De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dinosaurussen Monsters?.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dinosaurussen Monsters?."— Transcript van de presentatie:

1 Dinosaurussen Monsters?

2 Dino’s heel bekend De mensen gebruiken vaak de afkorting dino's. Eigenlijk zeg je dinosaurussen of dinosauriërs. De dinosaurussen leefden heel erg lang geleden, maar toch zijn ze heel bekend.

3 jaar geleden jaar geleden liepen er al dinosauriërs rond.

4 Klein en GROOT Je had dinosaurussen die niet groter dan een kip waren, maar sommige waren groter dan een huis. Die waren dan zo lang als een autobus.

5 Botten We weten er van alles vanaf, omdat we botten hebben gevonden.
Daaraan kun je zien, hoeveel spieren ze hadden en aan de tanden wat ze aten: Herbivoren of carnivoren.

6 Herbivoren Een herbivoor at groenvoer. Ze konden heeeeeeeel
groot worden.

7 Carnivoren Carnivoren aten vlees: dus herbivoren en andere carnivoren.

8 Bescherming Niet alle dino’s waren simpel op te eten:

9 Voortplanting Dinosauriërs legden eieren met een harde schil. Ze begroeven ze in het zand of lieten ze door de zon uitbroeden.

10 Leeftijd Dino’s Hoe groter de dino, hoe ouder hij werd.
De groten werden tot 200 jaar oud en de kleintjes van 25 tot 75 jaar. Ze hebben dit ontdekt met een microscoop. In de botten zitten een soort groeiringen net als in bomen.

11 Ook in Nederland fossiel gevonden
In Zuid Limburg is een mesosaurus gevonden:

12 Nog meer soorten: Allosaurus Pteranodon

13 Velociraptor

14 Ankylo- saurus

15 Parasaurolophus

16 Hoe komen ze aan de namen
Meestal Latijn of Grieks: a='zonder' acro='top' allo='verschillend, anders barry='zwaar' brachio='arm' brachy='kort' cephalo='hoofd' carno='vlees‘ cera='gehoornd' corytho='helm' derm='huid' di='twee' dino='verschrikkelijk' diplo='dubbel' docus='balk' hexo='zes' lepto='slank' lopho='kam' mega='enorm' micro,micra='klein' nyx/nychus='klauw' odon='tand' omni='alles' ophtalmos='oog' ornitho='vogel' pachy='dik' plateo='plat'

17 namen pod='voet' poly='veel' pro='voor' ptero='gevleugeld'
quadri='vier' raptor='dief‘ rhino='neus' saurus='reptiel' stego='pantser, plaat' tops='hoofd‘ tri='drie' tyranno='tiran, geweldenaar veloce='snel, snelheid' Voorbeelden Tyranosaurus="gewelddadige hagedis“ Apatosaurus="onverschillige hagedis“ Pachycephalosaurus="hagedis met een dik hoofd“ Triceratops="driehoornhoofd"

18 Uitgestorven Men denkt, dat ze zijn uitgestorven door een grote meteoorinslag.

19 Meteoor Stel dat een reusachtige meteoriet de aarde raakt. Dan zou door de kracht van de botsing waarschijnlijk miljoenen tonnen stofdeeltjes in de lucht terechtkomen. De klap zou zo hevig zijn dat er vulkaanuitbarstingen zouden optreden. Door de dichte wolk van rook en stof zou het zonlicht de aarde niet meer kunnen bereiken en als gevolg daarvan zouden vrijwel alle bomen en planten sterven.

20 Andere ideeën Theorie 2 Aan het einde van het tijdperk van de dinosaurussen verschenen er nieuwe planten. Sommige wetenschappers menen dat de planteneters dit type planten niet konden verteren en daardoor uitstierven, maar deze theorie vindt weinig aanhang. Theorie 3 De mogelijkheid bestaat dat er door een onbekende ziekte een eind is gekomen aan het dinosaurussentijdperk. Die ziekte zou alleen de dinosaurussen dodelijk hebben getroffen. Door een snelle verspreiding zouden alle dinosaurussen in korte tijd dood zijn gegaan. Theorie 4 Er zijn aanwijzingen dat tegen het einde van 'Het Krijt',ongeveer 65 miljoen jaar geleden,er een verandering in het klimaat op aarde is opgetreden. Het werd kouder. De dinosaurussen, die gewend waren aan een warm klimaat,konden zich hier niet aan aanpassen en stierven van koude. Theorie 5 De zoogdieren die in het dinosauriêrstijdperk leefden,waren nog erg klein. Ze vormden dus geen bedreiging voor volwassen dinosauriërs. Maar die zoogdieren hebben misschien wel grote aantallen dinosauruseieren opgegeten. Daardoor werden er minder dinosaurussen geboren.


Download ppt "Dinosaurussen Monsters?."

Verwante presentaties


Ads door Google