontstaat in het baarmoederslijmvlies de placenta…

5 Vorming van placenta (moederkoek)
Een speciaal deel van de baarmoederwand waar bloed en bloedvaten van het embryo vlak langs bloed van de moeder stroomt. Bestaat deels uit weefsels van moeder, deels uit weefsels van embryo. Hierdoor kunnen stoffen uitgewisseld worden tussen moeder en embryo.

6 Uitwisseling van stoffen
Het bloed van de moeder stroomt niet door het embryo. Bloed van de moeder blijft met dunne vliezen gescheiden van het bloed van de embryo. Door deze vliezen heen vindt uitwisseling van stoffen plaats (zuurstof, koolstofdioxide, voedingsstoffen, afvalstoffen, enz.) Er kunnen ook andere dingen door deze vliezen heen: - Ziekteverwekkers (aidsvirus!) - Schadelijke stoffen (medicijnen, alcohol, nicotine)

7

8 Alcohol en roken tijdens zwangerschap
Roken kan leiden tot: - Vroeggeboorte - Laag geboortegewicht - Miskraam - Loslating placenta - Wiegendood - Geboortedefecten Alcohol kan leiden tot: - Miskraam - Doodgeboorte of vroeggeboorte - Foetaal Alcohol Syndroom

9 Vorming vruchtvliezen & vruchtwater
Vruchtvliezen (2) en vruchtwater zijn weefsels van het embryo. Functie: Beschermen tegen stoten, uitdroging en wisselingen van de temperatuur. Embryo kan zich er gemakkelijk in bewegen.

10 De Navelstreng De navelstreng bestaat uit weefsels van het embryo.
Hierin lopen drie bloedvaten. Navelstrengslagaders: het hart van het embryo pompt bloed hierdoor naar de placenta. - Dit bloed bevat veel CO2 en afvalstoffen Navelstrengader: hierdoor stroomt bloed van de placenta terug naar het embryo. - Dit bloed bevat veel zuurstof en voedingsstoffen. Zolang het kind via de navelstreng verbonden is met de moeder, werken zijn/haar longen, nieren, lever, maag en darmkanaal nog niet.

11 De foetus… Vanaf maand 3 wordt het embryo een foetus genoemd.
Bijna alle weefsels en organen zijn in aanleg aanwezig. Het hoeft nu alleen nog maar te groeien. Bij een embryo of foetus werken hersenen, spieren, hart en bloedvaten al. Vanaf +/- maand 4 kan de moeder het kind voelen bewegen. Vanaf maand 5 kan het kind al horen.

12

13

14


Download ppt "Vorige keer… Primaire en secundaire geslachtskenmerken Hormonen"

Verwante presentaties


Ads door Google