De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Les 3 – par. 3A Revolutie in Rusland

2 Omwenteling in 2 coupletten
1917, Februari Revolutie Rusland stortte zich in de Eerste Wereldoorlog, maar dit verliep dramatisch Een slecht bewapend leger van boeren Vier miljoen doden Leger ging muiten en de bevolking in opstand De tsaar trad af en de doema bestuurde het land (Voorlopige regering Kerenski) 1917, Oktober Revolutie Kerenski gaat toch verder met de oorlog Hete zomer Honger, opstanden, veel doden Lenin beloofde verandering Brood, land en vrede In oktober nemen de sovjets o.l.v. Lenin eenvoudigweg – zonder tegenstand – de macht over!

3 Onderhandelingen 1 Op 15 december 1917 werd een wapenstilstand gesloten Op 22 december leek er een vredesakkoord te zijn Een akkoord zonder annexaties en herstelbetalingen De Duitsers vonden dit oké omdat men Snel vrede wilden én men dacht dat Rusland Polen en de Baltische staten zomaar wilden opgeven Not De onderhandelingen staakten In het geheim trachtte Rusland toenadering te zoeken tot Frankrijk en Engeland, maar dat werkte niet!

4 Onderhandelingen 2 Op 8 januari hervatte men de onderhandelingen
Rusland pleitte nu voor zelfbeschikking van de Balten en de Polen. De Duitsers eisten dat Rusland binnen 24 uur het vredesbedrag ondertekende anders zou het leger weer aanvallen. Op 18 februari gebeurde dit ook en bezetten de Duitsers veel grondgebied. Nu (1 maart) moest de Russen met het mes op de keel opnieuw onderhandelen én de Duitsers dicteerden nu het verdrag: Rusland verloor 25 procent van haar grondgebeid, 25 procent van haar landbouwgronden én zeventig procent van zijn ijzer- en kolenindustrie!

5 Gevolgen van de Vrede Duitsers konden zich nu volop op het Westfront richten, hetgeen de geallieerden uitermate vervelend vonden. Rusland werd niet betrokken bij de Vrede van Versailles, hier werd zelfs de Vrede van Bresk-Litovsk ongeldig verklaard. Burgeroorlog (zie volgende dia)

6 Nog even een burgeroorlog
Na de vrede met Duitland, begon Lenins strijd pas echt In Rusland ontstond een vierjarige burgeroorlog, waar het Westen de partijen die tegen de Bolsjewieken vochten steunden. Vier jaar lang heeft zijn Rode leger o.l.v. Troski zich moeten verweren tegen de Witten Deze burgeroorlog werd wel gewonnen maar ten koste van veel Lenin moest naar communistische ideeën de maatschappij omvormen, hetgeen tot veel verzet leidde Nationaliseren van alles De latere Sovjet-Unie (1922) werd als een internationale paria gezien/beschouwd.

7 NEP

8 Huiswerk Lees par 3B Maak 3 & 4


Download ppt "Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog"

Verwante presentaties


Ads door Google