De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wortels Paragraaf 2. Het wortelstelsel Alle wortels van een plant samen noemen we het wortelstelsel. Bij de meeste planten bevinden de wortels zich in.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wortels Paragraaf 2. Het wortelstelsel Alle wortels van een plant samen noemen we het wortelstelsel. Bij de meeste planten bevinden de wortels zich in."— Transcript van de presentatie:

1 Wortels Paragraaf 2

2 Het wortelstelsel Alle wortels van een plant samen noemen we het wortelstelsel. Bij de meeste planten bevinden de wortels zich in de grond. Bij veel planten bestaat het wortelstelsel uit: –een (dikke) hoofdwortel –zijwortels –wortelharen

3 Het wortelstelsel van een plant. hoofdwortel zijwortel wortelhaar

4 De functies van het wortelstelsel De wortels van planten hebben drie functies, namelijk: –het stevig vastzetten van de plant in de grond. –het opnemen van water en voedingsstoffen uit de bodem. –het bewaren van reservevoedsel.

5 De wortels zorgen ervoor dat planten stevig vast staan in de grond.

6 Soms gaat het mis. De wortels houden hier overigens nog steeds de grond stevig vast.

7 Hoofdwortels De meeste planten hebben een hoofdwortel met vertakkingen (de zijwortels). De hoofdwortel groeit recht naar beneden.

8 Opslag van reservevoedsel Sommige planten slaan reservevoedsel op in hun hoofdwortel. De hoofdwortel is dan verdikt. Een verdikte hoofdwortel wordt ook wel een penwortel genoemd.

9 De paardenbloem In de zomer slaat de paardenbloem reservevoedsel op in de verdikte hoofd- wortel (penwortel). In de herfst sterven de bovengrondse delen van de paardenbloem af. De wortels blijven leven. In het voorjaar kan de paardenbloem weer snel uitgroeien dankzij het reservevoedsel dat in de hoofdwortel is opgeslagen.

10 Zijwortels Zijwortels zijn de vertakkingen van de hoofdwortel. Bij de uiteinden van de zijwortels bevinden zich de wortelharen.

11 Wortelharen Wortelharen zijn zeer kleine en dunne uitstulpingen (korte worteltjes). Wortelharen bevinden zich bij de uiteinden van de zijwortels. Met de wortelharen neemt een plant water en voedingsstoffen op uit de bodem.

12 De wortelharen van deze kiemende bonenplant zijn hier goed zichtbaar.


Download ppt "Wortels Paragraaf 2. Het wortelstelsel Alle wortels van een plant samen noemen we het wortelstelsel. Bij de meeste planten bevinden de wortels zich in."

Verwante presentaties


Ads door Google