De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)"— Transcript van de presentatie:

1

2 Louis Paul Boon

3  Vlaamse schrijver

4 Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)

5 Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)  Mijn kleine oorlog (1946)

6 Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)  Mijn kleine oorlog (1946)  De Kapellekensbaan (1953)

7 Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)  Mijn kleine oorlog (1946)  De Kapellekensbaan (1953)  Pieter Daens (1971)

8 Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)  Mijn kleine oorlog (1946)  De Kapellekensbaan (1953)  Pieter Daens (1971)  Eten op zijn Vlaams (1972)

9

10  Frietjes  Frieten  Friet

11  Patat  Patat friet  (Patates) frites

12  Patat  Patat friet  (Patates) frites “Het is af te raden te benaming patat in Vlaanderen te gebruiken, dit zal mogelijk verwarring veroorzaken; patat betekent in Vlaanderen namelijk "aardappel".”

13 Stoverij met frietjes

14 Louis Paul Boon  Eten op zijn Vlaams (1972)

15 Louis Paul Boon  Eten op zijn Vlaams (1972) Over stoverij

16 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

17 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

18 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

19 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

20  ‘Gentse stoverij’  ‘Vlaamse stoofkarbonades’  ‘stoverij’ Louis Paul BoonOver stoverij

21  ‘Gentse stoverij’  ‘Vlaamse stoofkarbonades’  ‘stoverij’  Stoofvlees Louis Paul BoonOver stoverij

22  ‘Gentse stoverij’  ‘Vlaamse stoofkarbonades’  ‘stoverij’  Stoofvlees  Vlaamse karbonade Louis Paul BoonOver stoverij

23 Gentenaars hebben zich dit bij uitstek Vlaamse gerecht toegeëigend en het meteen ‘Gentse stoverij’ genoemd. In werkelijkheid is de officiële naam ervan ‘Vlaamse stoofkarbonades’. Maar laten wij hierover geen ruzie maken en het gewoon ‘stoverij’ noemen. Louis Paul BoonOver stoverij

24 dit bij uitstek Vlaamse gerecht of: dit Vlaamse gerecht bij uitstek = meer dan andere(n); buitengewoon  “Den Haag is de Nederlandse tramstad bij uitstek.”  “Het papier is bij uitstek geschikt voor portretwerk en natuuropnamen.”  “Creativiteit komt bij uitstek voor in het dagelijks leven.” Louis Paul BoonOver stoverij

25 Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

26 Louis Paul BoonOver stoverij Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan. noen =middaguur

27 Louis Paul BoonOver stoverij Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

28 Louis Paul BoonOver stoverij Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan.

29 Louis Paul BoonOver stoverij Dat was in de volksbuurten het eten voor de maandagnoen: stoverij met frieten. Want in de zondagavond was er teveel bier gezopen en op maandagnoen moest dan een stevige kost op tafel komen. Maak voor vanmiddag wat klaar dat kriebelt en bijt, zei vader dan. stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt

30 Louis Paul BoonOver stoverij stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt Voorbeelden?

31 Louis Paul BoonOver stoverij stevige kost = machtig voedsel, zeer voedzaam eten dat zwaar op de maag ligt Voorbeelden?  Spek met bonen  Witlof (witloof), ham, kaassaus (chicons in de hesp)

32 Louis Paul BoonOver stoverij Moeder liet dan een klont boter in de pan bruinen, sneed een dikke vaste ajuin en liet die eveneens bruinen. De geur hing meteen de hele keuken vol, zodat de achterdeur geopend werd en die al te bedwelmende geur naar buiten kon ontsnappen. van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

33 Louis Paul BoonOver stoverij Moeder liet dan een klont boter in de pan bruinen, sneed een dikke vaste ajuin en liet die eveneens bruinen. De geur hing meteen de hele keuken vol, zodat de achterdeur geopend werd en die al te bedwelmende geur naar buiten kon ontsnappen. van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

34 Louis Paul BoonOver stoverij Grootvader snoof die op en over het muurtje heen riep hij: Is ’t stoverij vanmiddag? En dan haastte hij zich naar de slager toe en wou eveneens stoofvlees. Een beetje van dit en een beetje van dat, zei hij daar. Want dat is het geheim van stoofkarbonaden, dat het niet allemaal karbonade hoeft te zijn. Een brokje vlees van dit en een stukje vlees van dat, en niet te vergeten: een paar brokjes lever en een stukgesneden niertje erbij.

