De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 10 t/m 16 H 2.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 10 t/m 16 H 2."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 10 t/m 16 H 2

2 Paragraaf 11: Energie in Brazilië
Brazilië is een van de zogenaamde BRIC-landen. De andere drie zijn Rusland India China BRIC-landen hebben als kenmerken: - grote landen - opkomende economieën Aan de exportproducten van Brazilië kun je zien dat dit geen arm land is, maar ook nog niet tot de echt rijke landen hoort door: niet echt arm: niet echt rijk: exporteren ook veel industrieproducten zoals staal en chemische producten exporteren nog veel grondstoffen zoals suiker en koffie

3 Het economisch hart van Brazilië
Het economisch hart van Brazilië ligt in gebied . D A De regio São Paulo is het belangrijkste industriële centrum van het land. We noemen São Paulo met zijn vele universiteiten en onderzoeksinstituten ook wel een C B technopool. D Het minst ontwikkelde deel van het land is gebied . A De Amazoneregio kan wel een belangrijke leverancier worden van: grondstoffen zoals hout duurzame energie uit waterkracht olie en gas

4 Rijden op suiker Brazilië heeft een zeer geschikt klimaat voor de teelt van suikerriet. Suikerriet wordt vooral gebruikt voor de productie van: veevoer suiker bio-ethanol Bio-ethanol noemen we een biobrandstof omdat de brandstof afkomstig is van een landbouwgewas.

5 Brazilië, een energiek land
In Brazilië wordt in drie soorten centrales elektriciteit opgewekt: waterkrachtcentrales kerncentrales thermische centrales Hiervan zijn de het minst duurzaam omdat zij: thermische centrales uitputbare energiebronnen gebruiken; het milieu vervuilen.

6 Energieconsumptie per hoofd
Per hoofd van de bevolking gebruiken de Brazilianen meer / minder energie dan de Nederlanders. Dat kun je wel / niet aflezen in deze grafiek. Brazilianen gebruiken minder energie dan Nederlanders omdat zij armer zijn dan de Nederlanders.

7 Hulp vanuit de oceaan Brazilië wordt steeds minder afhankelijk van olie-import door winning van olie en gas voor de kust. Door de vondst is de hernieuwbare / uitputbare energievoorraad sterk toegenomen / afgenomen.

8 Oliewinning in de oceaan
Wat is de rol van deze laag in het ontstaan van winbare olielagen? Afdeklaag die voorkomt dat de olie ontsnapt. Wat is de rol van deze laag in het ontstaan van winbare olielagen? Dit is het poreuze gesteente waarin de olie zich ophoopt.

9 Honger naar energie stijgt
Ongeveer 50% / 63% / 36% van de Braziliaanse energieconsumptie is duurzaam. De belangrijkste duurzame bron is waterkracht. Een nadeel van deze energie bron is wel de aantasting van het milieu door de aanleg van stuwdammen en stuwmeren.

10 Belo Monte mega-dam De Braziliaanse overheid wil nog meer elektriciteit gaan opwekken met waterkracht. Op het programma staat de aanleg van een mega-dam in een zijrivier van de Amazone. Daar zitten voordelen aan maar ook nadelen. Voordelen dam Nadelen dam

11 Belo Monte mega-dam De Braziliaanse overheid wil nog meer elektriciteit gaan opwekken met waterkracht. Op het programma staat de aanleg van een mega-dam in een zijrivier van de Amazone. Daar zitten voordelen aan maar ook nadelen. Voordelen dam Nadelen dam Levert schone energie voor economie. Tropisch bos wordt gekapt of komt onder water te staan. Brengt meer welvaart in arme streek. mensen moeten hun dorp verlaten. Bouw dam schept werk. Traditionele samenleving bedreigd.

12

13 Itaipu-dam I Waterkracht
De Itaipu-dam ligt in het zuidoosten van Brazilië. Hier liggen de meeste waterkrachtcentrales. Hoe komt dat? Tip: gebruik ook het kaartje! Bergachtig > veel snel stromende rivieren. Dichtbij economisch hart van Brazilië. Dichtbij dichtbevolkt gebied.

14 Hulp uit het noorden Welke twee ontwikkelingen zie je tussen nu en 2020? Er worden veel meer waterkrachtcentrales gebouwd in Amazonegebied. Energie wordt vanuit het noorden naar het economisch hart vervoerd.

15 B C D A A B II Fossiele energie
Op welke plek bouwt de Braziliaanse overheid een nieuwe olieraffinaderij: A, B, C of D? Waarom daar? Noem drie redenen! A B Aan de kust. Dichtbij olieveld voor de kust. Dichtbij gebied dat veel energie nodig heeft.

16 III Bio-ethanol Beschrijf stapsgewijs hoe op de foto energie wordt opgewekt. 1 2 3 Teelt van suikerriet. In de fabriek wordt de suiker omgezet in alcohol. De alcohol wordt omgezet in bio-ethanol, geschikt als benzine.

17 Elk voordeel heeft zijn nadeel!
Suikerriet als grondstof voor energie heeft voordelen maar ook nadelen. Noem een nadeel en gebruik daarbij een begrip uit deze paragraaf. Een nadeel is dat grote stukken landbouwgrond gebruikt worden voor de teelt van suikerriet. Dat gaat ten koste van ander landbouwgewassen. Dat noemen we verdringing.

18 Dringen geblazen De opkomst van suikerriet als grondstof voor de brandstof bio-ethanol leidt tot verdringing van andere landbouwgewassen. Maar wie wordt nog meer verdrongen? De verbouw van suikerriet gebeurt vaak door grote bedrijven zoals je op de foto ziet. Kleine boeren moeten daar voor wijken. Er vindt concurrentie om de ruimte plaats.

19 Overlast. De groei van bio-ethanol leidt dus tot concurrentie om de ruimte en verdringing van vooral kleine boeren. Op de foto zie je nog een andere groep die last kan hebben van de verwerking van suikerriet tot bio-ethanol. Wie wordt hier bedoeld? De inwoners van het dorp vlakbij hebben last van stank en luchtvervuiling.

20


Download ppt "Paragraaf 10 t/m 16 H 2."

Verwante presentaties


Ads door Google