De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3-D printen Wat is 3-D? Hoe werken de meeste 3-D printers?

Verwante presentaties


Presentatie over: "3-D printen Wat is 3-D? Hoe werken de meeste 3-D printers?"— Transcript van de presentatie:

1 3-D printen Wat is 3-D? Hoe werken de meeste 3-D printers?
Andere soorten 3-D printers Input voor 3-D printers Input bewerken voor aansturing printer G-code PRINTEN!

2 Wat is 3-D? 3-D kun je beschrijven met 3 dimensies. Als dat lengtes zijn, dan krijg je een ruimtelijk voorwerp. 2-D beschrijf je met 2 dimensies. Een vel papier (zonder enige dikte) is een voorbeeld. Merk op, dat je het wel krom kunt maken. 1-D heeft maar 1 dimensie. Een, al dan niet kromme, lijn heeft dat. 0-D betreft een punt ergens in de ruimte.

3 Wat is 3-D? (vervolg) 4-D bestaat dat ook? Jazeker. Wetenschappers rekenen ermee. Vaak wordt TIJD als vierde dimensie gebruikt. 5-D? Ja. Zeker ook. Wetenschappers zijn niet te stuiten: 5-D, 6-D enz. om te rekenen. Filosofen zouden GEEST als vijfde dimensie kunnen noemen om leven te kunnen beschrijven. In dit geval kun je Spoken zien als deze vijfde dimensie zonder de eerste vier optreden.

4 Hoe werken de meeste 3-D printers?
Filmpje Valt op: Support Nauwkeurigheid Materiaaleigenschappen Terzijde: Gebruik Omniwheel

5 Soorten 3-D printers 3-D printer-technieken:
Meest gebruikt: Bewegend bed Maar ook: Poederbed 3-D pen Overige

6 Bewegend bed 3-D printers
Dit zijn de meest gebruikte dus. Binnen CCFZ zijn er, voor zover ik weet, drie van dergelijke printers bij leden. Dit zijn een soort portaalprinters met in principe twee verticale stangen, met een dwarsstang voor de X-as, het bed, dat naar voor en achter kan bewegen voor de Y-as en het bed, dat op en neer kan bewegen voor de Z-as.

7 Vast Bed vervolg Pendel 3D printer
Maar er zijn er ook met drie verticale assen, waaraan drie stangen, die de spuitmond sturen in X-, Y- en Z-richtingen. Het bed is nu helemaal stilstaand.

8 De techniek heet SLS: Selective Laser Sintering.
Poederbed-printers Dit is een heel andere techniek. Het bed bestaat uit een laagje poeder, dat laagje voor laagje door een gerichte laserstraal wordt gesinterd. De techniek heet SLS: Selective Laser Sintering. Filmpje Kenmerk van deze methode is, dat 3D-voorwerpen zonder platte onderkant kunnen worden gemaakt. Holle producten zullen het poeder blijven bevatten. Filmpje

9 Er zijn ook 3-D pennen te koop, waarmee je draden kunt trekken om zo fijne produkten, zoals juwelen, te kunnen maken. Dit vergt een vaste hand en veeeel oefening. Filmpje Filmpje

10 Soorten 3-D printers (vervolg)
Allerlei experimenten vinden voortdurend plaats. In de bouw wordt beton gestort, er wordt metaal geprint bij hoge temperaturen, er worden menselijke spieren en organen experimenteel ge-3-D print enz. Heel fijne objecten kunnen worden gemaakt met zeefdruktechnieken en, nog kleiner, op micrometer-niveau met lithografie (op een chip). Het eind is nog niet in zicht.

11 Input voor 3-D printers Behalve voor de 3-D tekenpen moet op een of andere manier aan de printersoftware worden meegedeeld wat het produkt moet worden: een 3-D tekening is nodig, met extensie .stl. Twee opties staan open: Confectie! Zie of Googlen naar Free 3D-designs. Of zelf tekenen!!

12 3-D tekening zelf maken Voor elke printer is een .stl-bestand nodig.
Voorwerp scannen of tekenen. Tekenen: Onderscheid maken tussen: 'Boetseertekeningen' (Mesh tekeningen) en Technische tekeningen.

13 Voorwerp scannen Ik heb wat ervaring met 123D scatch.
Scannen moet ook mogelijk zjin met SketchUp. Het resultaat van een bewerkte scanserie lijkt vaak mooier dan het is, doordat de scanfoto' s geplakt worden op een ruwe vorm. Bij het printen wordt de ruwe vorm geprint. Nog veel te leren... Optie moet toch mogelijk zijn!

14 Meer mogelijkheden. BLENDER is de bekendste.
Boetseertekeningen Meer mogelijkheden. BLENDER is de bekendste. Met dit programma kun je menselijke en dierlijke figuren en planten tekenen door elk lichaam te verdelen in kleine driehoekjes, waarbij je elk punt kunt bewerken, naar voren en naar achteren verplaatsen. Heel gedetailleerd. Mij kost het veel tijd om dit te leren. Filmpje

15 Technische tekeningen
Veel bekende en minder bekende programma's staan ter beschikking. Professionele als AutoCAD, 123CAD, FreeCAD, SketchUp en meer. Verschillende Roboteers van CCFZ hebben hiermee (enige) ervaring opgebouwd. Zelf gebruik ik DesignSpark van RS en gratis. Ik vind dit gebruikersvriendelijk.

16 Tekening bewerken om te printen
De .stl-tekening in 3D moet worden omgezet in een stapel 2D-tekeningen, die achtereenvolgend worden geprint en precies op elkaar passen. Slicen heet dat: schijfjes maken. Bij elke 3-D printer is een programma beschikbaar waarmee dat kan. Het resultaat van het slicen is een bestand in G-code: .gco. Dit kan aan de printer worden aangeboden en die kan ermee aan de slag.

17 G-code Het is interessant om een G-code nader te bekijken. Een stukje ziet er zo uit:

18 G-code (vervolg) Er zijn gebruikers, met name kunstenaars, die om het spuitmondje te besturen direct in G-code programmeren. Ze maken losse draden in de ruimte.Best een leuke optie om eens wat tijd aan te besteden. Wel tijdrovend.

19 Inderdaad: Nu Tekenen en Printen!!
Na de pauze gaan we iets eenvoudigs tekenen en het resultaat 3-D printen.


Download ppt "3-D printen Wat is 3-D? Hoe werken de meeste 3-D printers?"

Verwante presentaties


Ads door Google