De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7

Verwante presentaties


Presentatie over: "2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7"— Transcript van de presentatie:

1 2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7
2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7 1

2 Heeft Nederland wel steden? Ja! Vier grote ...
Amsterdam Den Haag Utrecht Rotterdam Henk, ook hier vind ik de lijnen in stippels wel goed, maar de cirkels rond de steden met stippels te onduidelijk

3 Hoe ontwikkelen steden zich?
Eerst is er alleen een stad. Vanaf 1880 groeit de stad door urbanisatie. Wat is de reden van de urbanisatie?

4 Stadsuitbreiding In de tweede fase breidt de stad zich uit, slokt omliggende plaatsen op. Het is nu een agglomeratie.

5 Trek uit de stad In de derde fase beginnen de mensen uit de stad weg te trekken. Waarom is dat? En wat betekenen de pijlen in de tekening?

6 Verzorgingsgebied In kleinere plaatsen zijn alleen diensten van een laag niveau, zoals een bakker. Een bakker heeft een kleine reikwijdte: mensen willen er niet ver voor reizen. Kleine plaatsen hebben dan ook een klein verzorgingsgebied.

7 Verzorgingsgebied In steden is dat anders. Er zijn veel diensten van een hoog niveau, zoals een theater en een ziekenhuis. Mensen willen daar ver voor reizen, de diensten hebben een grote reikwijdte. En een stad heeft dan ook een groter verzorgingsgebied.

8 Stadsgewest In het verzorgingsgebied van een stad liggen meerdere kleine plaatsen. Het gebied met plaatsen die met de stad verbonden zijn noem je het stadsgewest. Het is ook de naam van de fase van stedelijke ontwikkeling: stadsgewest.

9 Reikwijdte en verzorgingsgebied

10 Verbonden steden nu In de vierde en laatste fase zijn steden en stadsgewesten met elkaar verbonden: Een stedelijk gebied is gevormd.

11 Stedelijke gebieden Nederland heeft vijf stedelijke gebieden.
De grootste heeft 7 miljoen inwoners!

12 Randstad De Randstad is geen megastad. Waarom niet?

13 Midden in de Randstad Midden in de Randstad ligt een landbouwgebied met weilanden. Hoe heet dat gebied? Deze dia is ineens onscherp, hoe komt dat?

14 Groene Hart Het Groene Hart wordt gebruikt voor landbouw en voor recreatie van stedelingen. Daarom mag het gebied niet worden volgebouwd. Daarom bouwt men nieuwbouwwijken aan bestaande steden vast en niet midden in de open ruimte.

15 De opbouw van een stad 1. binnenstad 2. 19e-eeuws 3. hoogbouw 60-70
4. laagbouw 70-80 5. Vinex 6. Bedrijven terrein

16 Utrecht Welk deel van de stad is dit? De binnenstad (van Utrecht)
Nauwe straatjes met winkels en cafeetjes. Dure grachtenpanden met kantoren. Er wonen niet veel mensen, het is er te duur. Welke kenmerken heeft dit deel van de stad?

17 Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit? Een 19e-eeuwse wijk
Kenmerken? Hoge woningdichtheid, veel jongeren, allochtonen en ook wel hippe rijken Herkomst bron?

18 Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit?
Een jaren 60-wijk met hoogbouw: portiekflat Kenmerken? Flats met lage huren, dus armere inwoners. Vaak een beetje verwaarloosd.

19 Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit?
Een jaren 70-wijk, met hoogbouw: galerijflat

20 Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit?
Een wijk uit de jaren met laagbouw Wat voor wijk is dit? Duurdere huizen, vaak met woonerven, dus kindvriendelijk. Kenmerken?

21 Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit? Dit is een Vinex-wijk
Kenmerken? Nieuwste wijk, gebouwd na Goedkoop en duur is door elkaar gebouwd: villa´s en huurwoningen

22 Groei van de stad stad verhuizen verhuizen
De stad groeide van 1900 tot 1960: urbanisatie. Daarna daalde het aantal inwoners van de stad. Dat kwam door: suburbanisatie. Daarna daalde het aantal inwoners van de stad. Dat kwam door:

23 Gevolgen van suburbanisatie
stad verhuizen verhuizen Erin: allochtonen jongeren Eruit: gezinnen met kids hoge/midden inkomens Op deze manier verarmt de stad! En er ontstaat segregatie. Wat is dat ook alweer?

24 Gevolgen van suburbanisatie
stad verhuizen verhuizen Armen, allochtonen en jongeren wonen gescheiden van de andere stadsbewoners, in heel andere wijken. Dat noem je segregatie. Problemen in deze wijken zijn: slechte huizen, werkloosheid, verslaving, rommel op straat, criminaliteit. Dat is slecht voor de integratie van allochtonen of voor de opvoeding van kinderen. Armen, allochtonen en jongeren wonen gescheiden van de andere stadsbewoners, in heel andere wijken. Dat noem je ... Problemen in deze wijken zijn: slechte huizen, werkloosheid, verslaving, rommel op straat, criminaliteit. Dat is slecht voor de ... van allochtonen of voor de opvoeding van kinderen.

25 Renovatie Om de verloedering tegen te gaan wordt er aan renovatie gedaan. Wat is dat? Renovatie is het opknappen van huizen met centrale verwarming, kunststof kozijnen en betere douches en keukens.

26 Sanering Sanering is het afbreken van huizen of zelfs hele wijken. Er komt nieuwbouw voor in de plaats. Er wordt ook aan sanering gedaan. Wat is dat?

27 Stadsverbetering Vroeger kwamen er na saneringen woningen met lage huren. Maar tegenwoordig wordt het vooral mooier gemaakt met dure huizen en mooie straten. Dat heet: herinrichting. Vroeger kwamen er na saneringen woningen met lage huren. Maar tegenwoordig wordt het vooral mooier gemaakt met dure huizen en mooie straten. Dat heet:

28 Nieuwbouw De laatste manier om rijkere inwoners naar de stad te lokken is door nieuwbouw aan de stadsrand. De wijken heten: Vinex-wijken. De laatste manier om rijkere inwoners naar de stad te lokken is door nieuwbouw aan de stadsrand. De wijken heten:

29


Download ppt "2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7"

Verwante presentaties


Ads door Google