De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Communicatie met ouders

Verwante presentaties


Presentatie over: "Communicatie met ouders"— Transcript van de presentatie:

1 Communicatie met ouders
Ouders en HGW Leerling Ouders School Enkele aandachtspunten Gerard Gerritse en Thijs Frenken Advies en Ondersteuning SWV Utrecht PO

2 HGW uitgangspunten in de oudercommunicatie
- - Centraal staat wat heeft het kind nodig. - Het kind, zijn groep, de leerkracht , de school, de omgeving en de ouders zijn belangrijk in een plan. - De leerkracht stemt af op het kind (maatwerk). - Mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden. - Samen naar oplossingen zoeken. - Doelgericht met het kind aan de slag. - De manier van werken is voor de ouders duidelijk.

3 Wat betekent dit in de praktijk?
- - Ouders zijn welkom op school Gesprekken zijn op korte termijn te regelen. We begrijpen elkaar zonder oordeel of meteen weerwoord. Leerkracht en IB-er doen wat ze beloven. Verantwoordelijkheden zijn duidelijk. Zorg in een vroeg stadium delen. Met elkaar in gesprek.

4 Kansen / knelpunten: - Verbondenheid - Kwetsbaarheid - Bescheidenheid
- Vertrouwen - Identificatie - Privacy - Gelijkwaardigheid

5 Informatiestromen Verhalen van kinderen
Ouders spreken met andere ouders Gesprekken van ouders met hun kinderen Contact ouders-leerkracht

6 Achtergronden Hoe is/zijn de:
Wat is de culturele achtergrond van de ouders? Wat is de sociale achtergrond van de ouders? Hoe is/zijn de: - Betrokkenheid van de ouders bij de school. - De supervisie door ouders. - De verwachtingen van ouders. - De opvoedingsstijl.

7 Wat willen ouders - Ouders willen trots zijn op hun kind.
- Zij willen graag goed nieuws horen over hun kind. - Zij willen een goede toekomst voor hun kind. - Zij willen het idee hebben goede opvoeders te zijn. - Zij willen niet alleen deelgenoot zijn van de problemen, maar vooral van de oplossingen betreffende hun kind.

8 Saldo opbouwen - Ken minstens 3 positieve eigenschappen van het kind.
- Toon belangstelling in de thuissituatie, de sport, de hobby van het kind. - Bel ook op wanneer het goed gaat. - Ga op huisbezoek. - Loop mee naar buiten, zoek ouders op en noem wat het kind goed heeft gedaan.

9 Het moeilijke gesprek Voorbereiden: Neem jezelf serieus
Nodig zelf de ouders uit. Zorg voor een goede ruimte zonder gestoord te kunnen worden. Heb relevante documenten paraat (maar ook bv koffie/thee) Ken positieve kenmerken van het kind. Maak een rolverdeling (gespreksleider, notulist) Welk doel wil je bereiken? Bespreek de strategie.

10 Het gesprek zelf: Benoem meteen de reden van het gesprek
Kies het kanaal ZORG ( ipv LAST) Maak een agenda: wat moet er in het gesprek zitten om het voor iedereen een nuttig gesprek te laten zijn? Spreek een eindtijd af. Probeer gedrag en persoon te scheiden. Stel verhelderingsvragen ( succesjes, lastige momenten) Zorg voor grounding (afstemming), laten merken dat je de ander begrijpt) Geef erkenning en zoek naar goede intenties bij de ander. Vermijd een welles-nietes sfeer. Maak ROT opmerkingen Wat zouden wij/jullie anders willen? Wat kunnen wij/jullie hieraan bijdragen? Wie gaat wat doen? Herhaal afspraken, zet ze op papier en plan een vervolg.

11 Hoe of waarin kan de AO-er het verschil maken in de communicatie tussen ouders en school?


Download ppt "Communicatie met ouders"

Verwante presentaties


Ads door Google