De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

CHOCOLADE Door Mare van de Bilt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "CHOCOLADE Door Mare van de Bilt."— Transcript van de presentatie:

1 CHOCOLADE Door Mare van de Bilt

2 OPZET Recept uit Spanje. Zaden van de cacaovrucht. De oogst.
Van cacao- boon tot cacao- poeder. Smaak van chocolade. Namaak of echt? Weetjes Afsluiting. Vragen?

3 RECEPT UIT SPANJE 1600-1700 chocoladehuizen.
Alleen voor rijke mensen, want cacao was duur. De Azteken leerden de Spanjaarden de voorloper van onze chocolademelk (xocoalt). Recept chocolademelk is bedacht voor Spanjaarden.

4 ZADEN VAN DE CACAOVRUCHT
Cacao groeit aan cacaoboom in tropische landen. Uit bloemen komen cacao- vruchten. Cacaoplantages.

5 DE OOGST Cacao- vruchten worden met de hand geplukt.
Gisten in bananenbladeren voor de smaak. Drogen Verschepen in balen.

6 VAN CACAO-BOON TOT CACAO-POEDER
In de oven gaat de schil van de boon af, kern blijft over. De kernen worden gedroogd, geroosterd en gemalen tot cacao- massa. Vet wordt uit cacaomassa gehaald, blijft cacao-boter over. Van de cacao-massa zonder vet worden cacaobrokken geperst. De cacaobrokken worden vermalen tot poeder.

7 SMAAK VAN CHOCOLADE Cacao-massa met suiker en cacao-boter is pure chocolade. Cacao-massa met suiker, cacao-boter en melkpoeder is melkchocolade. Cacao-boter met melkpoeder en suiker (zonder cacao) is witte chocolade. Chocolade komt voor in vele vormen en smaken.

8 NAMAAK OF ECHT? Op het etiket mag alleen chocolade staan als dit er ook echt in zit! Anders cacao-fantasie. Bekijk de verpakkingen zelf maar eens.

9 WEETJES Wist je dat……… Er cacaoboter in lippenbalsem zit dat je lippen tegen de zon beschermt. In chocolade een stofje zit waar je vrolijk van wordt. Chocolade je geheugen verbetert. Een cacao-boom meer dan 50 jaar oud kan worden. Uit onderzoek blijkt dat melkchocolade de populairste chocolade is. Mensen die aan chocolade verslaaft zijn, pure chocolade meestal het lekkerst vinden. Chocolade en cacaopoeder is pas honderd jaar in de winkel te koop. Om 20 chocoladerepen te maken is de hele oogst van een hele cacaoboom nodig. In de vrije natuur kunnen de cacaobomen wel 15 meter worden en in de plantage maar 4 meter. In de 17e eeuw chocolademelk als recept werd voorgeschreven door dokters bij ziekte.

10 AFSLUITING Na deze smakelijke spreekbeurt loopt het water vast in jullie mond, dus behalve luisteren naar feiten over chocolade, wil ik jullie nu ook laten proeven…..

11 ZIJN ER NOG VRAGEN?


Download ppt "CHOCOLADE Door Mare van de Bilt."

Verwante presentaties


Ads door Google