De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Alle kunst is zichtbare werkelijkheid en symbool ineen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Alle kunst is zichtbare werkelijkheid en symbool ineen."— Transcript van de presentatie:

1 Alle kunst is zichtbare werkelijkheid en symbool ineen.
Symboliek Alle kunst is zichtbare werkelijkheid en symbool ineen. Oscar Wilde

2 Je ziet maar een klein deel van het kunstwerk: grondige bestudering
-sensueel -esthetisch -betoverend -ontroerend -choquerend Je ziet maar een klein deel van het kunstwerk: grondige bestudering de diepere lagen betekenis Kunst communiceert grotendeels via symbolen en symbolen verwijzen altijd naar iets.

3 Van Philippe de Champaigne 1602-1674 Somber Onheilspellend Vermanend
Memento mori Van Philippe de Champaigne Somber Onheilspellend Vermanend Waarom? Tulp….kortstondige schoonheid Zandloper.…onverbiddelijk verstrijkende tijd Schedel…onontkoombare einde Allegorie, Dood was belangrijkste thema in Europese vanitasstillevens. Onbetekenendheid van het leven Gaat over levensduur/onontkoombare dood Renaissance

4 Adriaan van de Venne, 1694, De Zielenvissers.
Kunstwerk kan je pas doorgronden als je de symbolische verwijzingen opmerkt. Adriaan van de Venne, 1694, De Zielenvissers. Eeuwenoude symboliek biedt zowel de maker als de toeschouwer de mogelijk- heid om als het ware in de diepte te kijken. Allegorie op de ijverzucht van de verschillende religies tijdens het Twaalfjarig Bestand tussen de Nederlandse Republiek en Spanje. In een allegorie wordt een abstract begrip (bijvoorbeeld deugden en ondeugden) voorgesteld door personen.

5 Symbolische afbeeldingen: -religieus
-identiteitssymbolen (denk aan symbolen die bij een bepaalde stam of groep horen) -symboolsystemen (denk aan Egyptische hiërogliefen, picturale symbolen) -kleuren -bepaalde vogels en dieren Sigmund Freud en Carl Gustaf Jung gingen ervan uit dat het menselijk brein altijd al gecommuniceerd heeft d.m.v. symbolen en dat de taal der symbolen, en in het bijzonder die van de archetypen, van alle tijden en culturen is. Elke beschaving, religie en cultuur maakt zijn eigen ontwikkeling door en krijgt een eigen symboliek om de denkbeelden door/vorm te geven. Archetypen: collectief onbewuste, een soort opslagplaats van latente beelden die de mens als soort heeft geërfd uit zijn verleden (dat zowel dierlijke als menselijke voorouders omvat). Bijvoorbeeld: angst voor duisternis of voor slangen is niet uit persoonlijke ervaringen te verklaren, maar doordat onze voorouders generaties lang deze angsten hebben gekend. Johannes (arend), Mattheus (engel), Marcus (leeuw) en Lucas (stier). het kruis met daaronder 2 levensbomen (hier als verwijzing naar Genesis). Daaronder slangenkoppen (?), geleidevogels en griffioenen.

6 Denk aan rotstekeningen:
De mens heeft natuurlijke neiging om vormen en objecten tot symbool te maken. Denk aan rotstekeningen: vertrouwde vormen als handafdrukken en dieren, latere culturen snappen de symbolische waarde ervan. grotschildering uit Indonesië, meer dan jaar oud, oudste ter wereld.

7 Symbolen in de kunst: Vallen niet altijd meteen op, maar geven wel inzicht in de betekenis of boodschap van een kunstwerk. Denk hierbij aan: Aantallen (bv in de vorm van herhaalde figuren) Fantasiewezens (bv Airavata/Erawan, de beroemde witte olifant in het hindoeïsme, afgebeeld met 3 of 33 hoofden, bereden door Indra, de god van de hemel.) Licht-donker: symboliek van zwart-wit wit (in Europa) positief als dag, verlichting, goedheid, leven, zuiverheid zwart als nacht, vergetelheid, kwaad, dood, verval

8 Kleuren rood hartstocht, liefde, activiteiten, dynamiek, inspiratief, motiverend en stimulerend signaalfunctie: denk aan remlichten, verkeersborden kan verwijzen naar bloed en dus naar leven of juist bloedvergieten/angst in China gelukskleur, verbonden met voorspoed, lang leven geel kleur van haat, verraad en bedrog als goudkleurig dan voor zon, goddelijk, vrolijk, goud of geluk, nieuw leven, vreugde Geel kan dus in uitersten zitten. Uiterst negatief en uiterst positief. groen kleur van de natuur, rust, vrede, jeugdigheid, jong zijn, onervaren. kan ook met liefde geassocieerd zijn, voor jezelf en anderen, spirituele liefde. nieuw leven (knoppen), ontluiking, lente of zomer roze zachtheid, vriendelijkheid, romantiek, tederheid, liefde, jeugdigheid, genegenheid, geboorte, zoet zwart in het Westen de kleur van de rouw, aarde, somberheid uitdrukken of versterken geassocieerd met duisternis, duistere machten, het kwaad, donkere kant van jezelf bruin aarding en natuur

