De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Montmartre Montmartre is een wijk van Parijs. Met deze powerpoint kun je veel over die interessante wijk te weten komen. (1 havo/vwo)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Montmartre Montmartre is een wijk van Parijs. Met deze powerpoint kun je veel over die interessante wijk te weten komen. (1 havo/vwo)"— Transcript van de presentatie:

1 Montmartre Montmartre is een wijk van Parijs. Met deze powerpoint kun je veel over die interessante wijk te weten komen. (1 havo/vwo)

2 Montmartre ligt in het noordelijk deel van het centrum van Parijs.
Waar ligt Montmartre? Montmartre ligt in het noordelijk deel van het centrum van Parijs.

3 Welk treinstation ligt het dichtst in de buurt van Montmartre?
Afbeelding: Gare de Lyon Gare de Lille Gare du Nord Orly

4 Désolé, probeer het opnieuw.

5 Prima. Klik op het icoontje om verder te gaan.

6 Montmartre Montmartre is een hoge heuvel en een wijk in Parijs, gelegen in het 18e arrondissement. Als men het over de heuvel heeft, wordt er vaak gesproken over la Butte Montmartre. De heuvel is zo'n 134 meter hoog. Montmartre is voor toeristen een van de bekendste plekken van Parijs. Boven op Montmartre is er een mooi uitzicht op de stad. De wijk heeft vele en vaak steile trappen. De langste is die naar de Sacré-Cœur: 222 treden. Oorspronkelijk was Montmartre een dorp op een heuvel buiten Parijs. In de 19e eeuw werd het ingelijfd door de stad Parijs. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Mons Martis ("Marsberg"), omdat er in de Romeinse tijd een aan Mars gewijde tempel stond. (bron: wikipedia) Foto:

7 Bekijk het filmpje en beantwoord de vragen op de volgende pagina’s.
Werkt het filmpje niet, gebruik dan deze link.

8 Wat voor karakter heeft de wijk?
Zakelijk centrum Diplomatenwijk met ambassades Universiteit Kunstenaarswijk

9 Désolé, probeer het opnieuw.

10 Goed geantwoord! Tijdens de tweede helft van de 18e eeuw begonnen steeds meer kunstenaars zich in Montmartre te vestigen, aangetrokken door de lage huurprijzen. Pissarro en Jongkind waren de eersten die hier kwamen wonen. Ze werden gevolgd door grote namen zoals Henri Matisse, Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir en Pablo Picasso. Ook Salvador Dali en Vincent van Gogh werkten en leefden hier. Op de Place du Tertre, bovenop de heuvel, worden speciaal voor toeristen gemaakte schilderijen verkocht.

11 Groen veldje Wat is het groene veldje dat je zag? Wijngaard
Voetbalveld Uitlaatplek voor honden Park

12 Désolé, probeer het opnieuw.

13 Goed geantwoord! Aan de noordkant van de heuvel bevindt zich de wijngaard ‘Le Clos de Montmartre’. Het is de enige wijngaard binnen de stadsgrenzen van Parijs. De wijngaard is gesticht in 1932 en brengt jaarlijks 500 liter wijn op. In de tweede week van oktober worden de flessen verkocht voor het goede doel tijdens het ‘fête des vendanges’.

14 Een witte kerk Hoe heet de witte kerk boven op de heuvel van Montmartre? Notre Dame Sacré-Coeur Sainte Chapelle Hôtel des Invalides

15 Désolé, probeer het opnieuw.

16 La basilique du Sacré-Coeur
Goed geantwoord! De eerste steen werd in 1875 gelegd, de bouw duurde tot De architect van de oorspronkelijke plannen was Paul Abadie. Toen deze in 1884 stierf, was de immense fundering al gereed. Het werk werd voortgezet door architect Lucien Magne, die de 84 meter hoge klokkentoren toevoegde. De klok weegt 19 ton en is een van de grootste en zwaarste luidklokken ter wereld. Er waren 28 paarden nodig om de kar met de klok tegen de Montmartreheuvel op te trekken. Er zijn verschillende bouwstijlen gebruikt, waaronder de Romaanse en de Byzantijnse bouwstijl. Als bouwmateriaal is travertijn gebruikt. Doordat dit voortdurend calcium uitstoot heeft de luchtvervuiling van Parijs weinig vat op het witte uiterlijk van de kerk. (bron: Wikipedia) Foto: P. Simons

17 Wat staat er op de tegeltjes?
Ik ben er voor jou Ik houd van jou Liefde brengt geluk Liefde overwint alles

18 Désolé, probeer het opnieuw.

19 Le mur de je t’aime Goed geantwoord! Op het plein ‘Place des Abesses’ bevindt zich een kunstwerk dat de ‘mur de je t’aime’ wordt genoemd. In 311 talen en dialecten vind je er de tekst ‘ik hou van jou’. In het Nederlands staat het echter verkeerd: ik houw van jou. Foto: P. Simons

20 Dit was je kennismaking met Montmartre!
Je bent klaar.


Download ppt "Montmartre Montmartre is een wijk van Parijs. Met deze powerpoint kun je veel over die interessante wijk te weten komen. (1 havo/vwo)"

Verwante presentaties


Ads door Google