Presentatie over: "Zaalhockey Informatie Avond"— Transcript van de presentatie:

1 Zaalhockey Informatie Avond
Zaalhockey Informatie Avond 12 november

2 Agenda 19:30 tot 20:00 (nieuwe spelers, coaches, trainers)
Agenda 19:30 tot 20:00 (nieuwe spelers, coaches, trainers) Uitrusting Verschillen zaal en veldhockey Spelregels Techniek / Taktiek (basis) 20:00 tot 21:00 (coaches, managers, trainers) Trainingen Wedstrijden, wedstrijdschema en afgelastingen Zaalleiding Spelregels en Arbitrage Wedstrijdformulier (digitaal) Techniek / Taktiek

3 Team Zaalhockey Zaalhockey Commissaris Arbitrage Materialen
Mira van Lange, Bart Hulst, Arbitrage Jur Lecluse, Michiel van Breemen, Ton Vlek Materialen Ron Heeres, Wedstrijdsecretaris Marianne Fiene, Kijk voor alle nummers in het handboek.

4 Seizoen Dit seizoen heeft MHC Hoevelaken 17 junioren teams en 2 senioren team in de zaalcompetitie. Vorig jaar waren we nog met 16 teams Alle clubs in midden Nederland doen mee, dit zijn ongeveer wedstrijden! De contributie is gelijk gebleven en bedraagt 40 Euro per persoon. Zaalhockey Ideale overbrugging van de winterperiode. Technisch en tactisch vaardiger worden, conditie op peil.

5 Uitrusting Clubtenue Scheenbeschermers en bitje Schoenen met lichte zolen die niet afgeven Handschoen (niet verplicht vanuit de bond, wel zeer aan te raden) Zaalhockeystick (verplicht) Keeper – metalen gespen zijn verboden, ook als ze verzonken zijn zoals bij OBO klompen!!!

6 Verschillen Zaal & Veld
Verschillen Zaal & Veld Het veld is kleiner 23 meter lijn bestaat niet Balken op het veld, die mag je gebruiken! De bal mag niet tegen de balk geklemd worden Kunststof balken kaatsen anders dan houten balken. Aanvallende helft De stippellijn is de cirkel

7 Verschillen Zaal & Veld
Verschillen Zaal & Veld Alleen pushen / hamerslag, max. 30cm uithaal Hoog spelen is verboden Bij aannemen mag de bal een stukje opspringen (< 10cm) Hoog op doel mag Spelhervatting 5 meter op het veld is 3 meter in de zaal Self pass is toegestaan let op: in de aanvallende helft niet rechtstreeks de cirkel (wel via de balk) Over de balk – dan binnen 1 meter van de balk inpushen Bal achter, geen lange corner maar uitslaan express achter is strafcorner tegen

8 Verschillen Zaal & Veld
Verschillen Zaal & Veld Block Blok: stick EN hand op de grond In een blok spelen mag niet (afstand tot speler < 3 meter) Liggend spelen is verboden behalve voor de keeper in de cirkel

9 Spelregels Spelregels in de zaal zijn gelijk aan de regels op het veld, muv: Geen hoog spel 5 meter afstandsregel is 3 meter in de zaal In de zaal mag niet door het blok gespeeld worden Liggend spelend mag niet Strafcorner uitlopen aan de andere kant van waar corner wordt genomen Alle spelers mogen uitlopen Geen lange corner Wisselen, eerst eruit, dan pas erin

10 Zaalhockey principes

11 Zaalhockey principes Schijn is heel belangrijk (laat niet zien wat je gaat doen) Gebruik de balken; indirect aanspelen (balk als extra speler) Bij het keepen is een bal over de achterlijn beter dan een rebound (pas op de strafcorner) Vrije slagen worden altijd genomen door links of rechts achter Verdedigen doen we laag, met een hand, bij balcontact zo snel mogelijk tweede hand erbij

12 Zaalhockey principes Er zijn in de zaal twee vitale zones, de linkerpaal en de positie loodrecht terug op kop cirkel Forehand krijgt altijd de voorkeur! Dwing spelers op de forehand aan te nemen, drijven en passen Switchen geeft ruimte en dus snelheid Verdedigen altijd met stick plat op de grond (laag zitten) Na een pass volgt altijd een loopactie (stilstaan bestaat niet in de zaal), behalve bij breedtepass achterin.

13 Wedstrijden

14 Wedstrijdblok en Wissels
Wedstrijdblok – 3 wedstrijden in 2 uur Iedere wedstrijdblok is 40 minuten 10 minuten inspelen Wedstrijden van 30 min. Er is geen rust! Tijd staat niet stil! Scheidsrechters wisselen na 15 minuten van helft Wees op tijd klaar, kort wedstrijden desnoods in – overleg met begeleiding Wisselen Wisselen mag altijd behalve bij de strafcorner Eerst speler eruit, dan pas een nieuwe speler erin, verkeerde wissel is strafcorner tegen ! Gehele team in 1 keer wisselen mag ook – zorg dat je aan de bal bent! Bijvoorbeeld minuten vol gaan, dan 5-7 minuten rust Wissel vooral bij uitverdedigen Keeperswissel komt in de zaal veel vaker voor dan in het veld

