De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leerling Ouders School Communicatie met ouders Gerard Gerritse en Thijs Frenken Advies en Ondersteuning SWV Utrecht PO Ouders en HGW Enkele aandachtspunten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leerling Ouders School Communicatie met ouders Gerard Gerritse en Thijs Frenken Advies en Ondersteuning SWV Utrecht PO Ouders en HGW Enkele aandachtspunten."— Transcript van de presentatie:

1 Leerling Ouders School Communicatie met ouders Gerard Gerritse en Thijs Frenken Advies en Ondersteuning SWV Utrecht PO Ouders en HGW Enkele aandachtspunten

2 - HGW uitgangspunten in de oudercommunicatie - Centraal staat wat heeft het kind nodig. - Het kind, zijn groep, de leerkracht, de school, de omgeving en de ouders zijn belangrijk in een plan. - De leerkracht stemt af op het kind (maatwerk). - Mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden. - Samen naar oplossingen zoeken. - Doelgericht met het kind aan de slag. - De manier van werken is voor de ouders duidelijk.

3 - Wat betekent dit in de praktijk? - Ouders zijn welkom op school -Gesprekken zijn op korte termijn te regelen. -We begrijpen elkaar zonder oordeel of meteen weerwoord. -Leerkracht en IB-er doen wat ze beloven. -Verantwoordelijkheden zijn duidelijk. -Zorg in een vroeg stadium delen. -Met elkaar in gesprek.

4 Kansen / knelpunten: - Verbondenheid - Kwetsbaarheid - Bescheidenheid - Vertrouwen - Identificatie - Privacy - Gelijkwaardigheid

5 Informatiestromen Verhalen van kinderen Ouders spreken met andere ouders Gesprekken van ouders met hun kinderen Contact ouders-leerkracht

6 Achtergronden Wat is de culturele achtergrond van de ouders? Wat is de sociale achtergrond van de ouders? Hoe is/zijn de: - Betrokkenheid van de ouders bij de school. - De supervisie door ouders. - De verwachtingen van ouders. - De opvoedingsstijl.

7 Wat willen ouders - Ouders willen trots zijn op hun kind. - Zij willen graag goed nieuws horen over hun kind. - Zij willen een goede toekomst voor hun kind. - Zij willen het idee hebben goede opvoeders te zijn. - Zij willen niet alleen deelgenoot zijn van de problemen, maar vooral van de oplossingen betreffende hun kind.

8 Saldo opbouwen - Ken minstens 3 positieve eigenschappen van het kind. - Toon belangstelling in de thuissituatie, de sport, de hobby van het kind. - Bel ook op wanneer het goed gaat. - Ga op huisbezoek. - Loop mee naar buiten, zoek ouders op en noem wat het kind goed heeft gedaan.

9 Het moeilijke gesprek Voorbereiden: Neem jezelf serieus Nodig zelf de ouders uit. Zorg voor een goede ruimte zonder gestoord te kunnen worden. Heb relevante documenten paraat (maar ook bv koffie/thee) Ken positieve kenmerken van het kind. Maak een rolverdeling (gespreksleider, notulist) Welk doel wil je bereiken? Bespreek de strategie.

10 Het gesprek zelf: Benoem meteen de reden van het gesprek Kies het kanaal ZORG ( ipv LAST) Maak een agenda: wat moet er in het gesprek zitten om het voor iedereen een nuttig gesprek te laten zijn? Spreek een eindtijd af. Probeer gedrag en persoon te scheiden. Stel verhelderingsvragen ( succesjes, lastige momenten) Zorg voor grounding (afstemming), laten merken dat je de ander begrijpt) Geef erkenning en zoek naar goede intenties bij de ander. Vermijd een welles-nietes sfeer. Maak ROT opmerkingen Wat zouden wij/jullie anders willen? Wat kunnen wij/jullie hieraan bijdragen? Wie gaat wat doen? Herhaal afspraken, zet ze op papier en plan een vervolg.

11 Hoe of waarin kan de AO-er het verschil maken in de communicatie tussen ouders en school?


Download ppt "Leerling Ouders School Communicatie met ouders Gerard Gerritse en Thijs Frenken Advies en Ondersteuning SWV Utrecht PO Ouders en HGW Enkele aandachtspunten."

Verwante presentaties


Ads door Google