De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het grote windsysteem Moesson.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het grote windsysteem Moesson."— Transcript van de presentatie:

1 Het grote windsysteem Moesson

2 Hier ligt Nederland ! Zuidwesten wind !
Polair Maximum Eerst nog eens het grote windsysteem … Subpolair minimum Subtropisch maximum 1-De luchtdrukverdeling op aarde… + Equatoiraal minimum ITCZ Hier ligt Nederland ! Zuidwesten wind ! 2-Buijs Ballot toepassen ! 2a-Lucht stroomt van H  L + 2b-afwijking naar rechts op het NH …en naar links op het ZH

3 - -- - - - - - - - - - - - -ITCZ - - - - - - - - - - - - -
Maar………. de aardas staat (23 ½ °) scheef ! -Nu schijnt de zon loodrecht op 23 ½ ° NB. Dat is de situatie op…. + ….21 juni -Het equatoriaal minimum schuift naar het NH. ITCZ -…...de andere drukgebieden schuiven mee ! +

4 Dat betekent voor de wind in de tropen ……
-Dat op het traject van H naar L de evenaar wordt overgestoken.. -En als je dan regel 2 van Buijs Ballot toepast…

5 Aantekening op WB blz 47/48 Klik HIER ! Het verschuiven van de ITCZ.
Waarom verschuift de ITCZ? Waarom is het geen rechte lijn? Wat zijn de gevolgen? Teken de wind in! Denk aan Buys Ballot! Aantekening op WB blz 47/48 Klik HIER ! De ITCZ is het equatoriaal minimum dat ontstaat op die plaats waar de zon het aardoppervlak het sterkst verwarmd. Deze plaats met loodrechte inval van de zon verschuift met de seizoenen. (doordat de aardas scheef staat) Het equatoriaal minimum / ITCZ schuift boven land verder van de evenaar weg doordat land sneller opwarmt dan de oceanen.

6 Het verschuiven van de ITCZ.
Waarom verschuift de ITCZ? Waarom is het geen rechte lijn? Wat zijn de gevolgen? Teken de wind in! Denk aan Buys Ballot! De ITCZ is het equatoriaal minimum dat ontstaat op die plaats waar de zon het aardoppervlak het sterkst verwarmd. Deze plaats met loodrechte inval van de zon verschuift met de seizoenen. (doordat de aardas scheef staat) Het equatoriaal minimum / ITCZ schuift boven land verder van de evenaar weg doordat land sneller opwarmt dan de oceanen.

7 Het verschuiven van de ITCZ.
Waarom verschuift de ITCZ? Waarom is het geen rechte lijn? Wat zijn de gevolgen? Teken de wind in! Denk aan Buys Ballot! En als de ITCZ verschuift, dan schuift het regengebied mee. Zie ook het tweede deel van de clip in de volgende dia ! Stijgingsneerslag. 1-sterke verwarming. Lage breedteligging >> grote invalshoek van de zon. 2-lucht stijgt op 3-lucht koelt af 4-waterdamp condenseert 5-in de loop van de dag ontstaan wolken 6-dagelijks neerslag, vaak heftige buien.

8

9 Het verschuiven van de ITCZ.
Waarom verschuift de ITCZ? Waarom is het geen rechte lijn? Teken de wind in! Denk aan Buys Ballot! Klik in deze kaart voor een animatie 1-Lucht stroom van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. (van + naar -) 2-En krijgt daarbij op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links. (staande met je rug in de wind)

10 A B Welke kaart geeft de situatie weer in de maand juli ? B A
Klik op de pijl met het juiste antwoord

11 A B Antwoord B is fout, want de ITCZ –die ontstaat waar de zon het aardoppervlak het sterkst verwarmd- ligt op deze kaart op het zuidelijk halfrond. In januari schijnt de zon loodrecht op het zuidelijkhalfrond. Klik door naar de volgende dia !

12 A JUIST ! De ITZC ligt op het noordelijk halfrond. In juni schijnt de zon loodrecht op het noordelijk halfrond. Klik door naar de volgende vraag.

13 H Klik op de pijl die de juiste windrichting aangeeft.
Ga er vanuit dat het subtropisch maximum ten zuiden van de evenaar ligt. A B C D H

14 - + FOUT ! Denk aan de wet van Buijs Ballot !
-Lucht stroomt van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. -….en krijgt daarbij op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links. - A B C D + Klik HIER en probeer het nog eens !!

15 Prima ! De lucht stroomt van het subtropisch maximum op het zuidelijk halfrond naar het lagedrukgebied van de ITCZ. Op het noordelijk halfrond krijgt de wind daarbij een afwijking naar rechts. Klik HIER door naar de volgende vraag. Hogedruk

16 H A H B Wanneer valt de meeste neerslag in Mumbai?
Klik in de juiste kaart. Je begrijpt nu dat…… -Mumbai In juni / juli heeft te maken heeft met een aanlandige wind. -Mumbai in december / januari te maken heeft met een aflandige wind. Een moesson is een halfjaarlijks van richting wisselende wind tussen het subtropisch maximum en het equatoriaal minimum Een passaat waait het hele jaar door uit dezelfde richting tussen het subtropisch maximum en het equatoriaal minimum

17 Er is nu sprake van een aflandige, droge wind. Kijk nog eens goed !
H FOUT ! Want………(klik verder) Er is nu sprake van een aflandige, droge wind. Kijk nog eens goed ! Je koos voor ‘B’ ?. B

18 Klik in straks in de camera voor een filmpje over de moesson
Dat is dus GOED ! Klik in straks in de camera voor een filmpje over de moesson H A H Zoals je ziet komt de lucht uit het gebied van de evenaar en is dus warm. De warme lucht neemt veel vocht op uit de –eveneens warme- Indische Oceaan. De vochtige lucht zorgt voor veel neerslag in de periode juni / juli !

19 Waarom schuift de ITCZ in juli naar het noordelijk halfrond?
Waarom zijn er seizoenen? Klik in de pijl Volgende dia


Download ppt "Het grote windsysteem Moesson."

Verwante presentaties


Ads door Google