De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samenvatting casus 68 jarige mevr. Gevonden op het toilet door haar dochter. Mogelijk hele nacht daar gelegen. Geen kracht in benen, spreekt onsamenhangend.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samenvatting casus 68 jarige mevr. Gevonden op het toilet door haar dochter. Mogelijk hele nacht daar gelegen. Geen kracht in benen, spreekt onsamenhangend."— Transcript van de presentatie:

1

2 Samenvatting casus 68 jarige mevr. Gevonden op het toilet door haar dochter. Mogelijk hele nacht daar gelegen. Geen kracht in benen, spreekt onsamenhangend maar herkent wel dochter en omgeving. Bewustzijn lijkt helder. Uit anamnese: acuut begin, geen hoofdpijn, rookt niet, matig alcoholgebruik. LO: hemiparese en mondhoekparese rechts. Pupilscore goed. Geen tekenen van trauma. Temp 36.5 C. Bloeddruk 160/100 en boezemfibrilleren. Voorgeschiedenis: nooit eerder bewustzijnsverlies gehad. Medicatie voor hypertensie (chloorthiazide).

3 Vraag 3 Om te kunnen behandelen moet er snel een onderscheid gemaakt kunnen worden tussen een infarct en een bloeding. In het geval van een herseninfarct moet er zo snel mogelijk worden begonnen met een trombolyse wat belangrijk is voor het herstel. Bij een bloeding is dit niet echt handig. Wanneer er sprake is van een bloeding moet er gekeken worden naar de stolling van mevrouw, of deze normaal is of afwijkend.

4 Vraag 4 Fundoscopie (inklemming uitsluiten) Motoriek Sensibiliteit
Gezichtsvelden onderzoeken Taalbegrip, expressie De functieuitval in de beginfase is een voorspeller voor restverschijnselen. Voornamelijk urineincontinentie en beenparesen geven een slechtere prognose. Een gedaald bewustzijn, hoge leeftijd en dwangstand van de hoofd en ogen geven een hogere kans op overlijden.

5 Vraag 5 Bloedonderzoek (Hb, kreatinine, elektrolyten, cholesterol, glucose) CT/MRI ECG Bloeddruk, pols

6 Waarschijnlijk als gevolg van afsluiting van de a
Waarschijnlijk als gevolg van afsluiting van de a. cerebri media gezien de lokalisatie van het infarct.

7 Vraag 6 Herseninfarct, waarschijnlijk door een cardio-embolie op basis van het boezemfibrilleren

8 Vraag 7 Naar de stroke-unit verwijzen in het ziekenhuis.
De vermoedelijke cardiologische oorzaak en de hemiparese vergroten de kans op hulpbehoevendheid in de toekomst en complicaties. Daar wordt begonnen met trombolyse en krijgt mevr. anti-coagulantia. Ook worden haar vitale parameters en functieuitval hier goed in de gaten gehouden. Er kan snel worden ingegrepen bij complicaties.

9 referaat Op een stroke unit is er 5% minder kans op overlijden tov een gewone afdeling (van 27% kans naar 22% kans) Ongeveer evenveel mensen kunnen afhankelijk naar huis. Patienten die op de stroke-unit zijn opgenomen hebben 39% kans om zelfstandig naar huis te gaan tov 33% van mensen die zijn opgenomen op een gewone afdeling. Dit is dus aanzienlijk hoger.

10 Vraag 8 Inklemming tgv zwelling (oedeemvorming) Verslikpneumonie
Hartinfarct, DC of ritmestoornissen Thrombose door verminderde mobiliteit Deze complicaties kunnen allemaal dodelijke gevolgen hebben!!!

11 Vraag 9 Kan de trap niet op wanneer zij een slaapkamer boven heeft.
Met haar uiterlijke verzorging, eten, aan- en uitkleden en bij douchen heeft zij hulp bij nodig dus moet er sowieso `s ochtends en `s avonds iemand zijn die haar helpt. Voor mevrouw is dit ook een grote verandering in haar leven wat veel emoties met zich mee zal brengen. Evt. bij vallen niet makkelijk overeind kunnen komen

12 overleg tussen kinderen en thuiszorg, wie waar wanneer wat
evt. een bed of andere hulpmiddelen die nodig zijn regelen, alles moet gelijkvloers alarmknopje bij vallen of andere noodsituaties toestand van de patiente wordt gecontroleerd door de huisarts om te kijken of mevr. niet in een depressie terecht komt.

13 Vraag 10 Gevonden: (CBO, richtlijnen) De revalidatiearts,
verpleeghuisarts of huisarts is verantwoordelijk voor de coördinatie van het revalidatieteam in de revalidatiefase. In dit geval, gezien zij van het ziekenhuis komt, zal de revalidatiearts de wijkverpleging en de gezinszorg inschakelen en aangeven wat voor zorg er precies nodig is. Dat wordt dan ook gecommuniceerd met de famlie van de patient en de patient zelf over hoe de zorg precies ingevuld gaat worden.

14 Vraag 11 Cholesterol >5 mmol/l dan moet er behandeld worden met statines Orale anti-coagulantia (coumarine-derivaten, fenprocoumon 3mg 1-maal daags) Hypertensie behandelen, wordt nu al behandeld met chloorthiazide maar blijkbaar niet voldoende. Aanvullend: beta-blokker.


Download ppt "Samenvatting casus 68 jarige mevr. Gevonden op het toilet door haar dochter. Mogelijk hele nacht daar gelegen. Geen kracht in benen, spreekt onsamenhangend."

Verwante presentaties


Ads door Google