De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema 2: Voortplanting. Bs 3Hormonale regeling van de voortplanting De hypofyse is een hormoonklier en bevindt zich onderaan de hypothalamus, een deel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema 2: Voortplanting. Bs 3Hormonale regeling van de voortplanting De hypofyse is een hormoonklier en bevindt zich onderaan de hypothalamus, een deel."— Transcript van de presentatie:

1 Thema 2: Voortplanting

2 Bs 3Hormonale regeling van de voortplanting De hypofyse is een hormoonklier en bevindt zich onderaan de hypothalamus, een deel van de hersenen. De hypofyse maakt een groot aantal hormonen, waaronder twee geslachtshormonen, namelijk: -het follikel stimulerend hormoon (FSH); -het luteïniserend hormoon (LH) Onder invloed van deze hormonen wordt de hormoonproductie van andere geslachtshormonen geregeld.

3 Bs 3Hormonale regeling van de voortplanting Veranderingen bij de man: Primaire geslachtskenmerken: zijn reeds vanaf de geboorte te zien: -testes -bijbal -penis met zwellichamen -prostaat met zaadblaasjes Secundaire geslachtskenmerken: Ontwikkelen zich gedurende de puberteit onder invloed van hormonen (testosteron): -lichaamsbeharing -zwaardere stem -oksel- en schaamhaar -zaadlozing hypothalamus Primaire en secundaire geslachtskenmerken FSH LH vorming van zaadcellen testosteron testis hypofyse stimuli uit andere hersengebieden = negatieve terugkoppeling

4

5 Bs 3Hormonale regeling van de voortplanting Hypofyse FSH LH

6 Bs 3Hormonale regeling van de voortplanting oestrogeen progesteron oestrogeen progesteron

7 Bs 3Hormonale regeling van de voortplanting De pijlen in onderstaande afbeelding geven een stimulerende of remmende invloed weer. Geef in de cirkels in de pijlen de invloed als volgt weer: +de secretie wordt gestimuleerd -de secretie wordt geremd - - -+++ hypofyse rijpend follikel LH FSH progesteron oestrogeen placenta gele lichaam

8 Bs 7Geboorteregeling Geboorteregeling: als een vrouw, meestal samen met een man, bepaalt of zij een kind wil of niet. Anticonceptie: maatregelen nemen die bevruchting tegen- gaan. Anticonceptiemiddelen: voorbehoedsmiddelen Anticonceptie zonder voorbehoedsmiddelen: -periodieke onthouding -coïtus interruptus (onderbroken geslachtsgemeenschap) Anticonceptie gericht op barrièrewerking: -condoom (mannencondoom of vrouwencondoom) -pessarium of femcap -zaaddodende middelen -spiraaltje of ankertje Anticonceptie gericht op hormoonwerking: -de pil: combinatiepil – driefasenpil – minipil -hormoonspiraaltje -implantaatje -mannenpil

9 Bs 7Geboorteregeling

10 1.Welke twee hormonen bevat de ‘pil’? 2.Welke gunstige bijwerking heeft het gebruik van de pil voor een vrouw? 3.Op welke drie manieren voorkomen de hormonen in de pil zwangerschap? De pil bevat kunstmatig gesynthetiseerd oestrogeen hormoon en een progestageen hormoon. De menstruatie is niet zo hevig als wanneer geen pil wordt gebruikt. De hormonen in de pil voorkomen op de volgende drie manieren zwangerschap: -d-de natuurlijke cyclus wordt zodanig beïnvloed dat er in het algemeen geen eicel meer kan vrijkomen; -h-het slijmvlies van de baarmoeder wordt ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel; -i-in het baarmoederhalskanaal ontstaat een slijmprop die het zaadcellen zeer moeilijk maakt om in de baarmoeder te komen.

11 Bs 7Geboorteregeling Noodmaatregelen tegen ongewenste zwangerschap: -morning-afterpil: een kuur waarbij je een zware combinatiepil krijgt voorgeschreven. Je krijgt een vrij hoge concentratie oestrogenen binnen, waardoor je misselijk kunt woorden. Innemen binnen 24 tot 36 uur na de geslachtsgemeenschap. -plaatsen van een spiraaltje: tot vijf dagen na de geslachtsgemeenschap. -overtijdbehandeling: tussen de 10 e en 16 e dag na het uitblijven van de menstruatie. De baarmoeder wordt schoongemaakt en leeggezogen. -abortus: onder plaatselijke verdoving wordt met een zuigpompje het baarmoederslijmvlies met het embryo via de baarmoedermond weggezogen.


Download ppt "Thema 2: Voortplanting. Bs 3Hormonale regeling van de voortplanting De hypofyse is een hormoonklier en bevindt zich onderaan de hypothalamus, een deel."

Verwante presentaties


Ads door Google