De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Computersystemen 2 (TIRCCMS02 - Operating systems)

Verwante presentaties


Presentatie over: "HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Computersystemen 2 (TIRCCMS02 - Operating systems)"— Transcript van de presentatie:

1 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Computersystemen 2 (TIRCCMS02 - Operating systems) L.V.de.Zeeuw@HRO.NL

2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI 3 Input en Output Opgaven

3 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 23 Vraag 3.1 Stel dat de ontwikkelingen in de chip- technologieën het mogelijk maken om een complete controller, met inbegrip van de Bus Access Logica, in één chip te bakken, wat voor een gevolg zou dat hebben voor het model van fig. 3-1?

4 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 24 Vraag 3.2 Veronderstel dat de disk controller de bytes even snel wegschrijft naar het geheugen, als de controller deze binnen krijgt vanaf disk, waarbij geen interne buffer wordt gebruikt. Is interleaving dan bruikbaar. Beargumenteer het antwoord.

5 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 25 Vraag 3.3 Bij een disk wordt dubbele interleaving toegepast (zie figuur 3.4. (c)). De disk bestaat per spoor uit uit acht sectoren van 512 bytes. De omwenteling snelheid is 300 toeren per minuut. Hoelang duurt het om alle sectoren van een spoor in de juiste volgorde te lezen? Men mag ervan uitgaan, dat de arm al in de juiste positie staat en dat een halve omwenteling nodig is om sector 0 onder de lees/schrijf kop te krijgen. Al is de snelheid waarmee gegevens worden verstuurd? Beantwoord dezelfde vragen, nu met een DISC zonder interleaving, maar verder met dezelfde karakteristieken. Hoeveel valt datarate lager uit als gevolg van interleaving?

6 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 26 Vraag 3.4 De DM ‑ 11 terminal multiplexer, die werd gebruikt voor de PDP ‑ 11 nam van iedere (half duplex) terminal lijn zeven keer zoveel samples (monsters) als de baudrate. Zo kon men zien of het binnenkomende bit een 0 of een 1 was. Het samplen van de lijn duurde 5,7 μs. (10 -6 s). Hoeveel 1200 baud lijnen kon de DM ‑ 11 ondersteunen?

7 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 27 Vraag 3.5 Een local network werkt als volgt. De user roept een system call aan om naar het netwerk te schrijven. Het operating system kopieert de data naar een kernel buffer. Hierna kopieert hij de data naar de network controller board. Wanneer alle bytes zijn opgeslagen in de controller worden ze verzonden over het netwerk met een snelheid van 10 megabits/s. De ontvangende network controller slaat elk bit een ms nadat het verzonden is op in zijn geheugen. Wanneer het laatste bit is ontvangen krijgt de destination CPU een interrupt zodat de kernel de nieuwe data kan kopiëren naar een kernel buffer. Vervolgens wordt uitgezocht voor welke user de data bestemd is en naar de betreffende user space gekopieerd. Als we aannemen dat elke interrupt en zijn afhandling 1 ms duurt, dat de data in blokken van 1024 bytes worden verstuurd en dat het kopiëren van een byte 1 ms duurt, wat is dan de maximale snelheid waarmee een proces data kan versturen naar een ander proces?

8 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 28 Vraag 3.6 Wat wordt bedoeld met ‘apparaat onafhankelijk’?

9 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 29 Vraag 3.7 In welke van de 4 software-lagen wordt het volgende afgehandeld? a)Bepalen van de track, sector en kopnummer bij het lezen van een disk. b)Bijhouden van een cache van recent gebruikte blokken. c)Schrijven van commando's naar device registers. d)Controleren of de gebruiker wel de permissie heeft om een bepaald device te gebruiken. e)Omzetten van binaire format naar ASCII om ze af te kunnen drukken.

10 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 210 Vraag 3.8 Waarom worden output files voor de printer, normaliter, eerst op disk geschreven voordat ze worden afgedrukt?

11 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 211 Vraag 3.9 Beschouw figuur 3.8 Neem aan dat in stap (o) C om S vraagt in plaats van R. Zou dit leiden tot deadlock? En als C om S en R vraagt?

12 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 212 Vraag 3.10 Al de trajecten in figuur 3.12 zijn horizontaal en verticaal. Kun je omstandigheden bedenken waarin ook diagonale trajecten mogelijk zijn ?

13 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 213 Vraag 3.11 Bekijk figuur. 3.11(b). Als Yvonne om nog een eenheid vraagt, leidt dit dan tot een veilige of onveilige toestand? Wat gebeurt er als de aanvraag van Micheal komt in plaats van Yvonne?

14 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 214 Vraag 3.12 Zie figuur 3.13. Stel dat process A de laatste tapedrive aanvraagt. Leidt dit tot een deadlock?

15 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 215 Vraag 3.13 Een computer heeft 6 tape drives, met n processen die daar allen gebruik van willen maken. Elk proces kan twee drives nodig hebben. Voor welke waarden van n is het systeem vrij van deadlock?

16 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI L.V. de ZeeuwComputersystemen 216 Vraag 3.x


Download ppt "HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Computersystemen 2 (TIRCCMS02 - Operating systems)"

Verwante presentaties


Ads door Google