Presentatie over: "spelregels zaalhockey"— Transcript van de presentatie:

2 onderwerpen Woord vooraf Belangrijkste verschillen zaal-veld
Belangrijkste regels Discussie a.d.h.v. voorbeelden Vragen vooral graag tussendoor

3 Woord vooraf Vragen mag (mits normaal) commentaar niet (helpt ook niet)

4 Seizoen 2014-2015 Nieuw  van 6 naar 5 spelers, senioren
Keeperswissel, maximaal 2X (bij uitzondering 3X) Bal tussen 2 sticks klem, vast zetten in de hoek  bully

5 belangrijkste verschillen zaal - veld
Aantal spelers in het veld totaal begeleiders Max 11 16 4 Max 6, senioren 5 12 Teveel spelers in het veld + vrije slag + strafcorner Spelen bal Slag, push, scoop Hoog, binnen grenzen Push ( max 50 cm zwaai) Niet, behalve bij doelpoging, opstuiteren bij stop, pass max. 10 cm. Tijd, stand Scheids Tijdwaarneming Afstanden Bij uit-, in-, vrije slag ‘23-meter’ Strafverzwaring, bal vooruit Achterbal 5 meter 23-meter 10meter Ca. 15 meter 3 meter Eigen helft Ca. 9 meter 5/10 minuten (scheids) 2/5 minuten (tijdwaarneming)

6 belangrijkste verschillen zaal - veld
Wel/niet Liggend spelen Stick afhouden ‘opdringen’ overtreding Ja N Alleen als wangedrag Nee, keeper wel in eigen cirkel als ook de bal in de cirkel is Nee, incl. tegen balk klemmen Idem + niet in blok spelen Strafcorner 1-5 spelers 5 meter van bal 0-4 spelers (keeper achter doellijn) andere zijde doel Wissel keeper Onbeperkt Tijdstop Max 2 (uitzondering 3) Geen tijdstop Keeper Volledig vliegend Helm, 23 meter Helm=23, heel veld Helm, eigen helft Met helm eigen helft, heel veld Wedstrijdduur 2X35 2X20 of 30 minuten Stick 737 gram Bal gram

7 belangrijkste regels Kleding, uniform Geen lange corner over de balk, tot max. 1 meter in het veld maar buiten de cirkel Niet slaan, niet liggend spelen 1 hand aan de grond, niet 2 Bully bij klemmen, vast zetten in de hoek Hard in blok spelen, door blok spelen Opzettelijk hoog spelen

8 belangrijkste regels Vrije slag, stil leggen op plek overtreding 3 meter regel bij vrije slag  eigen helft, de tegenstanders  aanvallende helft iedereen op 3 meter 3 meter uit de cirkel en of 3 meter spelen, dan pas cirkel in of via eigen speler / tegenstander de cirkel in of tegen de balk en dan cirkel in Bal terug leggen over middellijn heft 3 meter spelen regel niet op

9 belangrijkste regels Wat is precies 10 / 30 cm?  is het wel of niet een doelpoging  bal hoog spelen mag nooit, dus ook door aanvaller bij opstuiterende bal vlak voor doel  afketsen door verdedigers mag, mits niet gevaarlijk Niet door blok lopen (mn bij de balk, looplijn) Niet na draai richting tegenstander spelen