De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

l Cuba is een mooi land, met prachtige landschappen, met een werkzaam en blij volk....

Verwante presentaties


Presentatie over: "l Cuba is een mooi land, met prachtige landschappen, met een werkzaam en blij volk...."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 l Cuba is een mooi land, met prachtige landschappen, met een werkzaam en blij volk....

4 ... dat alles in het werk stelt om de nationale onafhankelijkheid en de verworvenheden van de revolutie te verdedigen.

5 ‘Niemand is er heel rijk en niemand is er heel arm. Maar de woningnood is een oud zeer.’ Tijdens de Cubareis van 2000 van Christenen voor het Socialisme bezochten de reizigers het huizenproject Los Trenes (de Treinen) in Holguín. De verwondering was groot. Arme Cubanen die in krotwoningen woonden, schoon op een rijtje als treinwagonnetjes naast elkaar, besloten er in gemeenschap iets aan te doen.

6 Gedurende enkele jaren werden de plannen gemaakt onder leiding van een sociaal assistente. Met de hulp van de regering voor de materialen en de financiering door de Zweedse ontwikkelingshulp kwamen ze er toe 46 huizen te bouwen. Van de eerste steen tot de laatste pan is dit project tot stand gekomen door de zelfwerkzaamheid van de bewoners, mannen en vrouwen.

7 Het systeem zit zo in elkaar: mannen en vrouwen krijgen de tijd om zelf hun woningen te bouwen. Ze noemen dit bouwbrigades. Ze blijven hun loon ontvangen van de fabriek of het kantoor waar ze werken en als het appartementsgebouw of de woning af is, gaan ze gewoon terug naar hun vroeger werk. Ze betrekken de woning die mits het betalen van een heel lage maandelijkse bijdrage hun eigendom wordt.

8 Cubasolidariteit vroeg aan het een oecumenische centrum van een Baptistenkerk, of wij aan iets dergelijks konden meewerken. Directeur Raúl Suarez, en algemeen secretaris Joel Suarez stelden voor om een spaaractie op touw te zetten voor een project van huizenrenovatie in Marianao, een oude arbeiderswijk in Havana.

9 Enkele voorbeelden Het huisje van Feliciana Quintero Torres

10 Zo zag het huisje van Feliciana er uit voor de restauratiewerken (augustus 2002)

11 In 2003 kon Feliciana ons fier rondleiden in haar gerestaureerde huisje.

12

13 Ook de keuken werd aangepakt.

14 In 2004 overleed Feliciana. Sindsdien wordt het huisje bewoond …

15 … door een alleenstaande moeder en haar twee dochters.

16 Vaak zijn er problemen met vocht in huis door de slechte toestand van het dak

17 Op het eerste zicht: geen probleem …

18 Maar als we de andere kamers te zien krijgen, is er duidelijk vochtinsijpeling.

19 De nodige documenten om de werken te starten zijn voorhanden.

20 Ook de verbetering van de nutsvoorzieningen staan op het prioriteitenlijstje

21 In 2006 kon weer volop muziek geschreven worden!

22

23 Naast vochtproblemen en elektriciteitsvoorziening worden prioritair ook het sanitair en de keuken onder handen genomen.

24 En het resultaat mag er zijn!

25 De bewoners werken zelf mee. Rubén Rodriguez leidt ons rond tijdens de werken (De keuken: bijna af) (De badkamer in opbouw …)

26 Ook deze bewoners hebben een ‘nieuw’ huis.

27 Orkanen gooien soms roet in het eten. Nieuwe ramen na de doortocht van Charley (2004)

28 Soms gaat het om nieuwbouwprojecten Directeur Raúl Suarez en projectleider Ramón

29 Architecte is een medebewoonster uit de buurt.

30

31 Houten muren worden muren van steen Isla del polvo is een buurt in Marianao waar een aantal houten woningen omgebouwd zullen worden in steen.

32

33 Wil je je steentje bijdragen? Dat kan op rekening 132-9490449-10 vzw Solidariteit om Leven Stijn Streuvelslaan 7 3920 LOMMEL met vermelding van Project Mejora Cuba En vooral...

34 … hier komt géén einde aan! WIJ DANKEN OOK: ALLE CVS-REIZIGERS, DE TREKKERS EN BEZIELERS VAN CUBA-SOLIDARITEIT, EN HET CUBAANSE VOLK !!!


Download ppt "l Cuba is een mooi land, met prachtige landschappen, met een werkzaam en blij volk...."

Verwante presentaties


Ads door Google