De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27."— Transcript van de presentatie:

1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27 november 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

2 Barometer van de voedselveiligheid Oorsprong van het eigen initiatief dossier van het Sci Com: –Vraag gesteld door het Ra Com –Business plan van de GB Doelstellingen: –Vastleggen hoe een barometer van de voedselveiligheid kan worden ontwikkeld –Nastreven van heldere visualisatie en communicatie –Nagaan evolutie van voedselveiligheid (in 2010: 10 jaar FAVV) Stand van zaken –WG: Sci Com, DG’s FAVV, Ra Com, Univ. Wageningen –2 vergaderingen

3 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Barometer van de voedselveiligheid Scope –Voedselveiligheid (minder focus op sanitaire status van plant & dier) Barometer –Te ontwikkelen aan de hand van indicatoren (= eenvoudig meetbare parameters of variabelen die informatie geven over een breed toepassingsveld)

4 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Barometer van de voedselveiligheid Barometer –Gebaseerd op “Pressure-State-Response” model beschreven door OESO –van toepassing in milieu en gezondheidszorg (vb.: interfederale armoedebarometer: www.mi- is.be/themes/poverty/armoedebeleid/content/ABM %20pano%20NL6%20def%20(2).pdf )www.mi- is.be/themes/poverty/armoedebeleid/content/ABM %20pano%20NL6%20def%20(2).pdf

5 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Barometer van de voedselveiligheid ‘Pressure’ –verwijst naar de activiteiten van de mens en zijn ext. omgevingsfactoren die een invloed hebben op de toestand van de veiligheid van de voedselketen (= duiding barometer !) ‘State’ –verwijst naar de huidige toestand van de veiligheid van de voedselketen ‘Response’ –verwijst naar het beleid en de acties die België ondernomen heeft of zal ondernemen om de veiligheid van de voedselketen te verbeteren (correctieve en preventieve maatregelen)

6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Barometer van de voedselveiligheid Definitie van Indicatoren -mbt. generieke activiteiten van het FAVV (zoals vermeld in het activiteitenverslag) Beschouwen van volgende activiteiten: 1. Controle van het systeem (voedselketen) 2. Analyses van producten 3. Notificaties 4. Crisisbeheer (inclusief traceerbaarheid) 5. Bioveiligheid (dier- en plantenziekten) 6. Communicatie 7. Internationale relaties 8. (passieve) surveillance & foodborne outbreaks (= niveau volksgezondheid)

7 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Barometer van de voedselveiligheid Mbt tot ‘State’ en ‘Response’ voor elk van de indicatoren bepalen: –hoe meten? –wat meten? Verdere planning: – WG september: concreet voorstel van indicatoren uitwerken –Workshop (27/11/09)

8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Workshop: 27/11/09 Voormiddag: spreekbeurten –Definitie en terminologie van kritische performantie indicatoren –Generieke performantie indicatoren voor voedselveiligheid (door Sci Com) –Performantie indicatoren voor voedselveiligheid toegepast door de sectoren (door Ra Com) –Self assessment tool ontwikkeld voor de bedrijven werkzaam in de voedselketen (UGent) Namiddag: opsplitsen in groepen en discussie over de indicatoren en het voorstel van Sci Com Besluit


Download ppt "Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27."

Verwante presentaties


Ads door Google