De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mini Symposium, 19 februari 2015

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mini Symposium, 19 februari 2015"— Transcript van de presentatie:

1 Mini Symposium, 19 februari 2015
Echt eten in de EEmstad Mini Symposium, 19 februari 2015

2 “Amersfoortse Voedselreis”
Cor Holtackers

3 Doel van deze bijeenkomst
Welkom! Onze “Urbact” voedselreis ervaringen en inzichten delen Met hulp van onze lokale partners Wij delen gemeenschappelijke waardes: eerlijk voedsel (‘Echt Eten’) minder belastend voor People, Planet Profit niet uitsluitend als financiële meerwaarde te zien door gewoon te doen!

4 Stad en voedsel “Het voeden van de stad is een gigantische onderneming; een onderneming die een grotere maatschappelijke en fysieke impact op ons leven en onze planeet heeft dan enig andere menselijke bezigheid. Toch zijn er onder ons westerlingen maar weinigen die zich van dit proces bewust zijn. Ons eten verschijnt als door een wonder op ons bord en we vragen ons bijna nooit af hoe het daar terecht is gekomen.”

5 Beschikbaarheid

6 Te veel…

7 Te weinig…

8 Ongelijk verdeeld

9 Prijs, prijs, prijs…

10 Transparantie en vertrouwen

11 Mondiaal – Nationaal - Lokaal

12 Voedsel in/voor de stad…
Keten benadering van belang Growing Delivering Enjoying Slimme business modellen Sociale innovatie Milieu Samenwerking Integrale oplossingen

13 Voedsel op de Amersfoortse agenda -van moestuinen, volkstuinen tot stadslandbouw-

14 Voedsel op de Amersfoortse agenda

15 2011 Echt Eten in de Eemstad

16

17 economie, sociaal, milieu, gezondheid en netwerk
2013 – Voedselnetwerk EEM Voedselinitiatieven Amersfoort Ruimte voor echt Eten 13 Logistiek 6 Proef en ervaar 11 Kruisverbanden naar: economie, sociaal, milieu, gezondheid en netwerk We bereiken circa 10.000/ Amersfoorters

18 Leren van europese uitwisseling
Marianne Karstens

19 Onze EU partners

20 Urbact EEM Februari 2012: call for proposal
Oktober 2012: kick off in Bristol April 2013: partnersteden te gast in Amersfoort Mei 2013: partnermeeting in Gothenborg September 2013: partnermeeting Oslo Februari 2014: mid term conference in Brussel Maart 2014: partnermeeting in Messina Juni 2014: partnermeeting in Lyon September 2014: partnermeeting in Vaslui Februari 2015: partnermeeting in Athene 16 & 17 maart: eind conferentie in Bristol Follow up Hoofdstad van de Smaak Februari 2013: 1e EEM bijeenkomst bij boer Kok Speed presentations van EEMleden Schrijven eerste concept LAP 28 januari 2014: eerste concept LAP in de Raad 3 maart 2014: Stad en Boer zoekt vervoer 8 april 2014: Bussines Launch pad Stadslandbouwkaart gereed Smaak van de Streekmarkt (juni, september, december) 22 januari 2015: borrel met een boodschap 19 februari 2015: Echt Eten in de EEMstad

21 Echt eten Metwerk Anne de Feijter

22 Wijkwormerij Lokale verwerking van groente-, en fruit- en
tuinafval in de buurt, straat, wijk met behulp van compostering door tijgerwormen. Bewoners creëren hun eigen tuinmest en hun afval wordt hun grondstof!

23 Tuinpark Laakzijde Ecologisch tuinieren met aandacht voor
ontmoeting en educatie. Permanente plaats voor het tuinpark realiseren in de wijk Vathorst.

24 Verse groenten voor de Voedsel Focus
Een droom: Stadslandbouw voor Voedselfocus cliënten. Samen groenten en fruit verbouwen in de stad voor en met hulp van cliënten van Voedselfocus, als gezonde materiële en morele ondersteuning voor deze kwetsbare doelgroep.

25 Land in Zicht Iedereen kan waardevol bijdragen in en
aan de maatschappij. Realiseren van een leer- en werkboerderij in de stad op basis van een sociaal ondernemings-model om mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding te geven.

26 Nieuwe Stadsboeren Nieuwe Stadsboeren = urban farming in
moestuinbakken, een duurzaam en sociaal initiatief en een tijdelijke invulling van braakliggend terrein Gebruik van grond/percelen ‘om niet’ om moestuinbakken stadslandbouw in combinatie met workshops, ontmoeten en andere sociale activiteiten te ontwikkelen

27 Stadslandbouw-kaart Zoek en vind het lokale voedselinitiatief
in uw wijk! Wilt u een nieuw initiatief starten, kijk dan naar de kaart met potentiële plekken voor nieuwe buurttuinen! Deze kaart is in 2014 gerealiseerd en staat online op echteten!

28 Paddenstoelen op koffiedik
Op koffiedik van lokale horeca kweken wij heerlijke oesterzwammen! Deze leveren we terug aan de horeca om te gebruiken op broodjes en in gerechten. Lokaal afval wordt grondstof voor kwaliteitsproduct! Het sluiten van de lokale grondstoffenkringloop

29 Beebox Amersfoort Bijdragen aan duurzame logistiek in de regio
door samenwerken. Aangaan van samenwerking met bestaande logistieke partners in de regio om het transport van Amersfoortse Beebox voedselboxen te verduurzamen.

30 Besseling Door transport te delen, wordt bezit gedeeld, wat
nieuwe kansen oplevert voor een meer duurzame economie. Efficiënt gebruik van bestaand personen-vervoer in de regio om op de terugweg (voedsel)producten uit de regio mee te nemen naar de stad.

