De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Oplossingsgericht werken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Oplossingsgericht werken"— Transcript van de presentatie:

1 Oplossingsgericht werken

2 Van focussen op het probleem
naar focussen op de oplossing Steve de Shazer Oplossingsgericht werken, door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg Insoo Kim Berg

3 Oplossingsgericht Werk
P - problemen worden erkend maar niet geanaliseerd O – oplossingen en uitkomsten worden specifiek gemaakt Powers W - waar ben je nu op de schaal van 1 – 10? E – extra focus op uitzonderingen omdat ze de sleutel zijn voor oplossingen R - relaties worden verbeterd en productief gemaakt S – (kleine) stapjes vooruit nemen leidt tot grotere veranderingen

4 Uitgangspunten De oplossingsgerichte benaderingswijze is simpel (en het eist wel oefening om het toe te passen): Als iets niet kapot is, repareer het dan niet. Stop met wat niet werkt, en doe iets anders. Doe meer van wat wel werkt. Leer van en aan anderen wat werkt. Het is een ‘beweging’ die gekenmerkt wordt door de volgende doelen: Genereren van hoop op verandering. Creëren van focus op oplossingen in plaats van alleen op problemen Respectvolle/authentieke aandacht. Geef de ander het gevoel dat hij/zij begrepen wordt.

5 Copings vragen Deze helpen om te focussen op wat iemand doet om te overleven met het probleem en te voelen welke ‘bronnen’ hij of zij heeft. Deze helpen om te focussen op wat iemand doet om te overleven met het probleem en te voelen welke ‘bronnen’ hij of zij heeft. Dit helpt om te focussen op de eigen kwaliteiten en talenten. Voorbeelden: Wat houdt je op de been onder zulke moeilijke omstandigheden?

6 Copings vragen 2. Wat helpt je om het zolang vol te houden?

7 Copings vragen 3. Hoe verklaar je het dat je het zo goed doet in zulke moeilijke omstandigheden?

8 Copings vragen 4. Het is bewonde-renswaardig hoe je het voor mekaar krijgt het vol te houden onder zulke moeilijke omstandigheden..... hoe doe je dat?

9 Copings vragen 5. Hoe speel je het klaar om dit vol te houden?

10 Copingsschaal 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Ik kan het niet aan
Het is moeilijk Ik kan het net aan Het is makkelijk Het is geen probleem

11 Ambitievragen Deze helpen je om te focussen op wat je doet om zover te komen als je nu al is. Zo kun je voelen welke ‘bronnen’ je hebt. Dit helpt om je bewust te worden van je eigen kwaliteiten en talenten. Voorbeelden: Wat heeft je zover gebracht als je nu al bent? Wat helpt je om op dit punt te komen? Hoe verklaar je het dat je het zo goed doet als je nu al doet? Het is bewonderenswaardig hoe je het voor mekaar krijgt het zo ver te brengen..... hoe doe je dat? Hoe speel je het klaar om dit al zo goed te doen?

12 Ambitie schaal 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Ik kan het aan
Het is niet moeilijk Ik kan het beter Het is erg leuk Het is een succes

13 Waag de sprong naar de oplossing


Download ppt "Oplossingsgericht werken"

Verwante presentaties


Ads door Google