De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scheidsrechterscafé 2014 8-4-2017 Heet de aanwezigen welkom (op de club en) bij het arbitragecafé.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scheidsrechterscafé 2014 8-4-2017 Heet de aanwezigen welkom (op de club en) bij het arbitragecafé."— Transcript van de presentatie:

1 Scheidsrechterscafé 2014 8-4-2017
Heet de aanwezigen welkom (op de club en) bij het arbitragecafé.

2 CV [naam] Loopbaan Functies Evt. echte baan Etc 8-4-2017
Begin door jezelf voor te stellen. Leg uit wat je band is met arbitrage (scheidsrechter, DBa-lid, beoordelaar, CS-examinator, etc.). Hoe ben je tot het fluiten gekomen? Waarom past het bij je? Geen ellenlange anekdotes, maar voldoende voor de zaal om feeling te krijgen met degene(n) die voor hen staat of staan.

3 Programma Aanleiding: Week van de Scheidsrechter
Programma Aanleiding: Week van de Scheidsrechter Wat wil jij graag van vanavond opsteken? Vragen vooraf? Onbeantwoorde kwesties? De belangrijkste spelregels en tips voor komend seizoen Petje op, petje af Met het organiseren van de WvdS beoogt de KNHB twee doelen: enerzijds het bedanken van clubscheidsrechters voor hun inzet, en anderzijds het enthousiasmeren van degenen die wellicht willen fluiten, maar betwijfelen of het wel iets voor hen is. Of misschien zitten er wel mensen die het graag beter willen doen, maar die niet goed weten hoe dat te doen. Clubscheidsrechters moeten tenslotte vooral leren van elkaar, of heel misschien van een aan een club gelieerde BS. Nu, om beter te worden is vragen stellen en spiegelen heel belangrijk, en deze briefing biedt daar uitgebreid de kans toe. Naast het bedankje is dat ook het doel van de avond: mensen (nog) enthousiast(er) te maken voor arbitrage binnen de vereniging, én voor de bond. Speel hier ook op in; maak bovendien duidelijk dat fluiten voor de club en de bond te combineren is en hieruit een win-winsituatie ontstaat: de bond meer scheidsrechters en de club bétere scheidsrechters. Maak duidelijk dat fluiten leuk is en dat naar mate je het meer gaat doen en vertrouwen krijgt het steeds leuker wordt. Het begeleiden en opleiden van jonge CS-ers is dan ook van wezenlijk belang. Hun eerste fluitbeurt bepaalt of ze blijven fluiten of wellicht al afhaken. Daarom is het zo belangrijk dat er binnen de club gedegen begeleiding wordt aangeboden. Doe een beroep op de mensen die aanwezig zijn bij de briefing die je geeft. Daarbij staan natuurlijk regelkennis en durven optreden centraal, maar ook met respect naar elkaar omgaan. Op dit moment kies je, of geef je mensen de keus, om hun eigen kwesties aan de orde te brengen, of van start te gaan met de briefing. Het is ook aan jezelf of je vragen tot het eind bewaart, of direct beantwoordt. Hierna volgen een aantal sheets met items uit de clubscheidsrechtersbriefing die op de site staat. Verwijs daar ook naar.

4 Welke regels gelden alleen in de Hoofdklasse en internationaal?
Welke regels gelden alleen in de Hoofdklasse en internationaal? Spelen van de bal boven schouderhoogte is toegestaan. Groene kaart = 2 minuten tijdstraf Teams mogen voortaan 17 spelers op het wedstrijdformulier zetten, mits 2 spelers op 1 oktober 2014 jonger zijn dan 21 jaar. Als je binnen je vereniging fluit gelden deze regels niet! Belangrijk om even te vertellen omdat iedereen natuurlijk naar het WK in Den Haag heeft gekeken en heeft gezien dat daar andere regels gelden.

5 Selfpass Je mag direct met de bal gaan lopen of deze (ongevaarlijk) omhoog spelen met een scoop Belangrijk is dat de bal wordt gecontroleerd voordat hij wordt genomen Let op de plek waar de bal wordt genomen  in de buurt van de plek waar de overtreding werd gemaakt Tegenstander op minimaal 5 meter afstand “Direct”: leg uit dat je niet hoeft te wachten tot je tegenstander klaarstaat (wijdverbreid misverstand) en dat deze “vijf meter lang” niet aan de bal mag komen, noch mag channelen. Merk eveneens op dat het de nemer niet is toegestaan een overtreding te forceren bij die tegenstander door blind op hem/haar in te lopen. Die gaan daarbij nog wel eens omver. 1) Maak duidelijk dat preventief optreden handig kan zijn. Voorbeeld: temporiseren van het nemen van de vrije slag. Hierdoor ontstaat minder rommel. Als er geen echte aanleiding is de bal op te houden, kun je ook volstaan met het terechtwijzen van degene die niet op afstand staat. 1) “Ongevaarlijk”: leg uit dat men ervoor moet zorgen dat tegenstanders op 5m staan. Plus: de nemer is primair verantwoordelijk voor het ontstaan van gevaar; alleen als een inloper kamikaze style komt aandenderen geldt die als gevaarveroorzaker. 2) “Gecontroleerd”: leg uit dat er een duidelijke POGING moet worden gedaan de bal stil te leggen, maar dat doodstil liggen niet per se noodzakelijk is.

6 Aanvallende spelhervatting binnen het 23-metergebied
Aanvallende spelhervatting binnen het 23-metergebied Niet nemen binnen 5 meter van de cirkelrand Ook je medespelers moeten 5 meter afstand houden Je mag de bal niet direct de cirkel inspelen. Eerst minimaal 5 meter met de bal lopen, of deze moet aangeraakt zijn door een andere speler De bal na het nemen even buiten het 23-metergebied halen betekent nog steeds dat de bal 5 meter moet rollen voordat die de cirkel in mag worden gespeeld! 2) Leg uit dat ook hier preventief optreden veel rommel kan voorkomen.