35 Louis Paul BoonOver stoverij Moeder liet dit alles lang en zacht stoven, en dan besloeg ze op het laatste moment nog wat aardappelbloem in azijn, om dit aan de saus toe te voegen. Doch daar schudde grootvader meewarig het hoofd om. Dat is niet de ware stoverij, zei hij. in plaats van aardappelmeel nam hij een boterham, die hij flink met mosterd bestreek en gewoon met vlees liet meestoven. En als het vlees zowat halfgaar was, dan goot hij ook nog een flesje bier in de kastrol.

36 Louis Paul BoonOver stoverij Moeder liet dit alles lang en zacht stoven, en dan besloeg ze op het laatste moment nog wat aardappelbloem in azijn, om dit aan de saus toe te voegen. Doch daar schudde grootvader meewarig het hoofd om. Dat is niet de ware stoverij, zei hij. in plaats van aardappelmeel nam hij een boterham, die hij flink met mosterd bestreek en gewoon met vlees liet meestoven. En als het vlees zowat halfgaar was, dan goot hij ook nog een flesje bier in de kastrol.

37 Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan  Doch daar schudde hij het hoofd om  Meewarig het hoofd schudden  Kastrol.

38 Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof  Doch daar schudde hij het hoofd om  Meewarig het hoofd schudden  Kastrol.

39 Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof  Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!)  Meewarig het hoofd schudden  Kastrol.

40 Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof  Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!)  Meewarig het hoofd schudden = medelijden voelend of tonend  Kastrol.

41 Louis Paul BoonOver stoverij  Aardappelbloem in azijn beslaan = aanmengen met een vloeistof  Doch daar schudde hij het hoofd om = maar (formeel!)  Meewarig het hoofd schudden = medelijden voelend of tonend  Kastrol. = kasserol = grote braadpan

42 Louis Paul BoonOver stoverij Het moeten twee flesjes zijn, zei hij, een voor de kok en een voor de saus.

43 Louis Paul BoonOver stoverij In de kastrol werd dan ook nog een laurierblad of twee gelegd, en tijm, geraspte kruidnoot, peper en zout eraan toegevoegd. En ondertussen moesten ook nog de frieten gebakken. Lekkere bruinknappende frieten, niet gebakken in die olie van nu, maar in echt en onvervalst ossevet. En als dat allemaal op je bord kwam, de stoverij en de frieten, en ook nog een klad mosterd, dan was het inderdaad zoals vader het zei: iets dat kriebelt en bijt. En dat je met schuimend bier moest doorspoelen.

44 Louis Paul BoonOver stoverij Men heeft het nu ook nog over goelasj, maar dat moet je niet op tafel brengen. Goelasj is een Hongaars afkooksel van Vlaamse stoverij, zonder een brokje lever en een stukje nier, en met tomatensaus in plaats van de ware stoverijsaus.

45 Louis Paul BoonOver stoverij Men heeft het nu ook nog over goelasj, maar dat moet je niet op tafel brengen. Goelasj is een Hongaars afkooksel van Vlaamse stoverij, zonder een brokje lever en een stukje nier, en met tomatensaus in plaats van de ware stoverijsaus. Goelasj = goulash

46 Louis Paul Boon  Eten op zijn Vlaams (1972)


Download ppt "Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver Louis Paul Boon  Vlaamse schrijver  (1912-1979)"

Verwante presentaties


Ads door Google