De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vijf oefencasus dermatologie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vijf oefencasus dermatologie"— Transcript van de presentatie:

1 Vijf oefencasus dermatologie
De anamnestische gegevens bij deze casus zijn fictief, maar passen binnen het kader van een leercasus. Het beeldmateriaal is afkomstig uit de beelddatabank van de afdeling Huidziekten van het LUMC in Leiden en kan worden gebruikt voor andere publicaties en leerdoeleinden. Nicole Kukutsch

2 Casus 1 Man, 54 jaar, de voorgeschiedenis vermeldt een melanoom op de schouder links 2 jaar geleden (groene pijl bij litteken), geen huidkanker in de familie, vroeger veel verbrandt. Drie maanden geleden heeft hij deze asymptomatische laesie bij de zwarte pijl ontdekt.

3 Casus 1 Macroscopische opname van de laesie

4 Casus 1 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig?

5 Casus 1 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig? Antwoord: Nee.

6 Casus 1 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw diagnose? En welke dermatoscopische kenmerken pleiten daarvoor?

7 Casus 1 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw diagnose? En welke dermatoscopische kenmerken pleiten daarvoor? Antwoord: Verruca seborhhoica. Pseudohoorncysten (blauwe pijl), pseudofolliculaire openingen (groene pijl), gelei-achtige begrenzing (gele pijl), haarspeltvaatjes (witte pijl).

8 Casus 2 Man, 42 jaar, blanco voorgeschiedenis en familieanamnese. Zes maanden geleden is zijn partner een nieuwe laesie opgevallen (zwarte pijl), geeft geen klachten.

9 Casus 2 Macroscopische opname van de laesie

10 Casus 2 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig?

11 Casus 2 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig? Antwoord: Ja, centraal zijn globules te zien en in de periferie pigmentnetwerk.

12 Casus 2 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw score volgens de 7-punts-checklist?

13 Casus 2 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw score volgens de 7 punt checklist? Antwoord: Er kunnen geen punten worden gescoord, de laesie is volgens de checklist niet verdacht. Maar opletten: deze uitkomst is een aanvulling op uw klinische indruk! Blijft de klinische verdenking op een melanoom bestaan moet de laesie alsnog verwijderd worden. Bij deze casus pleit ook het klinische beeld voor een benigne naevus naevocellularis. Gezien het ontstaan op volwassen leeftijd zou u de patiënt kunnen aanraden om de laesie te vervolgen en bij verandering terug te komen.

14 Casus 3 Man, 58 jaar, voorgeschiedenis en familieanamnese blanco, heeft meer dan 100 banale naevi. Een plek is in de loop van het afgelopen jaar iets lichter geworden en van vorm veranderd, maar geeft geen klachten.

15 Casus 3 Macroscopische opname van de laesie

16 Casus 3 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig?

17 Casus 3 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig? Antwoord: Ja. Bij de groene pijl is een discreet pigmentnetwerk te zien en bij de blauwe pijl streaks.

18 Casus 3 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw score volgens de 7-punts-checklist?

19 Casus 3 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw score volgens de 7-punts-checklist? Antwoord: De volgende items kunnen worden gescored: blauw-witte waas - 2 punten (prominent bijna over de gehele laesie aanwezig), streaks aan de buiten rand – 1 punt (blauwe pijltjes), onregelmatige dots en globules – 1 punt (gele pijltjes), (regressiepatroon – 1 punt, het is op de opname niet goed te zien of de witte littekenachtige gebieden ook lichter zijn dan de omgevende huid. Zo ja, dan zouden zij pleiten voor een regressiegebied.) Totale score: 4 punten. Vanaf een som van 3 punten is een laesie verdacht voor melanoom. Ook klinisch is deze laesie verdacht mede omdat zij ook nog een ‘ugly duckling‘ is. Histopathologisch onderzoek toonde een superficieel spreidend melanoom.

20 Casus 4 Vrouw, 31 jaar, blanco voorgeschiedenis en familieanamnese. Sinds 2 maanden symptoomloos wratje op het onderbeen.

21 Casus 4 Macroscopische opname van de laesie

22 Casus 4 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig?

23 Casus 4 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig? Antwoord: Ja, er zijn gegroepeerde globules aanwezig (groene pijl).

24 Casus 4 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw score volgens de 7-punts-checklist?

25 Casus 4 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw score volgens de 7-punts-checklist? Antwoord: De volgende items kunnen worden gescored: blauw-witte waas - 2 punten (prominent bijna over de gehele laesie aanwezig) en onregelmatige dots en globules – 1 punt (groene pijltjes). Totale score: 3 punten. Vanaf een som van 3 punten is een laesie verdacht voor melanoom. Histopathologisch onderzoek toonde een nodulair melanoom. Klinisch kunnen nodulaire melanomen lastig te herkennen zijn omdat zij vaak symmetrisch en voor het blote oog éénkleurig kunnen zijn.

26 Bestudeer voor de volgende casus de podcast op YouTube
Non melanocytic lesions (1/2) – prof. R.P. Braun, Zürich. Deze podcast is ook te vinden via

27 Casus 5 Vrouw, 78 jaar, zonaanbidster, bekend met aktinische keratosen, enkele atypische naevi, familieanamnese negatief voor huidkanker. Zij wil een keer de huid door u laten controleren, zij vindt het zelf te lastig, u valt onder ander een laesie (zwarte pijl) op de onderrug op.

28 Casus 5 Macroscopische opname van de laesie

29 Casus 5 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig?

30 Casus 5 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag A: Zijn er melanocytaire kenmerken aanwezig? Antwoord: Nee. Hoewel de ronde structuren op globules lijken zijn deze te variabel van vorm.

31 Casus 5 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw diagnose? En welke dermatoscopische kenmerken pleiten daarvoor?

32 Casus 5 Dermatoscopische opname van de laesie Vraag B: Wat is uw diagnose? En welke dermatoscopische kenmerken pleiten daarvoor? Antwoord: Gepigmenteerd basaalcelcarcinoom. De vertakkende vaatjes (blaue pijl) en de leisteengrijze ovoide structuren/globules pleiten voor deze diagnose.


Download ppt "Vijf oefencasus dermatologie"

Verwante presentaties


Ads door Google