9 blauw verstand, reinheid, vroomheid, hemel, bescherming tegen boze invloeden, geeft ontspanning en koelte, wat afstandelijke kleur (dingen verder weg hebben koelere kleuren) communicatie, zich uiten, creativiteit en zelfexpressie (bij sollicitaties of officiële gelegenheden blauw dragen), adellijke kleur (blauw bloed) wit reinheid, zuiverheid, puur zijn, volmaaktheid, verlossing en verlichting, de kleur van het Goddelijke, de Bron. (In wit zit immers elke kleur) in bruidskleding symboliseert het de maagdelijkheid, onbevlekt zijn, rein in China kleur van de rouw oranje vuur, warmte, geborgenheid, vitaliteit, beweging, energie, vrolijkheid, kracht signaalkleur om te waarschuwen/aandacht te trekken paars kleur van de gek, de dwaas, maar ook de kleur van spiritualiteit, bewustzijn, inzicht, diepzinnigheid

10 De 4 hoeken: windrichtingen, elementen of seizoenen.
In de kunst hebben vormen vaak een symbolische en allegorische betekenis. Bv. Het vierkant: stabiliteit en betrouwbaarheid, kan symbool staan voor de aarde en de materiële wereld. De 4 hoeken: windrichtingen, elementen of seizoenen. De cirkel: het universum, of het zelf. De levensboom: Universeel symbool voor het heelal en de cirkel van leven en dood. De boom: bladverliezend -levenscyclus groenblijvend- onsterfelijkheid Symbool: betekenisdrager, er bestaat geen natuurlijke relatie tussen de representatie van het teken en de betekenis die ermee wordt uitgedrukt

11

12 steenbok waterman vissen ram stier tweelingen
kreeft leeuw maagd weegschaal schorpioen boogschutter

13 Symboliek in de artistieke fotografie.
Foto’s hebben vaak een doel dat verder gaat dan een leuke herinnering of mooi plaatje. Ze symboliseren dan ideeën, concepten, meningen of emoties. Hier volgen wat inspirerende voorbeelden om op deze manier de foto’s een symbolische betekenis mee te geven.

14 Verlatingsangst

15 Avontuur: de zucht om nieuwe, spannende dingen te beleven, iets te bereiken. Dit symbool kan op vele manieren verbeeld worden: lokkende verten, uitdagende paden, gevaarlijke sporten.

16 Depressie

17 Drama: Een verbond met de hemel? Of juist de hel? Een bizar tafereel of een bijzondere gebeurtenis doet het altijd goed.

18 Humor: gevoel voor humor is heel persoonlijk, maar deze 2 boeken naast elkaar in onze boekenkast was zeker grappig.

19 Luxe: "luxe" moet iets overdrevens, iets overbodigs uitstralen.

20 Melancholie: Denk aan regendruppels, somber weer, herfst, geknakte planten.

21 Het ongrijpbare

22 Nostalgie: voorwerpen uit lang vervlogen tijden wekken nostalgische gevoelens op.

23 Plezier…

24 Snelheid: een vogel, een auto, een hardloper of een trein in volle vaart...

25 Stijl: aan dieren worden vaak menselijke eigenschappen toegeschreven, bijvoorbeeld om mensen een spiegel voor te houden. Vanwege de elegantie en kleur is de flamingo een goed voorbeeld van de verbeelding van "stijl".

26 Liefde

27 Ontspanning

28 Vrede: het bijbelse symbool voor het verbond tussen hemel en aarde, na de zondvloed. Alternatieven zijn allerlei vredige tafereeltjes. Of duiven natuurlijk.

29 Vriendschap: samen op weg, mensen die elkaar vasthouden of elkaar vriendelijk aankijken.

30 Vrijheid: Niet voor niets kennen we het gezegde "zo vrij als een vogel".

31 Wanhoop…uitzichtloos

32 Wijsheid: een gebouw dat cultuur ademt, een grijsaard (witte baard), scherpzinnig kijkend persoon, kind bezig met iets moeilijks, een ingewikkeld object….

33 Toewijding: ergens ijverig mee bezig zijn.

34 Eenzaamheid

35 D Y S L E X i e

36 Opdracht voor volgende keer:
Maak 3 tot 5 foto’s die ideeën, concepten, meningen of emoties symboliseren.


Download ppt "Alle kunst is zichtbare werkelijkheid en symbool ineen."

Verwante presentaties


Ads door Google