De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ideamanagement A WAY OF LIFE René Blok, Hans Michielsen Harry van der Wees www.ideamanagement.nl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ideamanagement A WAY OF LIFE René Blok, Hans Michielsen Harry van der Wees www.ideamanagement.nl."— Transcript van de presentatie:

1 Ideamanagement A WAY OF LIFE René Blok, Hans Michielsen Harry van der Wees www.ideamanagement.nl

2 Hoe kunnen wij Ideamanagement anders doen? Schep een echt creatief klimaat voor de klanten (medewerkers)! ! Geef de klanten (medewerkers) echt een kans om pro actief mee te denken! Neem elke reactie van klanten (medewerkers) serieus! Zorg voor snelheid ! Zorg voor waardering (vooral leuke dingen)! Echte passie is de oplossing!!! Stelling:

3 Benodigdheden: Geef de klanten (medewerkers) de ruimte om met ideeën te kunnen komen! Tijd voor creativiteit.... Ideamanagement is een middel om klanten (medewerkers) op een creatieve manier te laten meedenken met het bedrijf waardoor de betrokkenheid zal worden vergroot! Maak het simpel om ideeën in te kunnen sturen! Geen drempels opwerpen Zorg voor een snelle reactie en hou de inzender op de hoogte! Ideamanagement is vooral leuk om te doen voor zowel de klanten (medewerkers) als ideeënmanagers

4 Ideamanagement moet de juiste support krijgen binnen de organisatie (FB IDEE als kop op het Intranet) Het kan goed als managementtool worden gebruikt (werken met bepaalde thema’s) Ideamanagement moet een link hebben naar de core business (maar alleen goede en minder goede ideeen) Medewerkers kunnen ideeën kwijt en worden serieus genomen (belangrijker dan geld?) Elk idee is belangrijk voor de organisatie (het delen van de know how) Stijl & Cultuur:

5 Ideamanagement moet onderdeel van de organisatie zijn Management moet de uitzonderingsgebieden bepalen omtrent Ideamanagement (liefst zo min mogelijk) Management moet bepalen hoeveel suggesties er per medewerker ingezonden moeten worden. Het moet aantrekkelijk zijn om suggesties in te dienen (what’s in it for me???) Ideamanagement is vooral erg leuk en creatief Afspraak is afspraak en Meten is Weten! Ambitie:

6 Elk idee krijgt een ontvangstbevestiging binnen 24 uur Ideamanagement heeft een eigen beloningssysteem Voor elk idee is er een incentive bij indiening (mintblaadjes) Het beloningssysteem moet passen bij het bedrijf 10 procent van de netto besparing als beloning is de standaard norm in Nederland Mok Haagse Hopjes of Blikken drop zijn een hit voor goede ideeën die geen besparing opleveren en voor elk idee is er dus een incentive Beloning & Waardering:

7 Een pakkende naam en logo is essentieel (FB IDEE, TIM, Briljant) Er dienen spelregels (reglement) gemaakt te worden omtrent Ideamanagement Ideeën moeten via Intranet & Internet ingediend kunnen worden (geen drempels). Ideamanagers moeten worden aangesteld Ideamanagement software is erg belangrijk (SWH heeft pakket op maat bedacht door een ideeenmanager voor een passende prijs) Ideeformulieren moeten worden ontworpen (keep it simple) Incentives moeten worden aangeschaft die passen bij het bedrijf Aanpak:

8 Alle informatie omtrent Ideamanagement via mail Medewerkers moeten altijd hun suggesties kunnen indienen (24 uur per dag 7 dagen per week) Elk idee krijgt een uniek ideenummer Het ideenummer kan participeren in een Loterij Een adviesteam moeten de suggesties behandelen (IDEEENCLUB) Het adviestraject mag maximaal twee werkweken duren De inzender krijgt binnen vier werkweken een reactie Spelregels:

9 Ideamanagers bewaken de voortgang van ideeën Er zijn goede en minder goede ideeen ofwel overgenomen en afgewezen ideeën De goede ideeën worden besproken in het Management Team De overgenomen ideeën worden echt ingevoerd (geimplementeerd) De afgewezen suggesties krijgen een incentive Alle suggesties worden gepubliceerd op het Intranet Uitreiken beloningen op de werkvloer (communicatie is van groot belang) Spelregels II:

10 Bedenk regelmatig thema’s omtrent Ideamanagement Promoot de overgenomen suggesties Een Idee campagne (ideeënactie) wordt interessant gevonden door het personeel Bijzondere prijzen in een loterij doen het altijd goed (ballonvaart, parachute springen, slipcursus) Duurzame prijzen zijn een hype…. Spelregels moeten openbaar zijn en op het Intranet te vinden zijn Er moet tijd en geld zijn om de ideeën te implementeren Ideeenstroom:

11 Ideamanagement zal kostenbesparingen opleveren voor de organisatie (EVD Idee graaikasten levert in het eerste jaar 25.00 euro op, prepaid concept was een idee bij KPN). Ideamanagement zal een grotere betrokkenheid opleveren van het personeel (de helft van het personeel komt met een idee) Ideamanagement zal bijdragen tot het verbeteren van de producten en diensten (30% van de ideeen worden overgenomen) Ideamanagement zal meer Creativiteit en Innovatie brengen (Ideeënstroom is nog steeds actief) Resultaat:

12 Resultaat II: Ideamanagement zal een heel andere kijk op het bedrijf opleveren (ideeën worden zeer snel afgehandeld tot verbazing bij de klanten) Ideamanagement zal een grote groep klanten (medewerkers) meer enthousiast maken en stimuleren om mee te denken (een op de twee medewerkers komt met een idee) Ideamanagement brengt meer plezier onder de klanten (medewerkers)

13 Ideamanagement is life The rest just details René Blok Hans Michielsen Harry van der Wees www.ideamanagement.nl

14 www.ideamanagement.nl www.swh.nl www.ideeëncentrum.nl


Download ppt "Ideamanagement A WAY OF LIFE René Blok, Hans Michielsen Harry van der Wees www.ideamanagement.nl."

Verwante presentaties


Ads door Google