15 Wedstrijdprogramma in de standenmotor-zaal is leidend
Afgelastingen Waarom worden wedstrijden afgelast? Bij hevige sneeuwval of gladheid kan de KNHB besluiten de wedstrijden af te gelasten omwille van de veiligheid Waar kan je de afgelastingen vinden: Melding op de KNHB-site (< 10 min live) Twitter Via MHCH (website en de nieuwe Whatsapp groep) De wedstrijden tot uur worden in principe de avond ervoor afgelast. Wedstrijdprogramma in de standenmotor-zaal is leidend Check voor vertrek

16 Overige Ik speel tegen D12, of D23, wat houdt dat in?
D12 is een combinatie team van de D1 en D2, er zijn verenigingen die hiervoor kiezen aangezien je met minder spelers speelt in de zaal. Thuis wedstrijd, uit wedstrijd, zaalleiding De club met zaalleiding verzorgt de zaalleiding, dit staat los van een uit of thuis wedstrijd Uit/thuis club is van belang als beide teams dezelfde kleur clubtenue hebben, het uit team moet dan een andere kleur dragen

17

18 Training

19 Training Door het groot aantal teams en beperkte zaalruimte zullen we dit jaar in een aantal gevallen met 2 teams tegelijk trainen Ieder team heeft zijn eigen trainer Trainers overleggen met elkaar over de training Teams die alleen trainen hebben 1 uur training Teams die samen staan hebben 1.5 uur training Voor de trainers: Ballen, hesjes en pillonen liggen in de kast in de opbergruimte van de Slag Een code van het cijferslot wordt aan de trainers g d Keeperstraining: Er zijn 3 trainingen voor de keepers dit seizoen, allemaal op zondag

20 Trainingsschema Kijk op de website voor het schema Kom op tijd zodat je direct kan beginnen, iets eerder als je de eerste bent om de balken neer te leggen Ben je de laatste dan hoort het opruimen van de balken er ook bij

21 Extra training? Als je een extra training wilt voor je team is dat geen probleem Online schema: NutOLlaaYw2TmBK5-I/edit?usp=sharing Check het schema voor beschikbare uren en vraag je training aan 2 extra training wordt aangeboden door MHCH Je moet zelf voor een trainer zorgen De aanvrager is verantwoordelijk voor de zaal tijdens de training Elke extra training kost 35 Euro per uur Aanvraag minimaal 4 weken vooraf in verband met inhuren van de zaal

22 Tactiek

23 Veld en basisopstelling
6 tegen 6 Maximaal 12 spelers bij een wedstrijd Kleiner veld Geen 23m lijn (23m lijn = middenlijn) Cirkel is buitenste lijn (vaak zwarte stippellijn) Opstelling Dobbelsteen 5 K-2-1-2

24 Uitverdedigen Gebruik de breedte pass bij het uitnemen Bied breed aan en net achter de bal, nooit op een lijn Speel met visie

25 Aanvallen vanuit Rechts I
LA speelt naar RA RA speelt de bal via de balk naar de rechter hoek RV komt inlopen maar neemt de bal niet aan en loop terug naar de cirkel LV loopt in op de ingespeelde bal MM loopt breed en vervolgens diep naar de 2e paal RA loopt in de guard LV RV MM LA RA

26 Aanvallen vanuit Rechts II
LA speelt naar RA RA speelt de bal via de balk naar de RV die zich aanbiedt RV speelt de bal door via de balk naar de rechter hoek LV loopt in op de ingespeelde bal MM loopt breed en vervolgens diep naar de 2e paal RV loopt naar de kop cirkel LV RV MM LA RA

27 Aanvallen vanuit Links I
RA speelt naar LA LA speelt via de balk naar rechter hoek LV loopt in op de ingespeelde bal RV biedt zich aan maar laat de bal lopen MM loopt door naar de 2e paal RV biedt zich aan op de kop en functioneert als guard LV RV MM LA RA

28 Aanvallen vanuit Links II
RA speelt naar LA MM biedt zich aan een krijgt de bal van de LA MM speelt diagonaal via de balk naar rechter hoek LV loopt in op de ingespeelde bal RV loopt door naar de 2e paal MM loopt door naar de kop cirkel RA loopt in de guard LV RV MM LA RA

29 Aanvallen vanuit Links III
RA speelt naar LA MM biedt zich aan een krijgt de bal van de LA MM speelt naar de opkomende RA RA speelt de bal via de balk naar de rechter hoek LV loopt in op de ingespeelde bal RV loopt door naar de 2e paal RA sluit aan bij de aanval en neem positie op de kop cirkel MM neemt de plaats van de RA over LV RV MM LA RA

30 Aanvallen Basis: Gebruik de bal bij het opzetten van een aanval Probeer de bal in de rechter hoek voor te krijgen Laat de voor spelers dynamisch meebewegen bij de aanval

31 Verdedigen I RV,LV zetten een blok RA,LA dekken de pass langs de balk
Hand op de grond, tegen de balk MM blijft bij de MM Pass mag gegeven worden naar LA RV,LV schuiven mee en zetten pass terug op RA dicht MM dekt MM van tegenstander bij pass via de balk

32 Verdedigen II RV,MM,LV maken een driehoek waar de bal niet door kan
RA,LA dekken de pass langs de balk Hand op de grond, tegen de balk Pass mag gegeven worden naar LA RV,MM,LV schuiven mee en zetten pass terug op RA dicht MM dekt MM van tegenstander bij pass via de balk