De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

TestNet - 24 juni 2013 Sander Mol

Verwante presentaties


Presentatie over: "TestNet - 24 juni 2013 Sander Mol"— Transcript van de presentatie:

1 TestNet - 24 juni 2013 Sander Mol
Testen bij Meeùs TestNet - 24 juni Sander Mol Goed

2 SANDER MOL Uiteraard ben ik professioneel tester, maar er is meer. En het plaatje rechtsonder is de reden geweest om de consultancy te verlaten.

3 UNIROBE MEEÙS GROEP Grootste onafhankelijke tussenpersoon van Nederland Opgericht in 1927, daarna vele overnames Sinds 2003 terug naar een paar merknamen Van zelfsturende kantoren naar één centraal model Focus op doelgroepen en klant kiest het kanaal En sinds een paar jaar: één ICT bedrijf, op één plek Mijn huidige werkgever. Overigens is UMG wel onderdeel van Aegon, maar biedt producten van alle verzekeraars, in tegenstelling tot Rabobank die alleen Interpolis biedt. De laatste zin is het bruggetje om het over testen te gaan hebben.

4 Grote banken en verzekeraars Ervaren, professionele testteams
VAN STERRENCAST … Grote banken en verzekeraars Ervaren, professionele testteams

5 … NAAR CAST AWAY wat betreft testen
Enkele verschillen tussen Mr Wilson en UMG: UMG heeft wel een groot kwaliteitsbewustzijn. Maar UMG heeft niet de tijd om jaren in een TMap Next boek te lezen.

6 TESTEN BIJ MEEÙS TOT NU TOE
Zomer 2012: mee testen met CRM releases De rest van 2012: methode opzetten, op basis van eigen ervaring en afgeleid van TMap Next Sinds 2013: implementeren van de methode voor alle projecten (en dat zijn er nogal wat) en ook: trainingen aan zowel business als ICT

7 DE ROEP OM EEN SIMPELE OPSTAP
Later sprak ik enkele collega-consultants (van diverse bedrijven) die dezelfde stap hadden gemaakt en die zaten op hetzelfde startpunt En ik sprak enkele andere kennissen die mij vroegen om templates, toen ze hoorden dat ik die bij Meeùs had gemaakt en die zaten dus ook op hetzelfde startpunt De oud-collega’s en andere kennissen hebben ook behoefte aan de basis van het testvak. Zou dat soms het topje van de ijsberg zijn?

8 zelf Zou het niet mogelijk zijn om kwaliteitsbewuste bedrijven alvast
EN TOEN VROEG IK ME AF … Zou het niet mogelijk zijn om kwaliteitsbewuste bedrijven alvast zelf met testen aan de slag te laten gaan? En als ze eenmaal aan de slag zijn, kunnen ze zelf bepalen waar ze nog hulp bij nodig hebben.

9 EEN SIMPELE METHODE Hierna dus de vertaling van TMap Next zoals ik die bij Meeùs heb gemaakt. Met daarbij in gedachte dat die vertaling voor iedereen nuttig moet zijn om te starten met het structureren van testen.

10 REQUIREMENTS Stap 1 van de versimpelde testmethode is helemaal geen test activiteit, maar het invullen van de voorwaarden. Knip de software op in logische stukjes Maak een selectie van een paar kwaliteitscategorieën Bepaal welke kwaliteitscategorieën je belangrijk vindt per stukje software Straks een voorbeeld

11 KWALITEIT IN CATEGORIEËN
Functionaliteit Gebruiksvriendelijkheid Inpasbaarheid Performance Beveiliging Continuïteit Beheerbaarheid Enkele opmerkingen. Gebruiksvriendelijkheid heeft geen overlap met functionaliteit Inpasbaarheid zijn alle architectuurvragen van organisatorisch niveau tot infrastructureel niveau. Performance is zowel voor één persoon (ervaring) als 100 personen (load) als de gecontroleerde crash bij personen, waarbij het laatste volgens mij continuïteit is in plaats van performance. Beveiliging is ‘kan men niet doen wat men niet mág doen’. Beheerbaarheid is het kunnen inspelen op vragen, verstoringen en kleine aanpassingen.

12 BELANG * FAALKANS Maar ook relevant:
Hoe worden al die belangen vertaald naar een (software) oplossing? Welk stuk van de software heeft de grootste kans om de gevraagde kwaliteit NIET te leveren? En dat samen wordt de risico matrix. Let op; de volgende pagina is het meest belangrijke én het moeilijkste onderdeel voor onze projectleiders.