7 Keeper Er moet altijd een keeper in het veld staan. Een “normale”, met een pak aan, of een “vliegende” met een in kleur afwijkend shirt. Elf veldspelers is in Nederland niet toegestaan. Bij een strafbal mag de keeper gewisseld worden. Bij een strafcorner mag dit niet (behalve bij een blessure of kaart) Een vliegende keep moet bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Andere keepersuitrusting (bijv. keepershandschoenen of body protector) mogen NIET! 2) Alleen een standaardkeeper mag worden vervangen door een standaardkeeper, en uitsluitend als deze in tenue op de bank zit. Merk op dat van belang is dat bij die “vervanging” wel een extra veldspeler naar de bank gaat.

8 Gebruik van lichaam en stick
Gebruik van lichaam en stick Hockey is geen contactsport, dus treedt op tegen duwen, hakken, of ander “fysiek geweld” Dit geldt ook al bij de jongste jeugd of D-elftallen! Hoe eerder dit wordt afgefloten, hoe sneller spelers, coaches en ouders begrijpen dat dit niet mag bij hockey Sliding bij hockey mag alleen als de tegenstander en diens stick niet worden geraakt. Ook al speel je daarbij de bal. Wordt een speler met een sliding onderuit gehaald stuur je de overtreder tijdelijk uit het veld (gele kaart) De bal boven schouderhoogte met je stick spelen mag niet. Ook niet als dit een prachtig doelpunt oplevert! 1) Leg uit dat men wel reëel moet zijn; niet ieder contact moet worden afgefloten. Bij een duel om de bal tussen twee spelers wordt er vaak wel wat geleund van twee kanten. Als dat niet ernstig is hoeft dat niet altijd te worden afgefloten, maar blijf waakzaam. Het is vooral van belang het fysieke contact te bestraffen dat tot gevaar leidt en vloeiende acties afbreekt. Of dat wat voorkomt dat iemand in balbezit komt.

9 Gepraat en gezeur Laten we hockey leuk houden, hier hoort geen gepraat en gezeur naar de scheidsrechter bij! Niet alleen spelers, maar ook coaches en publiek (ouders?) moeten dit beseffen De scheidsrechters kunnen tijdens de wedstrijd optreden tegen spelers en de bank maar we hebben allemaal een rol om mensen langs de lijn aan te spreken bij onsportief gedrag! SPORTIVITEIT & RESPECT! 1 t/m 3) Je kunt de vraag de zaal ingooien hoe men hier zelf mee omgaat, tot dusver. Zijn er grappige (of minder grappige, maar leerzame verhalen) te vertellen? Leg daarna uit dat de-escalatie vooral bereikt wordt met rust en goed geplaatste humor, en haal waar mogelijk (eigen) voorbeelden aan. 4) Hierbij kun je refereren aan de Shake Handsactie.

10 Strafcorner I Verdedigers mogen een speciaal glad masker op. Waarschijnlijk wordt dit ook op de club gepromoot. Geef ze hier de tijd voor, maar zorg wel dat ze snel gaan opstellen. Loopt een verdediger te vroeg uit, wordt hij naar de middenlijn gestuurd en staat de cornerverdediging met één man minder. Loopt de keeper te vroeg uit, dan gaat een veldspeler achter de middenlijn Maakt de aangever een schijnbeweging of loopt een aanvaller te vroeg de cirkel in dat moet hij/zij ook achter de middenlijn gaan staan Wordt er na het nemen van de strafcorner een overtreding gemaakt en een nieuwe strafcorner gegeven mag iedereen weer meedoen! 3) Leg uit, dat wanneer een aanvaller te vroeg in de cirkel was, maar je dat niet gezien hebt en het spel doorgaat, je even contact moet zoeken met je collega, als de verdedigers erop appelleren. Dat kan ook nadat het spel tot een dood spelmoment is gekomen. Merk op dat de spelhervatting na constatering van een te vroeg inlopende aanvaller een strafcorner is!

11 Strafcorner II Je kan pas scoren als de bal eerst buiten de cirkel is geweest. Het is echter geen overtreding als dit niet is gebeurd. Niet fluiten dus hiervoor! Bij een slag moet het eerste schot op doel op de plank Bij een push hoeft dit niet Let goed op hoe er wordt in- en uitgelopen bij de strafcorner De eerstehulp staat dan bij de middenlijn om mee te kijken! 1) Leg uit dat een bal die het doel ingaat zonder tussenkomst van een verdediger, leidt tot uitslaan. Vraag de zaal vervolgens welke spelstraf wordt gegeven voor een verdedigende voet die voorkomt dat de bal het doel ingaat, in deze situatie.

12 Fluiten doe je samen Samen met je collega ben je het derde team op het veld! Maak een paar afspraken met elkaar voor de wedstrijd, zodat je elkaar kan helpen en ondersteunen Ondersteun je collega door waar het mogelijk is mee te lopen en niet op je eigen helft te blijven hangen Val je collega tijdens en na de wedstrijd nooit af! Ben je het ergens niet mee eens, bespreek dat dan discreet tijdens de rust of na de wedstrijd

13 Fluiten? Veel plezier! 8-4-2017
Bedank de zaal voor hun aandacht. Geef (andermaal) de gelegenheid tot het stellen van vragen.


Download ppt "Scheidsrechterscafé 2014 8-4-2017 Heet de aanwezigen welkom (op de club en) bij het arbitragecafé."

Verwante presentaties


Ads door Google