31 Markthal Amersfoort Een nieuwe markthal met regionaal voedsel
voor de stad. Stadslocatie zoeken en sociaal businessmodel ontwikkelen voor markthal: consumenten, groothandel, voedselverwerking, educatie, sociale participatie, workshops, duurzaam transport.

32 Smaak van de Streekmarkt
Proef, kijk, koop, geniet en ervaar 4 x per jaar van streekproducten en het verhaal van hun producenten. Het gebruiken van de markt om (stads)landbouw-initiatieven in Amersfoort en directe omgeving een platform te geven voor onderlinge samenwerking, promotie en bewustwording van regionaal voedsel.

33 StreekChef Koken met biologische,
seizoensgebonden en lokale producten op bijzondere locaties. Het ontwikkelen van een rendabel businessplan voor het organiseren van kookwedstrijden, workshops en pop-up keukens.

34 Label voor ambachtelijke winkels
Door lokaal samen te werken, op basis van pure vakkennis, mooie lokale voedselproducten aanbieden. Beeldmerk en platform ontwikkelen voor Amersfoortse ambachtelijke voedselondernemers die door samen te werken producten van elkaar afnemen en de lokale economie versterken.

35 Streektafel Streektafel wil duurzaamheid dichtbij
brengen door samen met streekgenoten - bewoners, scholen en ondernemers - lokaal voedsel te beleven en ervan te leren en te genieten. Het organiseren van streekmarkten op scholen samen met streekproducenten en kinderen. Buurtbewoners en ouders kopen op de markt alles wat dichtbij, puur, gezond en lekker is.

36 EEM op de markt De markt: van oudsher dé plek voor ontmoeting, het vinden van een juiste partner en handje klap! Voedselnetwerk EEM is aanwezig op de Smaak van de Streekmarkt om met het publiek over voedsel te praten, mee te denken met initiatieven en te verbinden.

37 Kennis delen Met EEM deelnemen aan het landelijke Stedennetwerk Stadslandbouw voor gemeenten en aan het landelijke platform voor lokale voedselnetwerken: ‘de Eetbaren’. Uitwisselen van ervaring en kennis, delen van ideeën en lobby richting Rijksoverheid.

38 A never ending story, or…
Cor Holtackers

39 Hoe nu verder… Hoe kunnen we regionaal voedsel opschalen?
Interactie met regio stakeholders (waar voedsel vandaan komt!) Hoe houden we ons voedselnetwerk vitaal? Lokaal actieplan uitvoeren Actieve voedselmakelaars Laat zien wat er al bereikt is Werk samen met alle relevante stakeholders in je stad

40 Hoe nu verder… Hoe bereiken we meer burgers?
Continue informatie/educatie beschikbaar gericht op diverse doelgroepen Aansprekende acties Hoe gaan we van duurzaam regionaal voedsel meer ‘inbedden’? Opnemen in andere duurzaamheidsprogramma’s Masterplan maken Meerwaarde laten zien op andere vlakken: sociaal, economie, gezondheid

41 Hoe nu verder… Hoe maken we waarden van regionaal voedsel meetbaar?
Samenwerken met kennisinstellingen ‘Who feeds Bristol’ rapport voor je eigen regio Hoe houden we voedsel op de agenda van de stad? Jaarlijks event waarbij alle initiatieven aanwezig zijn Voedselraad met vertegenwoordigers van burgers, bedrijven, gemeente en politiek Laat zien nationale en internationale ontwikkelingen zien

42 Welke rol heeft de gemeente…

43 Menno Tigelaar Wethouder Stedelijk Beheer, Werk en Inkomen, Milieu en Grondstoffenbeleid, Handhaving en Dienstverlening/ICT

44 Agenda Stadslandbouw

45 Workshops Gezondheid: Kloosterkamer 2
Economie & Duurzaamheid: Singelzaal Sociale cohesie: Rotisserie Rol van de gemeente: Tuinkamer Ronde 1: uur tot uur Ronde 2: 15:25 uur tot 16:10 uur

46 Welke inzichten zijn er verkregen…

47 Inzichten vanuit Urbact
Sustainable food related entrepreneurship Food literacy and resilience Provide greater visibility for such local food production initiatives, through events, signs, land made available in public areas, mapping; Generate opportunities for stakeholders likely to take part in work on sustainable urban food to meet and liaise. Give preference to open events where unusual suspects are likely to come rather than closed meetings where only official representatives are invited; Stimulate match-making and collaboration between emerging food delivery models in order to promote synergies and optimization of the local logistics. Promote the practice of growing food within the population supporting access to land (through development of community gardens, promotion of private garden sharing, etc.) and gardening capacity building (through the organisation of collective teaching sessions, training of coaches, gardening help-desk and online information support, etc. Encourage public (and private) procurers to include sustainability criteria in their food procurement contracts; Facilitate access to land for low-income populations and encourage self-production of food both as a means to tackle difficult economic situations and to recover self- esteem and develop entrepreneurship;

48 Inzichten vanuit Urbact
Food governance and the city agenda Handbook Investigate each part of the municipal administration dealing directly or indirectly with food. Create occasions for them to meet, exchange on mutual concerns and possible synergies; cross-link policies and policy objectives; Make an inventory of all local initiatives, projects, activities, businesses, etc. involved or potentially interested, directly or indirectly in sustainable food, map them on the territory and provide them with opportunities to interact and exchange; Use identified strengths and weaknesses as themes for public action campaigns; build action focussed partnerships, e.g. to reduce food waste, or to support local farms and local markets;

49 Vandaag verkregen inzichten
Echt eten & … … gezondheid … sociale cohesie in wijken … duurzaamheid & economie … samenwerking


Download ppt "Mini Symposium, 19 februari 2015"

Verwante presentaties


Ads door Google