13 DE VERSIMPELDE RISICO MATRIX

14 EN NU DAN TOCH HET TESTEN
Als je de risico matrix hebt ingevuld met de business en met de ICT-ers, dan kun je er met 10 minuten een teststrategie matrix van maken

15 TEST STRATEGIE MATRIX

16 DE VERTALING: WAT GAAN WE DOEN
Een matrix is mooi voor een projectleider, maar voor de testers moet je dit nog vertalen naar echte acties. Voor gebruiksvriendelijkheid gaan we een reviewsessie doen met Marketing op de schermontwerpen van alle pagina’s voor klanten. Voor performance gaan we een load test doen op het zoeken van producten op de website en van rapportages door Finance tegelijk met beheerqueries. Deze activiteiten komen direct uit de ingeschatte belangen en faalkansen.

17 FUNCTIONALITEIT En dan een praktische invulling. Bijvoorbeeld van het testen van functionaliteit. Pak een A4-tje Schrijf de eventuele flow verticaal uit Schrijf alle bekende opties en variaties op Brainstorm hoe je dit allemaal wilt combineren Schrijf testgevallen met al je gekozen combinaties

18 PERFORMANCE Even een disclaimer: performance testen is een vak, net als alle andere vormen van testen. Mijn doel is alleen dat mensen er een start mee kunnen maken. En dan dus performance, en dan alleen de load test. Het belangrijkste is dat men nadenkt over welke handelingen je vaak verwacht. En vervolgens zijn er websites waar je een maand lang 500 gelijktijdige gebruikers die handelingen kunt laten simuleren. Voor 100 dollar.

19 BEVEILIGING Hoe zorg ik dat de mensen die ik ken, de juiste beperkingen krijgen in wat ze kunnen doen? Rollen en rechten plus invoercontroles. Hoe zorg ik dat de mensen die ik NIET ken, helemaal niets kunnen doen? De hackers test Dit laatste is de enige test waarbij ik geen hulp aanbied om maar snel te starten. Een onterecht vertrouwen is misschien nog wel erger dan helemaal geen test.

20 CONTINUÏTEIT Zo lang mogelijk in de lucht blijven.
Bij uitval zo snel mogelijk weer in de lucht zijn, binnen een geaccepteerde hoeveelheid dataverlies. Dankzij onze netwerkspecialist leer ik hier steeds meer over. Eén bericht naar een collega in een andere vestiging gaat langs minimaal 7 logische stappen. Dus het ontwerp en de review zijn cruciaal. Wordt vervolgd, tips zijn welkom!

21 ACCEPTATIE TESTEN Acceptatietesten is normaal gesproken toch al geen taak voor de professionele tester, dus dat helpt ons hier. Het belangrijkste is en blijft de focus op de juiste dingen. Gebruiksvriendelijkheid; vind ik het intuïtief, efficient, enzovoort. Inpasbaarheid; kan ik er meteen mee werken, of zijn er procesveranderingen of trainingen nodig. En daar kun je niet op focussen als je nog steeds veel technische fouten tegenkomt! Laat een toekomstig gebruiker of beheerder zich indenken dat alles wat hij nu ziet, dezelfde middag nog onderdeel wordt van zijn dagelijks werk.

22 HET ADVIES Een overzicht op alle kwaliteitscategorieën.
En daarna een tekstje van enkele regels wat je hebt gezien en hoe zwaar dat allemaal weegt. En de laatste zin eindigt met het woord ‘positief’ of ‘negatief’

23 MIJN CONCLUSIE Simpel software testen heeft Meeùs op weg geholpen
Er zijn nog talloze bedrijven die nu staan waar Meeùs vorig jaar stond En de mensen van die bedrijven komen nooit op TestNet en lezen geen testbladen Maar hopelijk komen ze via jou, via social media of via Google eens terecht op een pagina over Simpel software testen.

24 EN DIE SITE IS ER. VANAF NU!
Een startpagina voor kwaliteitsbewuste werknemers die dat testen toch eens wat willen structureren. En een platform voor testprofessionals om die beginners op weg te helpen. Met de methode van vanavond als startpunt voor beide.

25 BEDANKT VOOR DE AANDACHT
Kijk vooral ook op internet! sandermol.com of via simpeltesten.nu Sander Mol (plus LinkedIn en soms twitter)


Download ppt "TestNet - 24 juni 2013 Sander Mol"

Verwante presentaties


Ads door Google