De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cambodja Angelique Smit

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cambodja Angelique Smit"— Transcript van de presentatie:

1 Cambodja Angelique Smit
Ideas at Work Cambodja Angelique Smit oprichter & directeur Chom Reap Sour, of Goedemorgen in het Nederlands De Verenigde Naties Millennium Doelstellingen, waaraan alle landen bijdragen, heeft een specifieke doelstelling voor water. Doel 7 zegt in 2015 “een 50% reductie van mensen zonder duurzame toegang tot water” te willen zien. Ik ben blij te zeggen dat wij een contributie maken aan deze doelstelling: Bijna 1800 waterpompen in 151 dorpen in dagelijks gebruik door bijna 50,000 mensen in Cambodja. We willen doorgroeien, we moeten doorgroeien, om deze doelstelling te behalen. Daarom roepen we u op deel te nemen aan deze uitdaging waarvoor we $200,000 nodig hebben om het distributie kanaal van deze producten financieel onafhankelijk te maken. Mijn naam is Angelique Smit en ik ben Ideas at Work’s directeur. Geregistreerd in Nederland (KvK) en Cambodja (ministry of interior & ministry of industry, mines & energy)

2 Cambodja BNP US$ 2000/pp -- 36% onder $1,25/dag
Cambodja is ingesloten tussen Thailand, Laos en Vietnam, met de grote Mekong Rivier van noord naar zuid. De meeste mensen kennen Cambodja van de vreselijke verhalen gedurende de Rode Khmer regime. Zelfs na bijna 10 jaar vrede zijn de gevolgen daarvan voor Cambodjanen nog dagelijks merkbaar. BNP US$ 2000/pp -- 36% onder $1,25/dag 14.4 miljoen inwoners, 80% woont op het platteland 24 provincies, 181 regios, dorpen 3 miljoen waterputten (volgens regerings statestieken), naar schatting 5% heeft een pomp waarvan 30% kapot is. Platteland gebruikt hout om te koken, kerosine voor licht en auto accus’s voor electriciteit; milieu- en gebruikersonvriendelijk.

3 Eerste stappen 2001-2009: (fulltime) wonen in Cambodja
2002: support aan kindertehuis 2005: start NGO/Stichting IaW Doel 1: nieuwe water en sanitatie technologieën introduceren in Cambodja Doel 2: fondsenwerven/laten verdubbelen (ook voor kindertehuis) 2006: winnaar Wereldbank innovatieprijs → waterpompfabriek start : waterpompfabriek richting winstgevendheid (en het kindertehuis meelaten delen in winst)

4 Platteland Cambodja Zie hier het platteland van Cambodja; rijstveld, palmboom, rijstveld, palmboom, stoffige wegen en weinig verkeer. 80% van de Cambodjanen woont zoals de fotos hierboven laten zien. Cambodja is een arm land maar ikzelf ben erg onder de indruk van de vriendelijke mensen hier.

5 De Ideas at Work - aanpak
Lokaal verantwoord ondernemerschap: - stapje voor stapje van NGO naar geregistreerde business - personeel in business-mode brengen - accepteren dat personeel fouten maakt - balans in people, planet, profit-principle Tijd en focus committment: groot Van volledige afhankelijk van donor/eigen geld naar financiële zelfstandigheid: Exit strategie ontwikkelen: in 2012 financieel op eigen benen staan

6 Vragen vooraf stellen Wat is ons doel? Wanneer behalen we ons doel?
Hoeveel tijd kunnen/willen we in de organisatie steken? Kunnen we de pomp maken in bestaande werkplaatsen? Wat voor medewerkers hebben we nodig en wat is hun verwachting? Welke lokale netwerken/structuren zijn actief? Hoe zit het met de Cambodjaanse wetgeving?

7 Touw Waterpomp Een goedkope, eenvoudige maar sterkte handwaterpomp
2000 jaar oude technologie, in een nieuwe jasje 90% minder bacteriën in putwater door onze pomp 50% tijdwinst op waterhaalwerk Extra economische activiteiten (groentetuin, extra dieren) Makkelijk te zelf te onderhouden, eenvoudige techniek Reserveonderdelen aanwezig in elke markt Hier komt IaW’s touwpomp in zicht! Een technologie van 2000 jaar oud geïmporteerd vanuit China. In de jaren 90 heeft een Nicaraguaanse organisatie het idee gemoderniseerd en onze ontwikkelaars hebben het “gecambodjaniseerd”. Onze pomp is gemaakt van onderdelen die op elke markt in Cambodja te vinden zijn. Dit heeft het reserve-onderdelen–distributiekanaal probleem opgelost; iets waar bijna alle geïmporteerde waterpompen mee te kampen hebben. Je draait aan het handvat, het wiel draait en het touw beweegt. Om de meter zit een knoop (piston) waarachter het water blijft hangen en naarboven gebracht wordt. Het kost Srey Mom niet veel kracht om 50 liter schoon water per minuut omhoog te pompen; echt schoon water zonder zand of modder. Het bespaart haar zoveel tijd dat ze niet meer te laat op school gekomen is.

8 Srey Mom Water collectie tijdsduur: 1 uur ‘smorgens 1 uur ‘smiddags
Dit is Srey Mom, een 16-jarige meisje uit Pursat Village. Elke dag staat ze op als de zon opkomt, rond 6 uur ‘s morgens, om het water wat de familie nodig heeft voor die morgen te halen. De 2de foto laat haar huis zien en de 3de haar broertje, die duidelijk een wasbeurt nodig heeft. De laatste foto is het plaatstelijke winkeltje. Srey Mom woont in een huis met zeven anderen, sinds oma er ook is bij komen wonen. Het kost haar bijna een uur om voldoende schoon water naar boven te krijgen voor iedereen. Als ze klaar is heeft haar moeder rijstpap klaar. Srey Mom zit in klas 11 en ze vindt school geweldig maar is vaak te laat omdat school om 7 uur begint. Haar ouders verbouwen rijst en hebben een paar koeien. Het gemiddelde inkomen is rond de US$85/maand. Na school helpt Srey Mom haar moeder met het bewateren van de groenten. Daar zijn 22 emmers water voor nodig.

9 ROVAI Rope Pump (IaW-Cambodia)
Waterpomp keuzes 500 Afridev (India) 300 Prijs (US$) Diesel Pump (China) 100 ROVAI Rope Pump (IaW-Cambodia) Hoe zit het met de concurrentie? 3 types manuele waterpompen zijn goed gekeurd door de Cambodjaanse regering maar 2 worden in de practijk gebruikt (VN6 en Afridev). Ook een diesel pomp (irrigatie) kan concurrentie zijn; maar allen missen de flexibiliteit van de touwpomp. Alle concurrerende pompen zijn geïmporteerd en met uitzondering van de Vietnamese VN6, hebben ze allemaal reserve-onderdeel problemen. De VN6 gaat niet dieper dan zo’n 6 meter terwijl het gemiddelde grondwaterniveau op 8 meter zit. Geen van de concurrerende pompen worden met een microkrediet lening aangeboden. Onze touwpomp heeft qua prijs een plek tussen de Tara pomp en de dieselpomp maar is veel flexibler dan enige andere pomp. Tara (India) 50 VN6(Vietnam) 10 20 60 80 Diepte van waterput (m)

10 “ROVAI” IaWs Waterpomp fabriek
Nadat in 2006 we de WereldBank Global Innovatie prijs hadden gewoonen is de waterpomp fabriek van start gegaan. 25% van personeel is gehandicapt en ondertussen wordt de fabriek kompleet door Cambodjanen gerund

11 Info fabriek 7 techneuten, 1 manager 1 general manager, 1 assistent

12 Info fabriek Kosten fabriek US$106,000 (2010)
Revenu fabriek US$108,000 (2010) 12% meer pompen in 2010 tav 2009 20% meer $ in 2010 tav 2009 Totale kosten IaW $135,000 2012 break-evenpunt Meedelen van kindertehuis in profits Personeel meedelen in profits

13 Van fabriek naar dorp ↓ de uitdaging is
Fabriek 100% zelfstandig: onder Cambodjaans management (januari 2009) ↓ de uitdaging is 1. Verkoop promotie in dorpen 11. → nodig: demonstratie pompen want Seeing and feeling is believing 2. Top management in fabriek

14 IaWs pompen Wanneer ik flexibel zeg, dan bedoel ik flexibel.
Flexibel in diepte: 1 tot 50meter; in diameter 9 cm tot 120 cm en in positie: vertikaal en diagonaal. Voor 20 families

15 IaWs waterfilter Solar producten
IaW levert ook waterfilters; keramische water filters Alhoewel de pomp het water 90% bacterie vrij maakt kan drinkwater kwaliteit niet gegarendeerd worden. Daar zijn filters voor nodig. De kosten zijn rond de $10/filter die 2 jaar is te gebruiken.

16 Ideas at Work Resultaat sinds 2006: 14 werknemers
> 3000 betaalde waterpompen geïnstalleerd in 15 provincies. > 200,000 mensen toegang tot schoner water 25% van financieel break-evenpunt 75% onafhankelijkheid van expats Toen ik in 2001 naar Cambodja kwam vanwege mijn partner’s werkcontract was het nooit de bedoeling langer dan 2 jaar te blijven; dat is 6 jaar geleden. Ik kwam met ontwikkelingswerk in aanraking, leerde veel, en zag een gat tussen nieuwe ontwikkelde producten en de toegang tot die producten voor gewone Cambodjanen. Om dat “gat” aan te pakken heb ik in 2005 Ideas at Work opgericht. Een sociaal bedrijf/NGO met een focus op water en sanitatie producten. Ik ga laten zien dat het opzetten van een vernieuwend distributiekanaal met links naar microkrediet-netwerken verzekert dat innovatieve producten echt de mensen bereiken.

17 Arkun Tjeran Bedankt


Download ppt "Cambodja Angelique Smit"

Verwante presentaties


Ads door Google